Pro pochopení kontextu doporučuji shlédnout toto video:

Den D

Pro shlédnutí klikněte na obrázek a dostanete se na adresu s videem pořadu.

Trading a spekulování na burze je v Česku, na rozdíl od většiny světa, stále ještě považováno za kontroverzní téma. Jedni tak vydělávají peníze, druzí jsou skeptičtí a nikdy by do takového byznysu nevložili ani korunu. Bohužel tomuto omezenému vnímání pomáhají i různé neprofesionální výstupy, viz. video. Popravdě, když jsem to sledoval, zajížděl jsem pod sedačku.

Zkusme se oprostit od neprofesionální a naivní prezentace a analyzovat pouze informace, proč to bylo propadákem a kde narazí každý trader na své cestě za ziskovým obchodováním.

Proč byl dotyčný mimo realitu tradingu

  • Superinvestice, svatý grál – už počáteční předpoklad byl špatný, burza přece není o jednoduchých penězích. Trading je jeden z nejnáročnějších byznysů, protože se tam „rvou“ o peníze ta největší esa na světě.
    Kdyby to bylo pouze o geniálním matematickém vzorečku vstupu a výstupu, tak ho určitě mají velcí hráči a ne ….
    Trading je o psychologii a řízení peněz a rizika. Vytvořit ziskový a hlavně stabilní ziskový tradingový byznys trvá ve většině případů roky „REALTRADINGU" nikoliv "PAPERTRADINGU"!!!
  • Trading nanečisto 5 let – to se rovná ztrátě času. Na demu se naučíte zvládat platformu, pochopíte jak zadávat příkazy a hlavně zjistíte, zda jste schopni technicky dodržovat obchodní plán. Toť vše.
  • Chování trhu a cit pro trh z papertradingu – na papertradingu se obchodovat nenaučíte.
    Jen se podívejte, kolik je jen v ČR demo soutěží a tisíců lidí, kteří zhodnotí DEMO účet o několik stovek procent.
    Bez rizika ztráty peněz, psychologie a ostatních podstatných aspektů to dokáže skoro každý.
  • Je trading jednodušší než ostatní byznysy? – jednou pro vždy, NENÍ. Někdo na to má a někdo prostě ne. Já a lidé kolem mě jsme důkazem, že to jde. Ale určitě ne s přístupem, který jste viděli ve videu.
  • Výkonnost? A kde je riziko? – už v základní finanční poučce je napsané, že zisk je vždy za cenu rizika, plus práce, plus vzdělání. Pokud někdo žije jen v číslech tisíců zisku, bez znalosti ostatních faktorů, NEMŮŽE na trhu uspět.
  • Larry Williams 10000% za rok versus p. Suchý 3000% za 3 roky – stačí se podívat do Larryho knih, videí nebo seminářů. Larry sám v první řadě říká, že riziko je vysoké a že to není pro každého. Každý by měl začít s malým rizikem a budovat svůj úspěch postupně. Astronomického zhodnocení dosáhl, protože chtěl vyhrát, peníze byly druhotné. To je obrovský rozdíl. Pokud je to někde v česky psaných materiálech jinak, tak jde o špatný překlad.
  • Povolání není překážkou - ale pokud někdo chce hodně vydělávat, tak tomu musí hodně dát a ne se chtít na "bokovce" stát milionářem. Sám Larry to zhodnocení udělal po spoustě let reálného tradingu, ne po hraní si se softwarem a demem.

Závěr

Kombinace neznalosti nejen základních věcí, které jsem zde vyjmenoval, ale také velká dávka amaterismu, neznalosti prostředí a reálná nepřipravenost, byly důvodem tohoto totálního propadáku.
Uvěření snu bez pochopení podstaty, nerespektování poměru risk/zisk a žití v domnění, že krok z dema na real je naprosto jednoduchý, pak v lepší variantě vede ke znemožnění se před celým národem, v té horší, ale častější, ke ztrátě svého majetku.