Střípky začnu ukončením Tour de France, kterou vyhrál Kolumbijec Bernal a rozhodující byla páteční etapa, kterou organizátoři kvůli sněžení ukončili cca 20km před cílem. Docela velká škoda a vynechání posledního kopce, ve kterém by Bernal buď potvrdil převahu nad Alaphillipem nebo také ne a celý Tour výsledek mohl být jinak. Následující den etapa už možná Alaphillip byl zlomený více psychicky, než fyzicky, ale stalo se. No nevím, nevím, jestli Bernal bude schopný vyhrávat teď Tour, Giro, Vueltu rok za rokem, jako Froome, Nibali a další výjímeční cyklisti historie. Quintana svého času byl také velká hvězda z Kolumbie, pořád je skvělý, ale není to favorit č.1 na celkové vítezství na 3 týdenním etapáku pokud k sobě nebude mít extra silné domestiky. Do Moviestaru mu dali Landu, který ovšem jede na sebe a co se děje okolo něj je jedno. To mi přijde ale trochu out pro sport, kde bez teamu je každý bez šance. Jak by asi vypadalo, kdyby byl Quintata v Ineosu (Sky) a jelo se mezi ním a Thomasem? Nebo s Yatesovými? No nic, každopádně „skoro náš“ Sagan nepřekvapil a vyhrál zelené triko a hlavně bavil diváky, což nejen jemu, ale i celé cyklistice přidá na popularitě. A mladičký Bernal uvidíme, co bude příští rok – speciálně jestli se vrátí do Ineosu Froome. Dobrá podívaná.

Ze sportu se mi ještě líbila diskuze pod plánovaným zápasem MMA Vegh-Vémola v 02 aréně koncem roku. Titulek zápasu byl ve stylu nejdražší lístky z 02 arény je MMA zápas….A diskuze pod článkem typu máča, to není sport, ale dva magoři, kteří se jdou rozmlátit, ublížit jeden druhému. To by dal každý druhý kriminálník, a proč mají takové peníze, atd. Musel jsem se tomu smát - zkoušel jsem v životě hodně sportů a největší makačka je pro mě zcela nejvíce box a speciálně sparring (a to jsem v mládí jezdil stovky km denně na kole). Když k boxu přidám ještě boj na zemi a posilovna, tak neskutečná dřina a hodiny denně trénink. Takže jako sport určitě respekt a kdo říká, že to není sport, tak ať si dá 5 hodin boxu s trenérem. Na prvních lekcích to vůbec není o mlácení, pokud není trenér debil, tak Vás do toho ani nepustí.

No nic, pojďme na to a co mě dostalo tento týden ze světa burzy a trhů tak především Draghi a ECB ve čtvrtek vyhlašování. Nejprve ECB, kteří dle očekávání potvrdili, že se budou snižovat v září sazby a ještě je docela reálné, že k tomu něco přidají. To bylo v souladu s tím, co říkal Draghi minulý měsíc. To „něco“ pak je indikace nového kola tisknutí peněz (QE). Toto trh celkem očekával a Euro před tím padalo, po vyhlášení další propad. Hodinu na to vyleze Draghi a doslova řekne sazby zatím nejsou na pořadu dne a riziko recese v Eurozóně je zatím stále nízké J. A trh okamžitě reakce up, aby konec dne skončil nerozhodně a řekněme na pochybách, co bude dále. Tak to mě pobavilo a nedivil bych se EURUSD up (tedy hodně záleží na středečním FEDu, kde se očekává snížení sazeb o ¼ bodu).

V noci úterý v Japonsku Centrální banka jako poslední do party potvrdili ponechání v podstatě nulových úrokových sazeb do odvolání navždy, stejně jako tisk bezcenných bankovek. Je fakt, že trh očekával, že Kuroda to napálí ještě více a bude ještě více na snižování sazeb, tedy v případě JPY do minusu. To neudělali, evidentně jsou domluveni s Donaldem, že US začne a pak se teprve kamarádi ze země Vycházejícího slunce přidají J. Když jsme u toho Japonska, tak zajímavé protesty nyní proti Olympiádě, kde odpůrci říkají, že by vláda měla sypat peníze do Fukushimi a ne do „turismu“. Jak to dopadne? Zamluvte si lístky na Olympiádu, protože ta je vždy pro pár vybraných strašný rejžák a ostatní to přeci není důležité. Stejně je to takové úchylné, udělají se sportoviště za miliardy, svět obdivuje, jak to je celý nádherný a skvělý a za pár let všechny sportoviště k ničemu, zkorodovaný, nikdo to nevyužívá a zbourat to je blbost..

Další je UK a Johnson jako nový premiér, který tam v podstatě je proto, aby zařídil Brexit dle plánovaného datumu konec října. Nebo vyjednal lepší podmínky před, při a po odchodu, než vyjednala Mayová. Také co bude s Irskem a hranicemi mezi Anglií a jimi. Skotsko také není zrovna velkým příznivcem odchodu a referendum o oddělení Skotska z UK před pár lety nebylo také tak jasné pro setvrání s UK. Takže i zde to nebude s případným Brexitem tak lehké a vyřešené a vzhledem k tomu, že EU ukazuje Johnsonovi zatím zdvižený prostředník a Johnson to samé do EU, tak libra zahájila výplach. Oni se nějak určitě dohodnou, to by nebyl Brexit a EU, aby to už proběhlo jak bylo stokrát dohoduné a 100x změněné. Každopádně Johnson dle rétoriky tak to je dobrý řízek. Pro Anglii určitě výhra (autor se tváří ironicky).

Zpráva dne je ovšem Orbán z Maďarska, pod jehož vedením se právě u milovníků langošů a guláše probírá zákon o rodičovství a dětech. To, co je jasný už roky jim konečně jako prvním v EU došlo. DEMOGRAFIE – hlavní a nejdůležitější důvod problémů ekonomiky. Populace stárne, mladí nemají děti a staří jsou díky medicíně starší a starší. TO JE TO HLAVNÍ, to by všechny mělo zajímat nejvíce, jako číslo 1 v každé vládě. Každá strana má 20 bodů slibů, kde nesplní ani jeden, ale málokdy vidíte program na „omlazení“ populace. EU místo toho raději rozhodli jednu z největších debilit co mohli a to nekontrolovaná migrace, která je ve finále stojí bambiliony a výsledek je tristní. Teď nikdo neví, co s nimi a navíc když se zeptáte v Africe, kde by chtěli být za pár let, tak Vám polovina frajerů řekne v Evropě J. No, ale pár chytrých hlav (rozuměj populisti) v Langošově teď říkají když budete mít 3 děti, dostanete od vlády 35000USD, plus další půjčky, plus dotace na auta, plus matka dětí nebude muset do konce života platit daň z příjmů. Ale pozor místní menšiny, kteří to teď čtete má to jeden háček a to je to, že matka a otec dětí musí pořád fachčit. Tedy, ne že mám 20 nových dětí a otcem je dědeček kvůli starobnímu důchodu a já jsem díky zlaťákům navždy na mateřské, ale musím do práce a tam jsem „navždy“. A ano k tomu mám děti, kteří musí chodit do školy a něco z nich bude. To chceme, to podporujeme, to rozjede vše. No a včera mě vypadly oči, když jsem na seznamu viděl Hrabiše s titulkem příspěvek na dodávku pro rodiče s 3 dětmi. A v článku pak koment, že vláda chce podporovat porodnost. Není to zajímavá náhoda, když o tomto „problému“ se ví už roky a když už se to podělá neřízenou migrací a opravdu se vidí, že ty kluci z Eritreje zrovna netvoří fronty na pracáku, tak si tedy zařídíme vlastní novou krev. Proč to parta chytrých hlav nevymyslela o 10 let dříve? Proč neinvestovaly ty miliardy a miliardy EUR do porodnosti svých? Sledujte zprávy, uvidíte, že to brzy spustí v Polsku a jsem fakt hodně, hodně zvědavý na Německo a Švédsko jestli to bude nějak komentováno tady. Ale bacha kluci, bacha. Můžeme to zase podělat i mezi „svými“ a nebo to prostě musíme udělat cíleně, jako Langošové. Tedy matka, taťka fachčí, děti chodí do školy – to je správný model. Nic geniálního, ale dává to smysl. Přestaňme se bavit o dvojí kvalitě potravin a trilionech ukradených na stavbě D1, pojďme řešit tohle. Takový Klaus potřebuje voliče, EU na první dobrou nemusí, tak co třeba zkusit tohle téma. Než se toho chytne VOKAMURA. Víte jak to s tím klukem samurajským je. Nejdříve zkoušel (budu slušný hoch, takže řeknu menšiny), tam viděl, že Čunek dostal dost přes prsty a že to nemusí být ten správný směr z cestovky na vrchol politické scény. Tak zkusil migraci a BINGO. No ale bacha Vokamuro, bacha, ta porodnost není blbá a když už to jede „kámoš“ z Hungary, tak to chce prozkoumat.

V další zprávě zmíním protesty v Moskvě proti straně příbuzné Putinovi a jejich rozhodnutí o blokování opozice, aby se mohly zúčastnit voleb koncem roku. Vláda se prostě rozhodla, že bude i nadále a není důvod, aby vládnul někdo jiný. Tak protestanty začali prostě mlátit hlava nehlava, blokují jim dokonce i signály v mobilech, kdyby se náhodou chtěli spojit J. No, ruštinu už jsem ze školy zapomněl, tedy samozřejmě kromě básně od maturity My jéchali k babuške na kaňikuly, ale jestli jsem dobře přeložil nápisy na transparentech, tak nebyly zrovna slušné vůči velkému Vladimírovi. Resp. byly pěkně vulgární a říkat o prezidentovi, že je mužské to… No nevím, jak by se na podobné prohřešky tvářil náš Milouš. Každopádně se o tom moc na našich webech nedozvíme, protože zde hlavní zprávy zabírají plavky moderátorek s televizních novin, což je samozřejmě důležitější zpráva.

Tak a hurá do Číny, která dovolila svým společnostem kupovat zemědělské produkty z US bez cel. Soudruh z Pekingu odsouhlasil 50000 tun bavlny, 3 miliony tun sojových bobů a v podstatě NEOMEZENÉ množství vepřových lahůdek. Štefan Mnuchin, který zastupuje US v ruce Donnieho řekl, že to je správný krok a že US to „odmění“ dalším kolem schůzek o clech. No a zlé jazyky ale tvrdí, že Čínani nemohou žít bez vepřového kolene k večeři a u nich řádí epidemie Africké prasečí horečky (zajímavé u nás tomu říkáme chřipka, u nich horečka), tak to není úplně ideální pašík na porážku. Takže pro US úřad berou jakoby bavlnu, kukuřici, sojovku, ale hlavně jim jde O JITRNICE!!!

Co se týká zpráv na burze, tak dominuje FED ve středu, ve čtvrtek BoE, kde to bude extra výživné den po FEDu a pár dní po Johnsonovi vers.EU. Když FED sníží a ještě řeknou něco ve stylu neskončili jsme, tak angličani i vzhledem k Brexitu chtě nechtě budou muset potvrdit také snížení sazeb. Reálně až k nule a ještě možný tisk bankovek, protože UK po Brexitu bude muset být co nejlevnější, aby byli ve výhodně na konkurenceschopnost. Takže se nabízí být negativní J. Dále máme AUD s retailem, kde bych se nedivil pozitivním číslům a pak v pátek NonFarm, které budou ovšem silně ovlivněny právě FEDem ze středy.

Thats all for today. Bye bye.