Ok, takže pojďme mrknout co se děje ve světě a co mě zaujalo.

Ve světě ekonomiky se nic moc nemění, všechny centrální banky snižují sazby, EU, US a JPY ohlásili nové kolo tisknutí peněz, které je v podstatě ve stejné výši, jako na začátku bambulárny v roce 2009. Dopad tohoto už jsem zmiňoval x krát, není potřeba se o tom znovu rozepisovat. Možná jen připomínka, že v US měli v uplynulých 2 týdnech nejhorší data z výroby od roku 2009, Německo, Francie to samé, Jižní Korea nejhorší export od roku 2008, podobné Japonsko. Co mě vždy rozesměje, když vyleze jakýkoliv šéf Centrální banky na světě a řekne něco ve smyslu: „ Naše ekonomika je na tom celkem OK, ale vzhledem k oslabování světové ekonomiky se holt i my budeme muset přidat a začít snižovat sazby a tisknout“ J. No ne, ono to zní komicky, ale tak si přečtěte poslední texty tiskovky ECB, FEDu, BoJ, BoC, RBA, RBNZ, BoE k tomu ještě přihazuje Brexit. Nikdo neřekne všichni jsme to společně rozes..li cíleným vykupováním shit dluhů a rozhazováním peněz každému, kdo si řekne. Tím cílenému odrovnávání úspor nižší a střední třídy a naopak přihrávání balíčku nejbohatším.

Politici se plácají po ramenou, jak jedou ekonomiky, jak roste HDP, ale common, z čeho to HDP roste? Z utrácení lidí z napůjčovaných peněz. Spotřeba domácností tomu říkají ekonomové. Zbytek ekonomiky jde do kopru, a co dělají Centrální banky? Přihodí další peníze na spálení do kotle a ready do negativních sazeb. Btw tady je článek z Bloombergu, jak západoněmečtí soudruzi zavádějí v bankách negativní sazby pro retail. Je hezké a ušlechtilé financovat banky a vidět takovou Deutsche bank, jak s penězi klientů dobře hospodaří. Jen je mi divné, kdepak asi soudruzi z NDR udělali chybu, že už roky jim klesá cena akcií. Hups, slyšel jsem něco o rozkrádání managementem a kostlivcích z debilního kupování derivátů na páku? Pssst, to se neříká. Užívejte si ještě chvíli krásných časů v Čechách, kdy Vaše peníze v bance dostanou aspoň toho půl % za to, že je tam máte. Brzy přijde doba, kdy také budete platit a ano i banku budete mít pak rádi.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-07/german-lenders-drag-retail-clients-into-fray-of-negative-rates

A to už jsem taky psal, co to udělá. Srazí to zisky bank. Banky budou muset být při minusových sazbách extra, extra opatrné, aby dávali někomu úvěry, které by nemusely vyjít, protože jim nepoteče zisk z půjček a úvěrů. Lehké počty, když napůjčujete 100mld za 2% nebo za 0.1%, tak zisk je trochu blbě. Náklady budete muset někde srazit, jinak by banky byly v minusu. Takže jasně, ČEZ, Škoda MB, Agrofert, Unipetrol, atd ty budou mít kohoutky stále otevřené, ale střední firmy nebo nějaké nové subjekty budou mít extra stres něco z bank dostat za „normálních podmínek“. Výsledek tedy bude co? Zastavení inovací, potlačení konkurence, bohatnutí největších, ničení menších.

Jasně, takhle se to neříká, to přeci bude jinak. Centrální bankéři jsou velcí borci a chytrolíni a vše je pod kontrolou. Máme se přeci všichni skvěle ne? Krámy plný, kdo chce love, tak v Amazonu a Mckvaku berou i bezhlavý za 120-170kč na hodinu a ještě člověk může makat jen 4 dní v týdnu. A máme se líp, než za komárů, protože si za průměrný měsíční plat můžu koupit daleko víc másla a chleba. Nebudeme řešit, kolik stojí bydlení nájem nebo snad dokonce si pořídit vlastní.

Ještě se zamyslete do čeho budou investovat všechny ty penzijka a pojišťovny, které Vám slibují „nějaký“ výnos za těch 30 let spoření. Do peněžních fondů asi těžko, když budou minusové sazby. Do akcií to je riziko, z bondů nic nedostanete. Takže kam? Hups, tak asi to spoření tolik vynášet nebude zřejmě, resp. ještě si možná budete muset naspořit na ty výnosy J.

No nic, nechme té legrace a pojďme mrknout na jednu zajímavost z US. Minulý týden jsem četl o obchodních centrech za mořem. Aktuálně se zavírá mnoho obchodních center a obsazenost je nejnižší za uplynulých 8 let. Když jsem byl před nějakými 2 lety v Gruzii, tak v Tbilisi otevírali 1 pobočku HM a fronty přes půl města, u nás je to aktuálně populární řetězec na levné hadry, v US bankrotují. On to není žádný stres, prostě se přesunují kamenné prodejny a ovcoidní sériovky na web. Jen, že u nás a na Východ to vypadá, jako kdyby to byla budoucnost retail prodeje, což poučením se z US tak nebude. U nás jedeme ovcoidně stále pěkně, Chodov se změnil na Westfield, nechyběla velkolepá show, které jsem se bohužel nemohl zúčastnit. Jak jsem již psal, mé návštěvy Chodova a jakéhokoliv jiného obchodního centra ve mně vždy zanechají hlubokou stopu. Naštěstí mě tato aktivita potká tak 1x za kvartál. No ne třeba, jako milovník kafe a malých kaváren nemohu srovnávat Starbucks (který mimochodem v US Centrech také zavírá) proti lokálním pražírnám s luxusním vším J. Hadry na oblek mám krejčího, na boty to samé. Sportovní věci, hadry a boty speciálky. Kino mám doma, co tam máme dál? J. Jak říkám, to je spíš zajímavost.

Něco zajímavějšího? Minulý týden v Rakousku naboural řidič s Teslou a auto začalo hořet. Hasiči na uhašení použili 11000 litrů vody, museli přivézt speciální kontejner na odtah a lítalo okolo toho docela dost rakouských soudruhů. Teď se v US řešilo několik případů, že občas chytne motor a údajně to je software chyba. Tak se hodila soudruhům z kontrolních orgánů (National Highway Traffic Safety Administration) rukavice, jestli to budou nějak řešit nebo budeme spoléhat na to, že Tesly jsou v pohodě.

Četl jsem, že pár chytrých hlav ze Slovenska a Švédska pracuje na hliníkových bateriích, ne postavených na lithiu, což by samozřejmě baterky dost zlevnilo, když hliníku je na zemi na rozdíl od lithia habakuk.

Stále sleduji vývoj v Hong Kongu, aktuálně se dohadují protestanti o tom, že nesmí nosit masky, když protestují. Aby je mohl big brother zkontrolovat. Co je pro nás na tom zajímavé, tedy kromě toho, že demokracie dostává přes hubu a svět to nemůže nijak řešit, protože soudruhovi z Číny se lepší nestavět do cesty? Asi jste si všimli, že Donald jede do všeho a všech, ale tady neřekl ani slovo. Důvod je jasný – domluva od soudruha ve stylu Ty se nehrabej do tohoto a my se budeme bavit o clech J. No a zajímavé je to, že v centru Hong Kongu alespoň dle médií dochází v některých bankomatech cash a soudruh z Číny tedy musí zamezit problémům. Na to se velmi zvedly objemy obchodů nákupů a prodejů Bitcoinů v HK a to nejvíce za poslední roky.

Mimochodem u Bitcoinu jsme na silném týdenním supportu a rozhoduje se o možném pohybu do 9200 nebo dolů na 5600USD. 9200USD je silná bariéra do shortu, dokud se nedostane cena nad tuto hranici, tak je Bitcoin na pád. 5600USD jak říkám dobrý nákup.

A poslední střípek jsou oficiálně vydané cla z US na dovoz vybraných potravin, alkoholu a komerčních letadel z EU ve výši 10-25%. EU na oplátku zase uvalí cla na některé výrobky z US (ještě není oficiálně potvrzeno) a výsledek? Menší odbyt pro výrobce, vyšší ceny pro spotřebitele zrovna ideál v době, kdy celosvětová výroba a ekonomika je na pokraji kolapsu (ehhm říká se zpomalení HDP).

https://www.reuters.com/article/us-wto-aircraft-drink-food/us-hits-scotch-whisky-italian-cheese-french-wine-with-25-tariffs-idUSKBN1WH2G7

Until next time, ciao bello