Jak se mi líbilo MoneyExpo

Ať už jste na akci byli nebo nebyli, z minulého článku víte, co jsme na MoneyExpo chystali.

A jak to dopadlo?

Budu komentovat jen naše aktivity CzechWealthu protože ostatní přednášky a řečníky jsem neměl moc čas sledovat.

Pátek - live trading a raut

Když to vezmu od pátku, což byl livetrading, tak vedle mě byli na stagi ještě Davide Biocchi a „nějaký trader“ z Bulharska, který spravuje kapitál pro „nějakého“ brokera v Německu.

Livetrading před plným sálem lidí je vždy výzva a jiné psycho, než když sedíte doma ve svém prostředí, před svými monitory a nikdo a nic nevyrušuje Vaši pozornost.

Ve svém obchodování využívám několik grafů price action, profilu, order flow a tape reading, na stagi jsem měl 13“ notebook, kam se mi vejdou maximálně 2 grafy a obchodní platforma. I kvůli tomu jsem vybral jednoduchý range bar graf s volume, zakreslil jsem si hranice SR zon na DAXu a myšlenka byla extrémně rychlé scalpy pro 2-5 ticků s možností občasného chycení trendu.

Z rána jsem měl už vydařený ziskový trade na EURCAD, který jsem vzal na základě shody několika levelů (low volume node, dVWAP, 3 zdvojené volume nody na OF 30minut) blízko mého vstupu. Zde byla myšlenka swingu pro 10-20 pipů zase s možností rozjetí trendu. Celý den jsem zakončil s plusem okolo 2000USD, vlastní live trading na ME cca 500eur na 6 obchodech. 5 ziskových obchodů, 1 ztráta. Okomentoval jsem důvody všech tradů, vstupy, výstupy, všichni mohli vidět můj reálný účet u Interactive Brokers a zeptat se na detaily.

Z live tradingu jsem měl dobrý pocit, Davide i další trader vydělali a popsali důvody tradů, tak předpokládám, že to mělo pro návštěvníky expa motivující a edukační výsledek.

Se všemi obchodníky, kteří šli v sobotu na náš workshop jsme si pak večer užili i večerní raut, kde jsme mohli komunikovat v přátelské atmosféře. Raut byl myslím velmi vydařená akce, přeci jen u jídla se lidi více osmělí popovídat si o vlastním tradingu s dalšími tradery. A mimochodem měli super pečené maso :-).

Sobota - workshop

Další den jsem se soustředil na workshop, kde jsme představili naše nové indikátory na tape reading.

Workshop jsme koncipovali na popisu o co vůbec v tape readingu jde, co naše indikátory dělají a proč jsou pro scalping a intradenní obchodování nezbytným pomocníkem. Nejdůležitější vlastností je sledování toku objednávek do trhu. Jejich zadávání, doba držení a plnění, velikost a rychlost dává dobrý obrázek o dalším pohybu ceny. Supporty a resistence se v průběhu dne vytvářejí na základě zobchodovaného objemu obchodů, v ideálním případě na hladinách, které si určíme pomocí price action a market profile. Neznalý dav sleduje „nějakou čáru“ nebo „nějaký indikátor“, ale trh reaguje na volume a hloubku objednávek. A právě struktura, rychlost a přesná hladina vytvoření volume napoví, co a kde s velkou pravděpodobností cena udělá.

Tape reading není žádná novinka, floor tradeři ji používají odjakživa. Nicméně v minulosti to tradeři s přímým přístupem na burzu sledovali v podstatě „manuálně“ z hladin, které mohli sledovat v obchodních „pitech“ na prknech burzy. Tento dnes už nemyslitelný pravěk se v posledních letech díky rozšíření technologií umožňující zpracovávání obrovského množství dat přenesl do elektronického sledování objednávek a order flow a dnes už všichni sofistikovanější tradeři (bez ohledu na velikost) sledují libovolný počet hladin na bidu i asku a vývoj objednávek na každém levelu. Samozřejmě jen tupé sledování objednávek bez kontextu moc nepomůže, tak potvrzení objednávek do směru trendu, o kterém jste přesvědčení i bez tape readingu Vám dá velmi dobrý signál.

Na webináři jsme ukázali videa i nastavení objednávek pro trendové i proti trendové obchodování, představili náš nový DOM a strenght meter. Z mnoha dotazů i interakce bylo vidět zájem a nadšení bez mála 100 obchodníků. Seminář jsme jako vždy protáhli, abychom zodpověděli všechny dotazy.

Díky moc všem

Chtěl bych všem návštěvníkům expa, kteří přišli třeba i kvůli CzechWealthu a našim traderům vřele poděkovat.

Napadlo mě dělat live trading akce v přátelské atmosféře dělat častěji. Ne akce pro x set lidí a někde se prsit o tom, kdo je lepší, horší trader když udělal x set US za den, ale prostě ráno přijet 2-3 tradeři, různé přístupy, různé nástroje, live si zaobchodovat, vysvětlit si o co šlo a pak si dát dohromady nějaký super raut. No třeba….

A jak se na MoneyExpo líbilo vám?

A pokud chcete načerpat další znalosti, nezapomeňte sledovat naše semináře a webináře!

Podívat se můžete i na pár fotek z akce: