Střípky nelze začít jinak než tenisem na Wimbledonu Federer – Djokovič. Neskutečné, nejdelší zápas v historii Anglie, Federer byl statisticky ve všem lepší, přesto prohrál v 5-ti setech. Zajímavé, že se nenajde prostě nikdo mladší, kdo nekonečnou 3jku dokáže navždy odstavit. Strýcová výhra ve čtyřhře super, naši junioři také super. Jinak Tour jede 10 etapa, koukal jsem na záznamy a zatím mě osobně nic neuchvátilo. Stále věřím a doufám v Romana.

Jinak jsem zpět z rybaření v Norsku, nádhera jako vždy, ryb plno. Ze začátku počasí 5°C a déšť, po 5ti dnech začalo být vedro – 12°C J. Při cestě tam jsem se zastavil v Malmo, Goteborgu a Oslu a soudruzi buďme rádi, že jsme v Čechách. Malmo jsem byl brzy ráno tak do 9.00, pak jsem jel dál. Malmo pěkné městečko, ráno mě zaujali vodní polisti v moři. Voda určitě neměla 26°C, jako když se hraje u nás v bazénech. Goteborg odpoledne a procházka po centru tak 2 hodiny a z hloučků migrantů všude po centru jde docela mráz po zádech. Na první pohled si říkají o rvačku, konflikt, pořvávají po sobě a po kolemjdoucích (tedy hlavně ženách), policie opodál nula. Tato neřízená migrace je prostě holý nesmysl a EU už dávno neví, co s tím. Ti kluci na náměstí v Goteborgu makat nebudou ani za nic. V Norsku to dle mé známé, co žije v menším městečku, funguje tak, že migranti si mohou nabrat při nákupu košík a zaplatí to stát. Zrovna minulý týden se u Tunisu utopilo 80 migrantů, kteří se chtěli dostat do Evropy. Úmrtnost migrantů při pokusech dostat do Evropy se dle odhadů pohybuje mezi 1 ze 17 dle Mezinárodní organizaci pro migraci a 1 z 8 dle Institutu mezinárodních politických studií. Takže Německý ministr zahraničních věcí navrhl, aby EU vzalo každého, komu se podaří dostat na břeh. To okamžitě odpálil Kurz z Rakouska, Orbán a Poláci. Co mě dostalo, tak že Salvini nebyl proti návrhu…Že by mu už něco poslali na soukromý??

Co mě zaujalo dále je Steve Wozniak výzva na ignorování Facebooku, protože díky FB o Vás ví Big brácha všechno. A minulý týden jsem viděl statistiky z Velké Británie, kde lidé opravdu přestávají FB využívat. Důvodem jsou s největší pravděpodobností omezování svobody slova a hlavně skandály, kdy FB sledoval přes hesla veřejně 50 miliónů účtů. Samozřejmě také to, že lidé sledují jiné sociální sítě a jsou už „přechlastaní“ masáží reklam.

Dále trhy velmi pozitivně zareagovaly na novou šéfku ECB Lagarde, což znovu připomínám absurditu. Lagarde je právník, ne ekonom a vždy byla zastánce negativních úrokových sazeb. Přesný opak Wiedmana, který byl kandidát ještě před pár měsíci. Draghi celou dobu tiskne jak o život, nemá problém se zápornými úrokovými sazbami a po něm přijde Lagarde, která do toho šlápne ještě více. Hmm 64% zahraničního dluhu EU má negativní výnosy - 5 trilionů Euro. Více než polovina EU dluhu má negativní výnosy, což je trochu problém, protože ECB musí dostát svým závazkům při splatnosti. Aby na to měli, tak to musí stále dotovat novými papírky, což znamená další kolo QE, protože jak chcete prodat někomu na trhu dluhopis, když mu slíbíte záporný výnos? A to se stále nebavíme o tom, že máte předražené nemovitosti a minimální nezaměstnanost. Zrovna dnes jsem byl na obědě a na pekárně jsem viděl ceduli: „Přijmeme prodavačku – nástupní plat 30000kč“. OK, ale prodáte o tolik více koblih, abyste uživili prodavačku za nějakých 50000kč náklad?? A co když těch lidí potřebujete 50?? Neřešíme, prostě tiskneme, tiskneme a ono to nějak dopadne. BTW mě osobně by to mohlo být naprostý šumák, naopak QE je jasný trend a pro tradera easy money, ALE prostě mi přijde naprosto debilní, že státy a svět řídí loupežníci na úkor přiblblého davu. Pro FED dělá x set geniálních profesorů ekonomie, každý z nich by to dokázal celé vyřešit stylem kontrolovaně to necháme vypláchnout, pár let a pak jedeme mega up se vším všudy. Takto se jede proti všemu a rozum zůstává stát..

Když jsme u toho rozumu, že zůstává stát, tak Powell potvrdil snižování sazeb dle předpokladu koncem července. Trh je na all time high a svět bude snižovat úrokové sazby. Každý blbec ví, že sazby se snižují v období temna, špatné ekonomiky, abyste ekonomice pomohli se dostat pomocí levných peněz zpět do formy. AKCIE NA ALL TIME HIGH!!! Vždyť to je přeci naprosto absurdní, nesmysl. Neřešte, jako tradeři obchodujte co vidíte, ne co si myslíte nebo lépe řečeno co je prostě jasné. Jasné je to, že to politici poženou do maxima jak to půjde.

Mimochodem všimli jste si, že Centrální banky jsou už v podstatě jen hračkou politiků a dávno se nemůžeme bavit o nestrannosti? Trump veřejně napadá Powella, že chce aby snižoval sazby a že byla pěkná hloupost zvedat. Opravdu to byla hloupost ukončit tuto bambulárnu ještě relativně normálně? V Turecku Erdogan odpálí šéfa Centrální banky, protože má svůj vlastní názor na monetární politiku země. Udělal to, Turecko okamžitě rating BB, neřeší to. V Anglii Carneyho minulý rok skoro ukřižovali, když předložil černý scénář pro ekonomiku v případě NoDeal Brexit. Nové éra…Vám říkám furt dokola nainstalujte si Twitter Trumpa a máte super indikátor pohybu akcií a USD.

Když jsme u toho USD, tak jsem velmi zvědavý na Powella, jak bude nyní reagovat na Trumpovy tweety o devalvaci USD. Evropa a Čína dle něj roky devalvuje své měny a US jsou blbí, že to nedělají (Donnieho slova).

A poslední střípek. Všimli jste si agresivního nástupu zahraničních eshopů na náš trh? 70% slevy na vše a jedny z nejaktivnějších inzerentů v médiích poslední měsíce. No tak vězte, že v USA se předpokládá krach více než 10000 kamenných prodejen do konce roku. A kam se to přesune? Do eshopů, viz Amazon. To není problém, problém jsou ty lidi pracující v kamenných shopech. Jasně, dost z nich přejde na online sklady, ale zdaleka ne všichni.

Jinak tento týden na burze konsolidace Bitcoinu, stále čekám na reakci trhu na 9200US. Z maker Austrálie RBA a uvidíme co řekne opět FED a Powell k sazbám.