Máte rádi filmy? Ano? Možná ještě raději se podíváte na filmy, které se týkají obchodování na burze. Jedním z nejznámějších je třeba dnes už legendární trhák Wall Street s Michaelem Douglasem, který ztvárnil chamtivého obchodníka Gordona Gekka.

Z poslední doby si fandové budou pamatovat vtipného Vlka z Wall Street s Leonardem DiCapriem. Je to životopisný film a v mnohém kopíruje skutečné události, jak obchodník Jordan Belfort zneužil systém okolo burzy.

Tohle ale není klasická recenze. Spíš upozornění pro nové zájemce o trading, kteří by snad filmy o burze chtěli brát nějak moc vážně.

Co vám ve filmech neřeknou...

Je to skoro v každém takovém snímku, a najdeme to i ve Vlkovi z Wall Street.

Všechny filmy říkají, že vydělávání peněz na burze je neuvěřitelně vzrušující, jednoduché jako facka a bez jakéhokoliv zakolísání na začátku.

Reálný trading s tím nemá nic společného.

Za prvé, filmové příběhy se kvůli atraktivitě skoro vždy odehrávají na hranici zákona nebo za ní. A i kdyby film o tradingu ukazoval pouze 100% legální praktiky (což dělá málokdy, protože by potom pro masu nebyl zajímavý), vždy by měl být pouze zábavnou inspirací, nikoli bernou mincí. 

To, co vás stejně jako všechny tradery čeká ve skutečnosti, je intenzivní studium. Nikdo jiný ho za vás neudělá. Podmínkou úspěchu na burze je mnoho hodin proseděných před grafy a sledování pohybů ceny. Ano, to ve filmech není.

Emoce jsou dobré jen pro herce a diváky

Stejně tak si musíte postupně vycvičit psychiku. Musíte si vyzkoušet, co s vámi dělá hlava, když jste v pozici. Když jde cena vámi očekávaným směrem, nebo naopak proti vám. A stejně tak si budete muset zvyknout na ztrátová období, která vždy někdy přijdou.

Film je také napěchovaný emocemi. Nesmí chybět sex, alkohol, drogy, párty, rychlá auta, jachty, létající bankovky...

Nic proti tomu. :-) Vy se ale snažte obchody raději moc neprožívat. Před otevřením, během obchodu i po uzavření pozice. To je jedna z nejdůležitějších zásad tradingu. Na burze skoro nejde mít radost z práce jako při normálním zaměstnání. Bohužel.

Pozitivní emoce totiž mohou zkreslovat úsudek a ovlivňovat výsledek. Můžete být méně ostražití. Hrozí, že budete vyhledávat situace, které vám připomenou ziskový obchod v minulosti, a riziko se bude zvyšovat. 

Negativní emoce naopak podporují strach. Sami si tak můžete vybudovat bariéry bránící otevřít obchod. Můžete mít také nutkání předčasně zavřít pozici, jakmile vidíte alespoň nějaký příjem. O zisk se sami připravíte.

Tak jako tak, pozitivní i negativní emoce narušují obchodní plán.

Mezi tradingem ve filmech a reálným tradingem je spousta dalších rozdílů, které v kině nebo televizi nevidíte. Pravdou je, že na burze můžete obchodovat a vydělávat poměrně jednoduše, pokud víte, co děláte.

Reálný trading ale není o nějaké pompézní extázové náladě jako ve filmech. Reálný trading je o přísné disciplíně a sebekontrole. Pamatujte na to. Můžete být úspěšní a spokojení díky svému vlastnímu stylu. A filmovým hrdinům se pak v klidu zasmějete.