Ed Seykota, jeden z nejúspěšnějších obchodníků světa, říká, že ke zbohatnutí na finančních trzích je potřeba umět zanalyzovat trend. Kdo dokáže správně, rychle a v nejlepší možný okamžik rozpoznat například uptrend od downtrendu, česky býčí trh od medvědího, je na nejlepší cestě k ziskovým obchodům.

Základní pravidlo: Obchodujte vždy ve směru trendu

Z minulých dílů seriálu už víte, že trend vyjadřuje směr pohybu ceny. Jakmile roste, jedná se o uptrend, když klesá, mluvíme o downtrendu. Pokud se cena pohybuje střídavě mírně dolů a mírně nahoru, nazýváme takový trh netrendovým.

Tip: Většina finančních trhů prochází netrendovou fází až v 70 % času. Zkušení obchodníci tyto trhy nechávají začátečníkům, sami se zaměřují na fáze, kde jsou trendy jasně rozpoznatelné. Dělejte to také tak.

Jak poznat uptrend

V uptrendu ceny v pomyslné schodištní formaci vždy nejprve vzrostou, aby vzápětí trochu poklesly. Takto to postupně pokračuje výše a výše – trend se pomalu rozvíjí. Na obrázku vidíte, že při každém poklesu se cena zastaví na tzv. trendové čáře (angl. trendline), od které se opět odrazí do pokračujícího uptrendu. Pokud ceny klesnou hluboko pod trendline, znamená to, že rostoucí trend ochabuje.

technicka analyza 1

 

Jak poznat downtrend

V downtrendu se cena chová opačně – postupně klesá v pomyslné schodištní formaci. Vždy nejprve klesne, aby vzápětí o něco méně vzrostla. Takto to postupně pokračuje níže a níže a trend se pomalu rozvíjí. I tady na obrázku vidíte, že při vzrůstu se cena zastaví na trendové čáře, aby se opět odrazila do pokračujícího downtrendu. Ve chvíli, kdy ceny vzrostou vysoko nad trendline, znamená to často ochabnutí klesajícího trendu.

technicka analyza 2

 

Druhé core pravidlo: Hledejte na grafu hladiny supportu a resistence

Support a resistence (česky hladiny podpory a odporu) patří k nejdůležitějším hodnotám technické analýzy ve světě jsou spousty obchodníků, kteří k ziskovému obchodování využívají pouze tyto dva nástroje! Nepotřebují žádná fundamentální data, žádné rady ekonomů nebo investičních poradců. Řídí se pouze supporty, resistencí, správným určením trendu a přísným money managementem. Dostat se alespoň zčásti na jejich úroveň by mělo být i vaším cílem, technická analýza totiž už z principu nemůže nikdy přestat fungovat.

Tip: Důvod, proč je obchodování na základě supportu a resistence tak úspěšné? Psychologie většiny účastníků trhu. Většina má totiž tendenci kupovat a prodávat cenné papíry na základě hodnot z minulosti. A protože tyto hodnoty se v čase pravidelně opakují, naučili se je zkušení obchodníci využívat ke vstupu a k výstupu z obchodů s výrazně vyšší pravděpodobností úspěchu.

Tip2: Pokud trh projde resistencí, tak se resistence stane supportem a naopak. A čím více cena otestuje resistenci nebo support bez proražení, tím silnější je oblast resistence nebo supportu.

Příklad z praxe

Na denním grafu společnosti AMD lze vidět poměrně velmi silný support na $14, protože cena respektuje tuto hranici supportu. Pokud byste na v tomto případě spekulovali hned u druhého odrazu, jak je naznačeno šipkami, byli byste schopni inkasovat zisk minimálně 5 %.

technicka analyza 3

Na spodním (denním) grafu měnového páru AUDUSD vidíte extrémně silnou resistenci kolem kulaté hranice 0.7750. Resistence je extrémně silná, protože se ceně po dobu jednoho roku nedařilo prorazit hodnotou tuto cenovou hladinu. Pokud k ní cena došla, záhy obrátila k jihu.

technicka analyza 4 

Další důležité formace: Dvojité vrcholy a dna

Dvojité vrcholy představují dva po sobě jdoucí vrcholy na stejné cenové hladině. A naopak, dvojité propady jsou dva po sobě jdoucí propady. Taktéž na stejné cenové hladině. Dvojité vrcholy a propady se na grafech vyskytují poměrně často, ve všech možných časových pásmech. Dají se tedy s úspěchem využít jak pro intradenní, tak poziční obchodování.

Základní formace si prohlédněte na přiložených schématech a technických grafech.

Ukázka dvojitého vrcholu

technicka analyza 5

Ukázka dvojitého dna

technicka analyza 6

Pro snazší pochopení jsme na grafech nastínili i potenciální scénář vašich obchodů. Zisk v řádech desítek procent sám o sobě demonstruje zajímavost a funkčnost metody.

K formacím nyní vše. O čem bude další díly? Od A do Z probereme indikátory technické analýzy.

Indikátory technické analýzy (9. díl)

Miniseriál pro začátečníky: