Posuďte sami, tady jsou.

Připravenost a hráčská etika

Baseball se od téměř všech ostatních profesionálních sportů liší tím, že se hraje šestkrát nebo sedmkrát týdně. Baseballista se nemůže na den zápasu „nabudit“ jako fotbalista nebo basketbalista, musí být připravený podávat profesionální výkony každý den. Musí mít jistou disciplínu. Sanders v knize rád chodí na zápasy brzy, protože se domnívá, že tuto hráčovu vlastnost spíše rozpozná v jeho předzápasové přípravě než při zápase samotném. 

Paralela v tradingu: Spousta traderů se soustředí na jeden super výkon (trade). Přitom pro úspěch na burze je zásadní být připravený podávat profesionální výkony každý den. Bez disciplíny to nejde.

Soustředěnost a koncentrace

Cituji: „Ačkoli tato kategorie souvisí s připraveností, týká se konkrétně toho, jak se hráč projevuje během zápasu. Baseball je hra reakcí. Pálkař má asi tři desetiny vteřiny, aby se rozhodl, jestli po nadhozu švihne, vnitřní polař musí na prudce trefený přízemní odpal zareagovat ve chvíli, kdy se míč odlepuje od pálky. Když hráč není stoprocentně vtažený do hry, netuším, k čemu by nám byl,“ říká v knížce Sanders. „Od spojek a vnitřních polařů chci výjimečnou a stoprocentní koncentraci na každý nadhoz.“

Paralela v tradingu: Myslím, že každý trader už někdy zažil, co se stane, když na chvíli ztratí koncentraci a poleví v soustředění. Podobné ztráty jsou ale fakt zbytečné.

Soutěživost a sebevědomí

I když se zdá samozřejmé, že každý profesionální sportovec musí být od přírody soutěživý, musejí baseballisté v raných fázích kariéry překonávat nedostatek sebedůvěry a další psychologické překážky. Jeden den byli na střední škole hvězdami stadionu a další už se kodrcají v autobusech mezi Kannapolisem a Greensboro a na internetu se pak dočítají, jak hroznou minelu včera zase vyrobili. Když Sanders vidí nadaného hráče, který se trápí, ptá se: „Projevuje se u hráče kromě současného mechanismu neúspěchu podobně silná vůle uspět? Má z neúspěchu strach? Je jeho vůle uspět dost výrazná na to, aby strach z neúspěchu překonal?“

Paralela v tradingu: Neposadit se na zadek, když se obchod nevyvíjí dle představ, znovu získat sebevědomí a být ready za chvíli další obchod – přesně tohle je okamžik, kde se rodí úspěšná traderská osobnost.

Zvládání tlaku a skromnost 

V baseballu odcházejí i ti nejlepší pálkaři většinou s nepořízenou a každý hráč v určitých fázích sezony prochází určitou krizí. Schopnost vyrovnávat se s těmito neúspěchy vyžaduje krátkou paměť a jistý smysl pro humor. Jednou ze Sandersových oblíbených strategií je sledovat, jak hráč reaguje po nepodařeném nebo nešťastném zásahu. „Když pálkař promáchne nadhoz, když švihne tak mohutně, až to působí směšně, jsem rád, když se na něj podívám a vidím, jak se usmívá. A pak, při příštím nadhozu – prásk! – a míček letí na sto metrů!“ Tyto schopnosti budou pro hráče nezbytné, až se dostane do nejvyšší soutěže a bude neustále pod drobnohledem fanoušků a médií.

Paralela v tradingu: Určitě to znáte – když se ohlédnete za některými trady, tak si řeknete: Co já jsem za … Nezapomeňte si ale zároveň také říct, že z dlouhodobého hlediska chyby a ztráty neznamenají nic jiného než zkušenost.

Přizpůsobivost a učenlivost

Jak úspěšně dokáže hráč během zápasu zpracovávat nové informace? Jak vstřebává pokyny trenérů? Umí se přizpůsobit, když se dostane do nové situace? Co když ho tým prodá jinam nebo co když bude muset hrát na jiném postu? Cesta z amatérských hřišť do nejvyšších soutěží bývá jen zřídkakdy přímočará, a to i u těch nejnadanějších hráčů – takže velký baseballista nemůže mít moc strnulé uvažování. „Hráči, kteří jsou v této hře úspěšní, jsou lidé, kteří když jdou po chodbě a ta zahýbá, zahnou plynule. Nebude to žádná ostrá zatáčka,“ všímá si v knize Sanders. „Je to řízená síla.“

Paralela v tradingu: Trhy se pořád mění – mění se jejich cena, volatilita, mění se strategie i techniky. Kdo se změnám přizpůsobí, zůstane v sedle. Kdo zůstane na místě, spadne do ztráty.

Roman Dvořák