Jak jsem se již  minule zmínil, seminář začínal hodně brzy ráno, protože to byla live trading prezentace a John chtěl vše prezentovat přímo na streaming datech. Spolu s Johnem se semináře zúčastnili i jeho makléři, plus zástupci z Genesis. Seminář trval celkově tři dny, v posledním dni zde ještě vystoupil Ron Ianieri, což je bývalý specialista a floor trader na opčním trhu. Ale o tom až později. Možná pro zajímavost cena semináře byla 3000US.

John je kamarádská osoba, žádný nafoukanec nebo arogantní bankéř, takže od začátku vládla na semináři přátelská atmosféra. Opravdu zajímavý pro mne byl věkový průměr účastníků semináře, jak jsem už říkal v předešlém díle. Na semináři jsem byl pomalu nejmladší a plno lidí zde by mohli být mí prarodiče. Většina lidí měla v místnosti notebooky a obchodovali s Johnem. Já jsem měl notebook sebou také, ale ze zásady si nemyslím, že je vhodné obchodovat něco s někým, když to není můj styl a nemám to tedy zažité. Už jsem se zúčastnil v životě mnoha seminářů a prezentací a i když se všechny prezentovaly jako hodně super, tak často šlo pouze o marketing a pro vlastní obchodování se daly se použít pouze fragmenty daných prezentátorů a obchodníků.

Ono je celkem jedno, zda-li jdete na seminář toho nebo toho (klidně třeba nejpovolanější z nejpovolanějších Larry Williams), když vám jeho metody nesedí, tak na nich stejně nevyděláte. I když je pravda, že po ukončení semináře a poté pár dnech testování metod s mými obchodníky mohu říci, že styl Johna Persona je pro mne celkem přijatelný a mohl bych dle něj obchodovat ať už elektronické nebo parketové komodity.

K vlastním metodám Johna jsem už naznačoval v minulých dílech, že obchoduje pivot pointy a floor trader supporty a resistance spolu se svíčkovými formacemi a jednoduchými nástroji technické analýzy. Všechny nástroje, které používá k obchodování lze najít v jednoduché literatuře o technické analýze, můžete použít i levné softwary se základními indikátory. Nepoužívá nějaké nadpozemské indikátory postavené na složité matematice, žádné sentiment indikátory, Tick, Trin, pouze technickou analýzu a více násobná časová pásma. Tedy určení trendu na delším grafu a vlastní obchod na kratším trendu. Pro obchody na denních grafech používá měsíční a týdenní supporty a resistance a základní trendové indikátory. Využívá zásadně svíčkové grafy a obchoduje přes full-time brokera, který za něj zadává objednávky.

Samozřejmě k vlastnímu vstupu a výstupu z obchodů používá občas i dlouholeté zkušenosti s trhy a různými ekonomickými reporty a vyhlašováním. Nicméně základ jeho obchodování je výhradně technická analýza.

Na semináři John prezentoval nastavení svých grafů a přípravu na obchodní den, stejně jako komentář průběhu obchodního dne a evidenci po skončení obchodních hodin. Pro lidi, kteří se seznamují s komoditními trhy nebo, kteří hledají úspěšný systém byl seminář určitě velkým přínosem, protože mohli vidět na živo obchodovat tradera, který jede futures ve velkém.

Trading nemusí být Casino, když víte, co děláte..

las-vegas-3-1