Základ všeho? Trading je byznys, ne hra na náhodu

Chcete na burze zhodnocovat své prostředky, zbohatnout nebo se tradingem živit na profi úrovni? Začít můžete kdykoli a kdekoli i s malým budgetem. Burza nabízí nepřeberné množství možností pro každého. Mnoho úspěšných obchodníků vám však potvrdí, že je naprosto nezbytné věnovat se tradingu jako podnikání. Se vším, co k tomu patří.

Studujte aspekty obchodování, navštivte odborné semináře, testujte strategie, pracujte na obchodním plánu, zdokonalujte řízení peněz a vlastní psychologii, stanovte si cíle. Stručně a krátce – chovejte se jako podnikatelé.

Říká se, že v jednoduchosti je síla. Platí to i na burze, ale...

Je pravda, že na burze fungují i neuvěřitelně jednoduché strategie. V rukou začátečníka se ale můžou stát nebezpečnou zbraní – burza většinou tvrdě trestá naivní představy o rychlých a bezpracných ziscích. Dokážete-li si tyto skutečnosti uvědomit před vkročením do světa tradingu, zvýšíte tím podstatně svou šanci na úspěch. Postupně se pak dostanete do stavu, kdy jako úspěšný obchodník strávíte obchodováním pouze pár desítek minut denně či dokonce týdně.

K úspěchu na burze stačí málo. Příležitost má každý

Na tradingu je přitažlivé, že odpadají klasické provozní starosti, typické pro prakticky všechny druhy podnikání. Můžete obchodovat z jakéhokoliv místa na světě – stačí mít k internetu a k počítači. Nemáte problémy se zaměstnanci, zákazníky, nedostatečnými nebo nadbytečnými zásobami, konkurencí, ani s ničím podobným. Na druhou stranu, podnikat sám znamená mít dost sil na soupeření se sebou samým, se svou vůlí a disciplínou.

Na začátku kariéry obchodníka si vystačíte také s neporovnatelně menším kapitálem než u většiny klasických byznysů. Pro obchodování (ať už si vyberete akcie, futures, forex nebo opce) lze považovat za počáteční minimální kapitál už sto tisíc korun.

Trading je byznys 1

Největší výhoda burzovních začátků: Trénink nanečisto

Demo účty a obchodování nanečisto – fiktivně koupit a prodat měny včetně dnes stále populárnějších krypto měn, akcie nebo komodity jako by šlo o skutečný obchod. To je podle nás jedna ze zásadních výhod tradingu. Teprve až získáte rutinu a ověříte si, že obchody generují zisk, můžete začít investovat peníze skutečné.  Znáte jiný druh podnikání, kde by to bylo stejně? Pokud vůbec nějaké jsou, je jich opravdu málo.

I v tradingu je „mnoho povolaných a málo vyvolených"

Dojít k výraznějšímu úspěchu na burze může někomu trvat měsíce jinému roky. Na začátku téměř každý věří tomu, že právě on dokáže brzy vydělávat tisíce dolarů – jenže trhy se tak snadno přechytračit nedají, i když marketing mnoha firem v oboru to tvrdí. Nejeden začínající trader na základě toho jde pro radu tam, kde slibují rychlý „instantní“ úspěch. Výsledek je zřejmý – neúspěch.

Kde tedy hledat skutečné obchodníky a komu vlastně věřit? Otázka s nelehkou odpovědí. Postupujte nějak takto:

  • Čerpejte základní představu z dostupných materiálů, které lze nalézt třeba na internetu a dnes už i v knihách v češtině (pokud umíte anglicky lze pochopitelně využít i zahraniční zdroje).
  • Navštěvujte odborné semináře. Vyzkoušejte různé lektory, protože i v této branži platí, že marketing je často mocnější než obsah.
  • Kontaktujte autority v tradingu a využijte jejich znalosti k dalšímu posunu svých obchodních dovedností.

Nikdy nepusťte ze zřetele průběžné vzdělávání –  investice do odborných seminářů vedených zkušenými obchodníky a odborné literatury lze považovat v tomto oboru za nutnost.

Odstraňte největší překážky. Ty ve vaší hlavě

Z technického hlediska je obchodování na burze relativně jednoduché. Přesto se mnoho obchodníků, i informovaných, pohybuje ve ztrátách. Čím to je? Odpověď je poměrně jednoduchá. Nejtěžší na obchodování je vlastní psychologie obchodníka. S psychologií jste na trhu konfrontováni každou vteřinu a je jedno, jestli jste ve ztrátě, která bude povzbuzovat strach nebo v zisku, který povoluje zábrany a vede k nemístnému optimismu. O všech těchto skutečnostech budete mít jistě možnost se sami mnohokrát přesvědčit.

Tím končí úvodní teoretická (nutná) část. V následujících článcích přejdeme k tomu, co vás jistě nejvíc zajímá – na čem se dá na burze vydělávat a jak.

Pojďte začít (2. díl)

Miniseriál pro začátečníky: