Základní myšlenka je proražení (angl. breakout) obchodního rozpětí (range), které se utvoří při asijském obchodování od půlnoci do rána 8.00 SEČ. Obchodujeme na hodinovém grafu, nicméně s lehkými úpravami lze použít i jiné časové pásmo. Jako každý breakout, který lze celkem jednoduše naprogramovat do mechanické strategie, tak i tento bude mít svá zisková období i špatná období a nikdo nemůže zaručit, že bude fungovat tak, jak je navždy. Trhy se mění a strategie na ziskové obchodování se musí měnit s ním a přizpůsobovat se novým obchodním podmínkám. Nicméně, a to je velmi důležité, jedná se o koncept, který když dokonale pochopíte a budete jej sledovat v reálu, tak s postupnými zkušenostmi a vhodné optimalizaci položí základ pro doživotní profity.

fx id 1

Breakout podobný tomuto (rozdíly mohou být třeba v časech proražení, velikosti obchodních rangí, časové pásma, o kolik se má daná range prorazit, jestli při vstupu použijete nějaký filtr a samozřejmě také ve výstupech ať už v zisku, či ve ztrátě, apod... Možností jsou desítky a to je právě ta zkušenost, která vás postupně dovede k úspěšnému obchodování breakoutů) je stará známá metoda, kterou se snaží obchodníci používat v různých úpravách už desítky let na všech možných trzích.

Co odlišuje volně dostupné metody na zahraničních FX webech od naší metody, jsou především vhodně vybrané a otestované filtry, které se snaží odstranit obchody s malou pravděpodobností úspěchu, protože nám ukážou sílu trendu. Tyto filtry jsou známé indikátory RSI s nastavením 21 a Waddah Attar (WA) se standardním nastavením.

PRAVIDLA SYSTÉMU:

Obchodované páry :  GBP/USD, GBP/JPY, GBP/EUR, GBP/CHF

Vstup long:

Ráno před 8.00 SEČ času se podíváme na nejvyšší a nejnižší cenu vytvořenou od 24.00 a čekáme na proražení této range o 1 pip nahoru. Vlastní vstup do pozice musí být potvrzený filtrem 2 indikátorů uvedených výše - RSI a WA. Vstupujeme se 3 loty. Hladiny pro proražení vidíme na následujícím grafu.

fx id 2

Výstup long profit:

První kontrakt ukončíme na profitu 50% range a jakmile toho trh dosáhne, posuneme zbylé 2 loty na break even (Stop na vstupní hodnotu). Druhý pak ukončíme na 100% range a třetí posouváme ziskový výstup (angl. trailing) podle vlastního uvážení rizika. Dle testování se ovšem jeví nejlépe trailing postavený na výšce swingu mezi poslední highest high a highest low cenou. Můžete samozřejmě použít různé klouzavé průměry nebo cenové formace, záleží na vašem stupni rizika.

Výstup long stop loss:

75% range všechny 3 loty.

Vstup short:

Ráno před 8.00 našeho času se podíváme na nejvyšší a nejnižší cenu vytvořenou od 24.00 a čekáme na proražení této range o 1 pip dolu. Vlastní vstup do pozice musí být potvrzený filtrem 2 indikátorů uvedených výše - RSI a WA. Vstupujeme se 3 loty. Hladiny pro proražení vidíme na následujícím grafu.

fx id 3

Výstup short profit:

První kontrakt ukončíme na profitu 50% range a jakmile toho trh dosáhne, posuneme zbylé 2 loty na BreakEven. Druhý pak ukončíme na 100% range a třetí trailujeme podle vlastního uvážení rizika. Dle testování se ovšem jeví nejlépe trailing postavený na výšce swingu mezi poslední lowest high a lowest low cenou. Můžete samozřejmě použít různé klouzavé průměry nebo cenové formace, záleží na Vašem stupni rizika.

Výstup short stop loss:

75% range všechny 3 loty.

Pro inspiraci si závěrem článku ukažme možnosti k dalším pipům z logiky tohoto systému:

  • přejít na hodně krátké časové pásmo a využít momenta při breakoutu noční seance
  • počkat si na vystoupání ceny silně nad range (když jsme long samozřejmě) nebo pod range (když jsme short samozřejmě) a při návratu vstoupit do opačné pozice.