Ludvík Turek M.A.A. říká: „Při setkání s jinými profesionálními tradery a elitou našeho businessu se mi stále dokola potvrzuje moje vlastní zkušenost. Každý z nás si prošel stejnými vývojovými stadii tradera. Bez ohledu na vzdělání, kapitál či talent, budete i vy řešit to, co jsme před lety řešili my. Následující řádky berte proto jako univerzální náhled na jednotlivé etapy vašeho rozvoje."

Pravidlo první: V tradingu může uspět každý 

Není to tak dávno, co bylo obchodování na burze považováno za něco, co je běžnému člověku nedostupné. Slovo trading znělo jako pojem z cizí galaxie, burza byla vnímána jako elitářský klub, který je dostupný pouze pro velké investory. Doba se ale změnila – vývoj technologií a stále rostoucí objemy na burzách způsobily revoluci.  Dnes už na velikosti nezáleží – kdokoliv, kdo má ambici být nezávislý a má dostatek trpělivosti, může vydělávat slušné peníze z pohodlí domova obchodováním. 

financni svoboda

Pravidlo druhé: Jděte trpělivě za svým snem 

Čeho všeho chcete v životě dosáhnout? Čím vším jej chcete zaplnit? Někdo chce velký dům s bazénem, pro někoho je vrcholem vlastnictví sportovního vozu, další vidí jako cíl, za kterým jde, vytvoření kvalitního zázemí pro vaše děti. Všichni máme nějaké sny. A většina z nás jich může dosáhnout. I pomocí obchodování na burze, kde může uspět kdokoli bez rozdílu věku, vzdělání či vstupního kapitálu. Důležité je věřit, učit se a mít dostatek trpělivosti.

Pravidlo třetí: Praxe je víc než talent 

I na obchodování na burze lze mít talent. Ale talent samotný nestačí. Když se nerozvíjí, zakrní. Jen ten, kdo má dostatek praxe a učí se ze svých chyb, se posune dál. Hlavně pro začínajícího tradera to znamená jediné – trénink dělá mistra, obchodujte třeba nanečisto, ale obchodujte. Vzhledem k propojenosti globálních trhů najdete příležitost vždy. Ani tradeři, kteří mají práci na plný úvazek nebo se starají o děti doma, nejsou bez šance – vždy je to jen otázka nalezení správného trhu a příležitosti. A každý nový obchod rovná se další praxe pro vás.

Pravidlo čtvrté: Každý úspěch potřebuje cíl. V tradingu dvojnásob

V životě platí, že je důležité je mít konkrétní cíl a vědět, co mohu očekávat, co doopravdy funguje a jaká jsou pravidla hry. V tradingu je to stejné. Určitě nevstupujte na burzu se špatnou nebo žádnou přípravou. Sledujte a učte se od lidí, kteří skutečně obchodují. Pokud jste na úplném začátku cesty, začtěte se do našeho seriálu, který vás naučí základům ziskového tradingu.

Trading je byznys