Možná jste slyšeli o tom, že trading je z 80 % o psychologii a řízení peněz – kdo ovládá emoce, má cestu k ziskům snazší. Jenže nastavit hlavu není nic snadného a naprostá většina těch, kdo se o to pokusí, nad tím ke své škodě nakonec mávne rukou, protože lidský mozek funguje tak, že nikdo nechce vystoupit ze své komfortní zóny, pokud fakt nemusí, a vzdát se (falešného) pocitu bezpečí.

Takoví tradeři zůstávají ve svých málo ziskových zvycích, rýpou se ve svých strategiích a diví se, proč ta zisková změna nepřichází, když jsou nabušení vědomostmi, strategiemi a návody. 

Jak jste na tom s řízením hlavy vy?

Zamyslete se sami nad sebou, co jste na sobě v uplynulých letech změnili a jak (a jestli vůbec) se to ukázalo na vašich obchodech. Určitě to bude na dlouhé povídání o psychologii, protože závisí na každého povaze (cholerik a flegmatik jednají dlouhodobě jinak) a myšlení (extrovert a introvert přistupují ke všemu opačně).

Většinou platí, že když si třeba řeknete: „Teď zhubnu, přestanu kouřit, přestanu alkohol, lepek, vyměním partnera, odjedu na Bali, začnu sportovat", tak co začne dělat tělo a hlava, když na to ve finále najedete? Často za chvíli bude hledat důvod, proč se vrátit do starých kolejí. Většina lidí odpadne dříve, či později. Jen malé procento změnu udrží. Jde o proces o třech krocích – rozhodnout se pro změnu ve stereotypech, změnu provést a VYDRŽET. 

Co platí v „běžném životě“, platí i v tradingu

No a teď trading. Proč by úspěšný podnikatel nebo manager chtěl zanechat businessu, který nese sto nebo dvě stě tisíc měsíčně, i když ho to tam neskutečně vytáčí. Ano, část hlavy ano, protože ty dodavatelé, zaměstnanci, lidi, stres – prostě samý pitomec, a to ho ničí. Tak zkouší trading. Ale jak to zkouší, jak to dělá? Jak přinutit hlavu si říct ok, tak teď žádné bezpečí, možná budu přicházet o peníze, partnerka ho uvidí méně a business bude stagnovat a finále bude „jsem úplný lempl, že jsem do toho tradingu šel a nezůstal sice s pitomci, ale s jistotou peněz na účtu.“

Hmmm, tak co tedy? Má cenu to vůbec ještě zkoušet? Co když to, co tady pořád zkoušíte, testujete a děláte, je stále blbě a když zkusíte něco jiného, půjdete jinam, tak tam vás to konečně naučí správně. Vážně myslíte, že vás někdo naučí nějakou novinku, holy grail, holy indikátor, skvělé AOSko, skvělé levely, skvělou metodu?

Zklamu vás…

Platí prostě to, co jsem napsal už na začátku, totiž, že trading je z 80 % o psychologii a řízení peněz. Metoda, indikátor, čára, level – to všechno dělá dohromady pětinu, 80 % je vaše hlava a její nastavení, vaše rozhodnutí vystoupit z pohodlí a váš přístup k tradingu a sama sobě.

Proto jsem si dal nejen pro letošní rok velký závazek! Zaměříme se v rámci Czechwealth na to, že vás naučíme, jak správně nastavit trading mysl, jak řídit riziko a jak řídit peníze tak, aby to neslo. Protože ziskové metody už od nás máte nebo si můžete vybrat v rámci našich webinářů nebo LTA. Prostě nejen naše know-how vás naučíme přetavit do praxe. Těšte se na novinky, bude to velké.

A že si nevymýšlím, tak tady máte první pecku

Stále si říkáte, vím, znám, to už jsem všechno dělal, znám se, vím, co dělám dobře a co špatně? Opravdu máte plán napsaný na papíře, máte vstup a výstup? Co je A+++ setup? Co je váš trh? Proč vstoupíte? Proč vystoupíte? Každý trade stejně, trade za tradem. Obchodujete každý den, berete každý swing, co přijde pod ruku? Máte statistiku tradů, co jste udělali za uplynulé období? Je to stále stejné? Je to měřitelné, můžete si to udělat jako A+++, A++, A+ a B setups a to pak sledovat pořád a pořád dokola? Pokud někde bylo NE, tak už asi cítíte, že to není úplně profi trading.

Myslete jako top tradeři a i vy sami se top tradery stanete

Jaká je základní charakteristika úspěchu top traderů? Mají dokonalý plán, v každém okamžiku přesně vědí, co v příštím tahu na trhu udělají – a co mohou od trhu očekávat. Nepředpovídají přitom, co se asi stane, nevětší z křišťálové koule, neodhadují trh – dělají to, že řídí svoje peníze a svoje emoce. A to jen ten největší rozdíl mezi amatérem a profi traderem – to, jak řídí svoje peníze a jak dokážou ovládnout svoji psychiku a emoce. Vstup můžete mít stejný, ale profesionál zareaguje s ledovým klidem na výsledek. Je jedno, jestli máte 40% úspěšnost, když máte alespoň 2.5krát větší zisky než ztráty.

A teď jedno malé tajemství – hodně profi traderů, lidí, kteří fakt vydělávají balíky peněz, nejsou žádní matematici, jedou 50 % win, ale vyšší poměr zisku k riziku. To není žádné umění trefit trh na 50 % úspěšnost a ano i VY, co to teď čtete, to dokážete, ale problém je, že možná nemáte statistiku tradů na svém vlastním jediném setupu za x měsíců, roků zpět. Je tomu tak?

To jsou jen některé střípky, o kterých je profesionální trading a které vám jsme rozhodnuti letos „vtlouct do hlavy“. Je potřeba začít silnými a slabými stránkami, vybrat trh, metodu, setup pro vstup, setup pro výstup. Hlavní je proces, jeden trade nic neznamená, 10 tradů nic neznamená, jde o dlouhodobý proces.

Bez plánu to prostě nejde

Zapamatujte si jednou –  vždycky je potřeba postupovat dle plánu, ne podle hlavy, musíte přesvědčit mozek, že váš stávající styl není úplně dobře a donutit hlavu ke změně. A nemusíte se změnami začít hned přímo v tradingu, zkuste to úplně jinde – zkuste se ovládnout a přestaňte pít alkohol na měsíc. Jestli vydržíte, máte i na to být super trader. Začněte běhat – vydržíte opět aspoň měsíc? Máte na tradera.

Nebojte se, já vám s tím procesem profesionálního tradera budu pomáhat. Cílem bude pochopit jednoduchou pravdu – když chcete být nejlepší trader, tak musíte být 100% ready. Se vším. A to je hlavní téma dnešního článku – psychologie tradera by mělo být hlavní téma roku 2020 pro všechny, kteří myslí trading vážně. Přístup, změna, 100% chování ziskového tradera, musíte tomu věřit, musíte si věřit, dokážete to.

Možná to někdy zabolí, protože všechno to jsou spousty změn a práce, do kterých se vám někdy nebude chtít, ale nevzdávejte se – jste tu pro výhru, pro vítězství, jste nejsilnější, nejlepší, nehrajete hru hlupáků, ale jste tu, abyste se zařadili mezi profesionály.