Ludvíku, Market Profile® je na vzestupu zájmu. Čím si to vysvětluješ?

Ve stručnosti: Jiný úhel pohledu. To je podle mne hlavní důvod, proč je v posledních letech kolem Market Profile® takové haló. Tato metoda totiž nestojí na technické analýze čistého cenového grafu. Pracuje s objemy obchodů a strukturou trhu. Kdo ji ovládne, je v tradingu na nejlepší cestě ke stálým ziskům.

A kdybys měl odpovědět podrobněji?

Pak řeknu, že Market Profile® je nástroj, který graficky pomocí struktury trhu pomáhá nalézt úrovně, kde je trh v rovnováze, určit, kam trh jde a kam se bude snažit jít. V praxi tak dává indikaci, co se na trhu ve skutečnosti děje a jak bude trh na určitých hladinách reagovat. A že je nejrobustnější nástroj, kterým lze efektivně sledovat, co dělají na trhu velcí hráči. To je jen další důvod, proč se Market Profile® dostává čím dál větší pozornosti.

Dodám ještě, že z výše řečeného jasně vyplývá, že Market Profile® je nutný základ pro nejziskovější obchodní metody, na kterých lze dosáhnout (a my je běžně dosahujeme) zhodnocení v řádu stovek procent. A ne, nejde o líbivý marketing ani překlep, takhle to prostě je.

Řekněme, že s Market Profile® začínám. Na co si mám dát pozor?

Jsou tři základní typy reakcí, se kterými se u traderů, začínajících s Market Profile®, setkávám. Představím je popořadě:

  1. Reakce „na první pohled“: Co je to za zmatek písmenek a čar, není lepší klasický svíčkový graf?

    Je to stejné, jak když přijdete k doktorovi. Ten vás vyšetří a napíše interní lékařskou zprávu. Jen si ji zkuste přečíst a pochopit! Moc šancí vám nedávám. Přesto jiný doktor, který ji dostane do rukou, by měl okamžitě vědět co vám je. Ano, mohl by ji napsat „česky“, aby pro vás bylo pochopitelné, co vám je, ale takhle se kolegové dozvědí víc, unifikovaně a rychleji.



    V tradingu je to stejné. Market profile® může být touto interní zprávou z trhu a zobrazit tak informace, které jiná metoda odhalí značně obtížně. Jde jen o to dostat se pod povrch a pochopit podstatu. Svíčkové grafy jsou pro většinu jasnější, protože patří mezi základní znalosti každého tradera. Proto je snazší na ně navazovat. Klapky na očích se však mnohdy nevyplatí.

    Pozor ale, žádná metoda (rozuměno Price Action nebo Market Profile®) není obecně horší nebo lepší, každá však říká něco jiného a je potřeba ji správně používat. Já osobně jednotlivé metody úspěšně kombinuji a tím získávám max. komplexní pohled na trh.
  2. Reakce nejčastější: Zdá se mi to zbytečně složité. Jde to vůbec pochopit?

    Řeknu to trochu tvrději. Stačí si uvědomit starou pravdu, že trading není pro každého a více jak nadpoloviční většina (snaha o optimistické vyjádření) prodělá většinu svého kapitálu. Důvodem však je, že lidé si často představují trading jako snadný zdroj peněz. Často se potom stává, že zlehčují a podceňují přípravu a nezbytné studium. Doktorem se také člověk nestane ze dne na den a tady je to stejné.

    Neznám zázračnou metodu a zbohatnutí bez studia je prostě blbost. A to i přesto, že na burze fungují i neuvěřitelně jednoduché metody. Jenomže klíčová otázka vždy je, jak dlouho a s jakým rizikem. Market Profile® má mj. jednu neuvěřitelnou vlastnost - z principu nemůže přestat nikdy fungovat. Ukazuje totiž HODNOTU a to je po čem jdou velké peníze. Takže shrnuto – ano, pochopit se to dá, jako všechno, jen to chce trpělivost, chuť jít krok po kroku a touha uspět je nezbytnost.
  3. Další častý dotaz: Vcelku rozumím čistému grafu, má cenu obchodování Market Profile® studovat?

    Jak pro koho a taky záleží, co od tradingu chcete. Mně to dalo hlubší pochopení trhu a tím jsem posunul dál můj trading. Přirovnal bych to ke vnímání televize. Většina lidí po revoluci měla klasickou barevnou televizi. Najednou se v obchodech objevily LCD, každý na to hleděl a snil, jak se na to kouká doma na fotbal. Dalším vývojovým krokem je 3D (určitě si pamatujete svůj první 3D zážitek – jiný televizní svět). 

    Opět to převedu na trading. Koukání na křížení se CCI nebo MA je ok, ale přirovnal bych to k té staré televizi. Na začátek dobré. Vydělat se na tom dá, ale na skutečné chápání, co dělá trh a významnější zbohatnutí to není. A také časem narazíte na problém s konzistentností a dopady na psychiku. Pak je logické chápání technické analýzy, indikátorů a cenových formací - to je to LCD. Už docela solidní zážitek.

    Řeknu to takhle – podle mého je Market Profile® nejlepší metoda pro toho, kdo chce na sobě a na svém tradingu makat. Nicméně, je potřeba začít od začátku, tj. nastudovat základy a pochopit v praxi použití. Pak už následuje jen vrchol – kombinace Market Profile®, Price Action, order flow, Tape To se právě rovná 3 D obrazu cesty ke stovkám procent ročně.

Pojďme od vrcholu k Vrcholu, tedy Vrcholu tradingu, online programu, který dělá z traderů opravdové profíky. Hádám dobře, když řeknu, že i tady se to hlavní točí kolem Market Profile®?

Z velké části máš pravdu, nicméně vrchol tradingu je komplexní forma vzdělávání ke konzistentnímu profitabilnímu tradingu a k tomu potřebuješ nejen Market Profile®, ale pochopit daleko více. Hlavní myšlenkou je, jak obchodují a myslí velké peníze, instituce, banky, hedge fondy, high frequency tradeři, prostě Ti, kteří ovládají trh. Když toto pochopíš, máš vyhráno a o tom je Vrchol tradingu – ukázat Ti, jak máš myslet a obchodovat jako instituce, kde většina vydělává, ne jako retail, kde většina prodělává.  Nabízíme exkluzivní obsah, unikátní metodu a bonusy v ceně přes 30 000 Kč pro každého absolventa. To nejdůležitější, co dostanete, spočívá ale v něčem jiném – naučíte se obchodovat ziskově. A nemluvím o náhodných ziscích, řeč je o kontinuálním ziskovém tradingu.

Trading se vyvíjí, co platilo loni, nemusí platit teď. Vyvíjí se i Vrchol tradingu?

Jasně, neustále sledujeme trendy a vylepšujeme obsah a naše nejlepší indikátory dle nových poznatků ze světa algoritmů, institucionálních aktivit a slabosti retailových obchodníků, tak abychom byli neustále napřed. Příkladem může být například představení tape reading software s heat mapou pro dokonalé sledování veškeré volume aktivity institucí, jejich reálné i falešné objednávky, pro scalping neocenitelná pomůcka, bez které je tento styl tradingu velmi nebezpečný. Máme nové, unikátní order flow indikátory, kde jsme vybrali jen to nejlepší z order flow a tape a na grafu se objevují jen šipky na nákup a prodej. Stojí za tím komplexní algoritmy, ale pokud to někdo nechce studovat, tak jen obyčejná šipka.

Máš nějakou představu, jak si stojí absolventi Vrcholu tradingu na trhu?

Máme celkem podrobné statistiky, jelikož se všemi lidmi z Vrcholu tradingu jsme v osobním kontaktu, s mnoha se přátelíme. Ale zpátky k otázce – dle našich záznamů je 43 % absolventů fulltime tradery, kde obchodování slouží jako jejich hlavní zdroj příjmů. 36 % je schopno vydělávat, nicméně mají své další business aktivity, takže neobchodují zcela full time. Co se zbytku týče, přesná čísla nemáme, ovšem z referencí víme, že jich mnoho pracuje pro různé společnosti zabývající se správou kapitálu a analytikou trhů.

Otázka poslední: Jaký je podle tebe nejzásadnější důvod, proč Vrchol tradingu absolvovat?

Jednoznačným cílem je z účastníků tohoto semináře udělat tradery, kteří zbohatnou na burze a budou vydělávat odkudkoliv a kdykoliv nebo si jen budou přivydělávat ke svému příjmu za minimum času a úsilí. V online programu předáme to nejlepší know-how, které lze v ČR získat, ale zůstáváme s tradery v kontaktu a chceme od nich vidět aktivitu a práci na nově naučených principech.

PROGRAM Vrchol tradingu – podrobné informace

Podívejte se také sem: