Střípky minulý týden jsem vynechal, protože jsem byl na výletě u Polských a Slovenských sousedů. Co mě zaujalo, tak Poláci mají neskutečně dobrou zmrzlinu J, hezký holky, ale to samozřejmě i Slováci a my. Co mě dostalo, bylo srovnání řidičů v Polsku, Slovensku a u nás, všude jsem najel cca 400km a největší zvěrstvo suverénně u nás. Neříkám všichni stejní, vůbec ne, ale co vidíte u nás, to je total anarchie proti mnoha zemím EU. Nehodnotím Německo, Norsko, Švédsko, Dánsko, Rakousko, Itálii, kde jsem byl před cca měsícem. To je úplně jinak. U nás potkal jsem mraky motorkářů, nikdo nikdy nejel stanovenou rychlostí, běžné předjíždění na plné, v zatáčkách, do obzoru. X krát mě předletěl motorkář s minimálně 30km a více přes čáru. Auta když jsou na dálnici 2 pruhy s 80km/hod omezení, tak standard je v druhém pruhu jet 90 a více, když je volno, tak se vždy najde někdo, kdo valí přes kilo. Na Slovensku jsem se 1x zapomněl ve vesnici, neviděl jsem okolo sebe baráky a přehlídnul jsem head up. 63km/hod a 30 éček pozdrav. Druhý den mě zastavili v lese, kde nebylo nic, žádný trafik a prý kontrola alkoholu. Jsem nevěřil vlastním uším – to se mi stalo u nás naposledy v pubertě. Zajímavé, když máte u nás na dálnici Poláka, tak běžně to valí přes povolenou rychlost. V Polsku zapomeň. Minimum. V Norsku jedete 10km navíc a riskujete balík pokutu. Je to únavný jet 500km v pustině 80km/hodinu, tam to napálili až moc myslím. Německo, Rakousko kolikrát vidíte někoho letět o 50km více, než je povolená?? Jasně, taky jezdím rychle a taky občas spěchám, ale abych to valil na omezené rychlosti o 30, 40km a více a hlavně ohrožoval někoho přede mnou nebo že nevidím, tak takový máčo nejsem a přesně za tohle bych bral řidičáky.

Prostě mi to přijde debilní chovat se jak hovado, což je pro dost frajerů u nás běžné řízení motorového vozidla. Jestli by to nechtělo udělat prostě normální zákony normální země s pravomocemi pro policajty, jako je mají všude okolo nás. Když to jde na Slovensku a v Polsku, tak to jde i u nás. Model je lehký – pokuta dle ceny auta. O 30km/hod více na nebezpečném úseku, město, vesnice, přes plnou a 10% z ceny Octavie majitele zamrzí stejně jako majitele Bentley. Alkohol za volantem? Řidičák na 3 roky a pokuta, že na to nezapomeneš. Jasně, jedno pivo není alkohol, ale 2 promile a skončil si. A než někdo začne chytračit, tak se mrkněte na statistiky úmrtnosti na silnicích v EU. Jsme 8 v Evropě s 62 lidmi na milion lidí. „Vedou“ Rumuni s 96, Bulhaři, Litva. Německo 39 a neomezená rychlost. Tím to evidentně není.

No nic, co dělají trhy po FEDu snížení sazeb o ¼ bodu a ostatní Centrální banky rétorika snižování také. Nový Zéland snížení o půl bodu, což bylo dost překvapení. Většinou se snižuje o ¼ bodu a to se i čekalo. Austrálie s jistotou snižování v listopadu. Dle rétoriky Lowa ovšem může být kdykoliv dříve. ECB zde Draghi prohlašuje, že jsou ready na další kolo tisku a do konce roku se myslím EU dočká. Kanada ještě minulý týden byl Kanadský dolar nejsilnější měnou z G10, špatná data a jsou na stejné lodi, jako ostatní banky okolo světa, kde je podobný scénář. Co to znamená česky? No všichni okolo světa jsou podělaný z možného drsného výplachu všeho (akcií, nemovitostí, komodit, měn a samozřejmě zpomalení ekonomik a businessů jako takových). Snižují sazby, protože chtějí udržet maximální dobu bambulárny vyvolané debilním tlačením bezcenných papírků do systému na úkor neřešitelného dluhu. Výsledek všichni známe, vše v extrémech, dav rozežraný lehkostí získání papírků, dluh na maximu jak davu, tak vlád, korporací, ale není to potřeba moc řešit - tedy zdánlivě a hlavně davu to je jedno. Hlavně, že mám nový Iphone, na půjčku k moři a hypotéku fixlou na 2%. Práce plno, koblihy za 5kaček a vlak z Prahy do Ostravy za kilo je skvělý. O to jde snižováním sazeb, udržet tohle co nejdéle a většina lidí vůbec neřeší, že někdy byla nějaká krize, že by třeba tato bambulárna mohla skončit blbě. Že se třeba ze dne na den zavře banka jako na Kypru, že krachne akciový trh o 50% za den jako v Argentině. Když krachne akciový trh, tak začne masivní propouštění, nemovitosti jasně, ty v Praze nikdy nekrachnou, protože čtete články od developerů, že stále chybí desítky tisíc bytů. Ne, ne to se nemůže stát, protože máme Centrální banku a ty nás naštěstí zachrání a nedopustí krizi a že půjde nezaměstnanost na 15%.

Když jsme u toho tisknutí peněz v EU a s dost velkou pravděpodobností brzy i v US, tak lekce z Japonské centrální banky. Ti jako první šli na 0% se sazbami v roce 1999 a také jako první začali tisknout papírky. Tím si postupně koupili vládu, akcie společností, nemovitosti a dnes vlastní velké podíly v největších společnostech. 20 let mají sazby na nule a akciový trh je zhruba okolo vrcholu roku 2000 a už se těžko někdy podívají na nejvyšší ceny historie v roce 89. No a teď to samé chce a dělá zbytek světa. Vlastně ne, Dánové už rozdávají hypotéky s mínusovými sazbami. Dobré ne, chcete si koupit ten byteček, zajdete do komerčky a dostanete úrok -1%. Takže jim vrátíte méně, než jste si vzali. TURBO!!! V Německu, Švýcarsku, Japonsku když si chcete koupit vládní dluhy, tak za ně zaplatíte. Ne, že Vám za půjčení peněz zaplatí dlužník úrok, ale Vy zaplatíte jim. Co to znamená česky? Že peníze ztrácejí na hodnotě, jsou to jen papírky, a čím méně jich máte, tím lépe. Úspory, zapomeň. Kupuj, kupuj, kupuj. Zlato, pozemky, půdu, veterány, známky, businessy, všechno, hlavně neměj love. To je myšlení banditů. Zbavit se dluhu tím, že peníze budou bezcenné J.

Ok, tak si pojďme říct něco, o čem se na seznamu nedočtete a to je, jak funguje FED (Centrální banka USA) vers. trhy. FED má 400 traderů, kteří konstatně monitorují a zasahují do trhu. FED má v držení více než 20000!!! různých obchodních instrumentů (akcie, bondy, komodity, opce, nemovitostní papírky, prostě cokoliv Vás napadne, tak v tom jedou a mají v tom love – které jsou neomezené). Trading team řídil ještě před měsícem roky Simon Potter, což je sám o sobě velmi dobrý trader s rozsáhlými zkušenostmi s řízením a obchodováním na Wall Streetu. V červnu přišel do FED tradingu nový prezident John Williams a ten Pottera vyrazil. Což mnoho traderů z velkých institucí komentovalo jako fuck up, protože Williams nemá zkušenosti z tradingu a vyrazí dva nejzkušenější tradery, kteří několikrát ukázali, že dokáží pomocí neomezených peněz FEDu „zastavit“ nebo obrátit trhy i proti silně negativnímu sentimentu a tzv. Black Swans (Černá labuť je neočekávaná situace, která může velmi drsně překvapit trhy, třeba zemětřesení, nebo teroristický útok, válka, atd.). FED trading desk je jinými slovy instituce nazvaná Plunge Protection Team (PPT), česky parta na záchranu „náhlého“ výplachu trhu. Teď se nemusíme pouštět do diskuzí jestli je to správné nebo ne, trh je prostě ovládaný a manipulovaný dle libosti FEDu (mimochodem i když naoko je FED státní instituce, tak ve skutečnosti FED ovládají soukromé osoby – Goldman, Rockeffelerovi, Lehmani s Kuhn Loebs, Warburgovi, Lazardovi, Israel Moses Seif a další prominenti) a nyní je PPT tak trochu v chaosu. Samozřejmě bohatí kluci to nebudou chtít pustit celé k nule, ale nějaká myšlenka tady bude, proč vyhodí chytrolíny a místo nich dají frajera, který byl šéf FEDu v San Francisku, kde za jeho éry Wells Fargo jako jedna z největších US bank okrádala miliony klientů falešnými účty a ve finále to spravila „lehká pokutička“ a omluva lidem, že to bylo nedopatření. Nedopatření vypadalo tak, že banka vytvářela fiktivní účty svým klientům bez jejich vědomí a na nich si dělala čachry, machry. Tedy než se na to přišlo J. No nic, každopádně bacha na nějakou „Černou labuť“ a co s tím kluci udělají, když ty co to už zažili a „spravili“, jsou nyní na Bahamách.

Hups, tak dále. Trump cla na Čínu jsme si říkali a soudruh na to dobře Doonie, tak pojď. Totální ban na veškerý dovoz zemědělství z US. To má od soudruha myšlenku, protože jestli někdo Donalda volil, tak zemědělci, tam měl body do funkce. A nyní jsou farmáři pěkně rozhořčeni, když soudruh nechce jejich RoundUp výpěstky. Tak aby to Donnie zachránil, tak jim dá dotace a slíbil to prostě dotovat, než soudruh přijde na to, že cla jsou pro ně dobře. No nevím, dost jich už krachuje a ti asi Donalda už volit nebudou. A zatím se mi Červeňáci nejeví, že by chtěli kapitulovat. Každopádně do voleb to mají US zemědělci na pohodu. Co bude poté, to je otázka. Mimochodem kdo, že vlastní hodně US obligací? A kdo, že by se jich mohl ve velkém zbavovat? Nedivil bych se také, kdyby Čína měla velký zájem začít obchodovat se zahraničím v Yuanu. Zatím ho „jen manipuluje“ na 11ti letá minima vůči USD.

Když jsme u té Číny, tak ten HongKong nevypadá zrovna moc růžově. Protesty proti soudruhovi z mainlandu neutuchají a agresivita protestantů narůstá a Peking také nechce ustoupit. Tak když to nejde po dobrém, tak na hranice Shenzenu poslali tanky a armádu. Miliony protestujících a na ně armáda? Jim asi hráblo ne? A o co že vlastně tam jde? HongKong nechce rozkazy a totalitu soudruha, což bylo domluvené při přidružení HK k Číně a soudruh si to řeší po svém. Takže teď se chystají kvůli ideologii střílet prakticky do vlastních? Divné, že když je někde ve světě konflikt, tak se do toho namíchají Američani, Rusové nebo i Evropané. Zde nic, skoro žádné komenty, žádná rada bezpečnosti, žádné agentury, atd. Každopádně toto si myslím, že je teď největší stres a problém světa. Ne Brexit, migrace, dluhy, atd. Jsem velmi napjatý, jak to vyřeší, protože pokud by to mělo přerůst v armádní akci, tak to ovlivní celý svět.

Co mě dostalo, jak ten svět je úplně přiblblej, tak na jedné ve škole v Cincinnati 13-ti letý kluk řekl jinému 13-ti letému klukovi, že bere hormony a že z něj bude holka. Na to mu říká, co to je za blbost, že z kluka budeš holka. To nejde. Konverzaci slyšel učitel a hned běžel za ředitelkou. Ta vlítla do hodiny, přede všemi kluka osočila za genderový haraš a bude to mít dohru u soudu. Hustý, takže od teď bacha, když Vám mladej šesťák doma řekne, že jeho spolužačka bere bombony na změnu pohlaví, tak mu musíte vysvětlit, že to je normální a ať se zdrží komentářů, že holka je vlastně kluk, kluk je holka a nebo taky „něco“ úplně jiného.

Když se lidi nedomluví ani na tom, jestli osoba před Vámi je chlap nebo žena a hlavně to nesmíte ani říct, jak se chceme domluvit třeba na Brexitu. Tam to mimochodem vypadá stále stejně podobně. Barnier za EU spolu s Mayovou nedohodli vůbec nic (i když dostali oba uznání a padáky) a teď Johnson s EU na bodě mrazu, do toho Labours, že chtějí odvolat Borise a k tomu aktuálně Irsko, že vlastně nechtějí No Deal. Jsem zvědavý na 4-5.září co a jestli něco dohodnou a pokud ne, tak jestli a jak tedy UK opustí v říjnu EU. Tohle nelze pochopit, stovky a stovky lidí, teamu, vyjednavačů, triliony do kanálu a výsledek NULA. Nikdo nic neví a nerozhodne...

Z dat na trzích tento týden je o Austrálii. Trh má započítané do ceny snížení sazeb v listopadu. Pokud budou dobrá data, tak trh by mohl zkorigovat aspoň na chvíli nahoru. Naopak negativní data a hlavně nezaměstnanost naznačí Centrální bance v Austrálii rychlejší akci se sazbami a AUD bude pokračovat dolů. Samozřejmě pokud se objeví „něco“ negativního pro Čínu, tak to s sebou stáhne AUD.

V neděli tu je Mettalica, tak see u there...