Středa: Trading Day on-line

Trading Day jsme s Romanem pojali tak, že chceme návštěvníkům ukázat něco jednoduchého, něco, co se dá dobře obchodovat live. Já tradičně zvolil VSA levely, které jsou pro každého přístupné v Live Trading Asistentu. Dají se obchodovat i swingově s přesně daným ziskem a ztrátou. Stačí večer zadat do platformy příkazy na příští den s předem daným ziskem a ztrátou. Systém je dlouhodobě ziskový, ovšem ziskovost je těsně pod 60 % s průměrným ziskem 1.5× větším, než je ztráta.

Tento ziskový systém obchodovaný na tupo nemá problém dostat za sebou na 1 trhu 2–3 ztráty anebo také zisky a hlavně ty ztráty jsem ve čtvrtek na ME 2018 nechtěl při live trading akci dostat a pak vysvětlovat, že to je součást dlouhodobé konzistence. Ročně je zisk přes 20.000 USD při riziku 2.000 USD na obchodování 1 kontraktu na 5 trzích, ale jak říkám součástí každého skvělého systému je i ztrátové období, a to prostě nechci na live trading akci absolvovat.

Na Expo jsem tedy měl připravené své VSA levely na intradenní řízení a swingově jsem zavrhl. Abych se vyvaroval toho, že trh nedojde ve zvoleném čase na mé levely, zvolil jsem obchodování pomocí volume vizualizace TrendShot od Jakuba Synka, která nabízí více signálů, pokud se rozjede trend. Signálů bylo za den poměrně dost, nakonec jsem měl dva trady. A oba ziskové. První 7 ticks scalp, druhý s postupným řízením pozice na 20pipů. Roman měl investiční trade na levelu z předešlého dne, vysvětlil důvod obchodu a ukázal řízení peněz na účtu se ziskem přes 1000 USD.

S Romanem jsme myslím oba ukázali jednoduše pochopitelné metody, i když je fakt, že ani jeden po 20 letech na burze neobchodujeme první lekce technické analýzy – pro pochopení našeho obchodování by měl člověk rozumět toku objednávek, order flow a volume. Lze to i s obyčejnými price action formacemi, ale pro doplnění prostě používáme profesionální nástroje, softwary a indikátory.

Sobotní workshop

Obchodování, investice a těžba kryptoměn na straně jedné a využití „trading technik“ z kryptoměn na dalších trzích – to bylo hlavní téma našeho sobotního workshopu. Účastníky jsme seznámili s našimi investičními krypt portfolii, představili jsme naše důvody dlouhodobých investic do krypto a ukázali jsme, do jakých kryptoměn dáváme peníze.

Pro těžaře jsme připravili přehled našich technik těžby a co konkrétně používáme na jaké měny. Konkrétní jsme byli i co se příkladů z praxe týče – pro trading kryptoměn jsme zvolili dvě jednoduché price action a volume formace, které fungují na každém timeframe. Se striktním řízením peněz je lze použít na konzistentně ziskové obchodování.

Workshop jen pro pokročilé? Ne, svoje dostal každý, kdo přišel

Přemýšleli jsme, jestli uděláme workshop hodně sofistikovaný se všemi našimi daty, indikátory a levely na futures Bitcoin, ale bylo by to kontraproduktivní. Myslíme si, že většina kryptotraderů je na začátku a seznamování se s obchodováním, řízením peněz a psychologií a hned začít s metodami profesionálních futures a forex traderů by se míjelo účinkem. Jsou lidé, kteří i po letech tradingu používají pouze jednoduché price action a volume formace a může jim to stačit, tak na začátek není správné najet rovnou Market Profile nebo tok objednávek.

Konec akce neznamenal konec akce

Po skončení oficiální části jsme ještě další dvě hodiny probírali se zájemci vybrané formace s řízením peněz. A vzhledem k tomu, že neodešel snad nikdo, dovolím si říct, že to určitě nebyl promarněný čas. I samotný workshop jsme koneckonců pojali ve stylu „vy se ptáte na cokoli, my odpovídáme na všechno, na co odpovědět umíme“.

Přednáška na stage: Price Action pro swingové zisky

Z workshopu jsem se přesunul rovnou do hlavního sálu, kde tedy k mému příjemnému překvapení bylo stále poměrně početné osazenstvo. Tématem přednášky byla známá price action formace, kterou trh dobře respektuje na všech časových pásmech. K výše řečenému jsem doplnil ukázkou jednoduchého volume profilu s lehkými pravidly, aby mohl metodu použít kdokoli na swingové obchody s velkou pravděpodobností úspěchu.

Raut

Nejen pro mě se stal vyvrcholením MoneyExpa 2018 závěrečný raut. Potkal jsem se se známými, na které po zbytek roku není moc času (bohužel), potkal jsem pár nových nadějných tváří, o kterých v českém tradingu bude ještě hodně slyšet.

Díky moc všem! A kde se uvidíme příště?

Chtěl bych všem návštěvníkům MoneyExpa, kteří přišli třeba i kvůli CzechWealthu a našim traderům vřele poděkovat.

Příští live trading plánujeme na Slovensku, někdy na podzim 2018. Už dneska se těším, až si s Romanem a případnými hosty vyzkoušíme různé přístupy a nástroje, live si zaobchodujeme, vysvětlíme, o co šlo, a pak si dáme dohromady něco super na rautu. Dáme vědět na webu a Facebooku datum, info pošleme i newsletterem.

Mimochodem, jak se na MoneyExpo líbilo vám?