Zlato je instrument poháněný strachem

Podíváme-li se na weekly graf níže, kde máme jako instrumenty zlato, měnový pár USDJPY a S&P500, vidíme na zlatu do poloviny roku 2011 exponenciální růst.

Povšimněte si, že tento pohyb je takřka zrcadlově kopírován na forex páru USDJPY. Růst na zlatu je ukončen posílením USD vůči JPY.

Proč tomu tak je? Odpověď je nasnadě – z trhu se vytratil strach. Zlato a JPY jsou instrumenty, ke kterým se investoři uchylují, když je panika na trhu (tzv. risk off sentiment). V okamžiku, kdy investoři vyhodnotí situaci jako bezpečnou, přestanou svá portfolia zajišťovat těmito instrumenty a začnou své peníze přelévat jinam. Velmi zjednodušeně řečeno – právě takto vypadá klasický koloběh peněz ve světě institucí.

Bitcoin - Zlato

Pokud jste v roce 2011 koupili zlato na vrcholu, hodnota vaší "investice" byla snížena na polovinu o čtyři roky později. To je velmi riskantní, pokud jde o možnost obyčejného "zajištění" proti ztrátě kupní síly vašich peněz v peněžence. Pokud ale budete respektovat kontext okolních trhů, můžete grafu číst lehce jako v knize.

Nezapomínejme také, že zlato rostlo po spuštění QE (Quantitative easing) od 700 USD na hodnotu 1900 USD. Takové zhodnocení zlata by odpovídalo hyperinflaci Výmarské republiky, což je samozřejmě nesmysl. Za devět let od spuštění QE je inflace v USA okolo 2 %.

Co je to QE?
Quantitative easing neboli nákup aktiv, je expanzivní měnová politika, kdy centrální banka nakupuje předem stanovené částky státních dluhopisů nebo jiných finančních aktiv, aby stimulovala ekonomiku. Obvykle se tato nekonvenční forma měnové politiky používá v momentě, kdy se standardní měnová politika stává neúčinnou v boji proti příliš nízké inflaci nebo deflaci. Centrální banka provádí kvantitativní uvolňování nákupem stanovených částek finančních aktiv od komerčních bank a jiných finančních institucí a zvyšuje tak ceny těchto finančních aktiv. Zároveň snižuje jejich výnos a zároveň zvyšuje peněžní zásobu.

Jak si vede v porovnání se zlatem Bitcoin?

Zpět ke kryptoměnám, k Bitcoinu. Investoři, kteří dnes vlastní Bitcoin, mají v zásadě podobné argumenty jako investoři, kteří vlastnili zlato na konci roku 2011 (kdy bylo na vrcholu). Ale Bitcoin je oproti zlatu těžké ocenit. Koupíte jej, protože doufáte, že ho někdo v budoucnu koupí za vyšší cenu.

Bitcoin - Zlato 2

A tady nastává problém. Neexistuje žádný způsob, jak určit vnitřní hodnotu Bitcoinu, při investování do této kryptoměny jde vesměs o spekulaci lidské psychologie. Lidé mají rádi hype témata, rádi sledují, jak se tvoří bubliny. A stejně rádi se jich účastní. Už jen pocit, že „mi to uteče“, je mocným motivátorem pro nákup Bitcoinu i pro člověka, který dosud nemá s burzovní spekulací žádnou zkušenost.

Otázka na závěr zní – je tedy Bitcoin (dobrá) investice?

Sofistikovaní investoři, kteří jsou již zapojeni, pravděpodobně k němu přistupují jako ke startupu. Má příslušný drive. A má také spoustu rizik. Mohl by být nulový. Nebo by investorům mohl zaplatit násobky toho, co za ně zaplatí. A prospívají diverzifikaci. Jak obchodovat Bitcoin? Sledujte Live Trading Asistent, kde se budeme mimo jiné zabývat i kryptoměnami. Trading Bitcoinu a kryptoměn je úplně jiné téma a to smysl má veliký, ale o tom zase příště...