Množí se názory o výhodnosti těchto investic a myslím, že je na čase se touto problematikou začít zabývat i u nás.

Stejně jako v tradingu i při alternativních investicích platí - dvakrát měř, a jednou řež. Pokud koupíte první pozemek, který uvidíte na internetu, můžete velmi zaplakat nad výdělkem, stejně jako bezhlavá koupě zlaté mince, diamantu, či vína může skončit dost tragicky pro vaši peněženku. Na druhé straně alternativami se živí mnoho lidí, pozemky a nemovitosti jsou pro Čechy velmi populární investicí – dokonce daleko populárnější, než finanční trhy.

Na internetu naleznete různé návody, myšlenky a články, co a jak máte kupovat, ale berte to tak, že na internet může dát, kdo chce, co chce a mnoho informací je zavádějících. Nic proti internetu, určitě si to chce právě zde prvně přečíst základní informace o rizicích a ziskovosti dané investice, pak se zkusit zeptat známých na zkušenosti a poté zajít za odborníky, kteří danému oboru rozumí. Jak nalézt odborníka na alternativní investice? Stejně jako v tradingu – chtějte vidět jeho/její sbírku nebo portfolio a zeptejte se ho/jí kolik v tom má vlastních peněz. Berte to jako pojistku toho, že jednáte s opravdovým investorem a ne teoretikem.

Zkušenost z tradingu mi totiž říká, že 90% firem a jedinců, kteří o burze mluví a prezentují se jako odborníci, nejsou schopni na burze obchodováním vydělávat. Včetně velkých bank, brokerů, fondů, zprostředkovatelů a stovkách webů na vzdělávání, kde nemohou prezentovat reálné výsledky, protože žádné nejsou. Většina je pouze klamavá reklama a povrchní informace, které pro začátečníka mohou být velmi zajímavé, ale na zhodnocení peněz často nedostačující.

Jaké je reálné zhodnocení v alternativních investicích?

Odpověď na tuto otázku zajímá každého investora, nicméně není to černé na bílém. Většina alternativ se kupuje na několik let, některé roky mohou být velmi výnosné, některé naopak slabší nebo taky tragické. Má osobní preference je třeba víno a veteráni, kde lze všeobecně očekávat zhodnocení okolo 10% za rok. Zlato a stříbro může jeden rok vzrůst o desítky %, další rok jít o desítky % dolů, nicméně třeba pro mě jsou tyto kovy výborným hedge nástrojem proti propadu kurzu amerického dolaru. Můžeme říci, že stejně jako v tradingu s výší možného zisku roste výše rizika.

Všeobecně lze konstatovat, že každá dobře vybraná alternativní investice může přinášet rozhodně zajímavější zhodnocení, než nechat peníze na běžném účtu v bance. Výhoda alternativních investic je jejich malá volatilita, tedy že ceny nelétají nahoru a dolu jako v případě finančních trhů. Jejich nevýhodou pak může být malá likvidita. Každá investice má tedy své pro i proti, kromě tržního rizika je zde plno faktorů, které mohou cenu investice velmi ovlivňovat. Jeden z nejdůležitějších je, od koho danou investici kupujeme a jaké jsou jeho zájmy se této investice zbavit. Je velký rozdíl kupovat investice přes internet od špatně prověřitelných zdrojů a naopak od důvěryhodných subjektů působících mnoho let na trhu. To, že se někdo na trhu pohybuje 10 a více let, ještě nemusí být záruka úspěchu investice, nicméně minimalizujete riziko, že nebudete napálení falešnými produkty. I u těchto renomovaných subjektů bych tedy doporučoval získat nejprve informace o nabízené investici.

Pokud vám ukážou identickou investici v jejich vlastním portfoliu, opět získáte větší jistotu, že jednáte s profesionály, kteří vědí, co říkají. Pokud Vám danou investici nabídne konkurenční subjekt za stejnou, či velmi podobnou cenu, opět máte plusové body ke koupi. Takto bych mohl pokračovat dále a dále, až bychom se dostali k mnoha bodům seznamu kontroly před vlastní koupi dané investice. Každopádně nejprve si rozhodněte, která oblast zájmu investic je pro vás zajímavá, kolik peněz na to máte, kolik očekáváte zisk a při jakém riziku.

Každá investice si zasluhuje daleko větší množství informací a na každou je v české republice mnoho odborníků. Než se do něčeho pustíte, prostudujte si řádně internet, promluvte si s lidmi, kteří do daných investic vkládají vlastní peníze a snažte od nich získat nějaké rady a doporučení. Zkuste se stát členy nějakých sdružení a asociací, kde se zabývají Vámi vybranými investicemi a před vlastním nákupem si vše řádně prostudujte a zkontrolujte. A jako v každé investici nezapomeňte na zlaté pravidlo - ze začátku investujte čas, pak čas, pak málo peněz a až si budete aspoň trochu jisti, že rozumíte tomu, co chcete udělat, tak pak teprve investujte.