Koukám na zprávy a posledních pár dní slyším jen o eskalujících konfliktech politické problematice a vzhledem k tomu, že to lidi evidentně zajímá, tak se na to mrkneme blíž. Je pravda, že se nám neúprosně blíží volby všude možně a k tomu to vypadá, že se nám blíží i další války. Takže dnešní Střípky budou o lehkém shrnutí situace.

Střední východ: Írán a Izrael 

Iránský konzulát v Sýrii byl napaden, samozřejmě se to odrazilo na už tak super vztazích mezi Íránem a Izraelí. Jako v té oblasti ty vztahy byly vždycky celkem prdel, ale teď už je to čím dál tím větší hardcore a když si tak čtu ty jejich nešťastné „incidenty“, tak si říkám, komu dřív rupne v kouli a pošle tam nějakou větší raketku - obě tyhle firmy jsou totiž jaderné velmoci, tak aby to tu nedopadlo jak ve Falloutu - mimochodem super postapo seroš na Amazonu, podle celkem slavný hry, na který Bethesda vyvařila těžkej randál. Hodim vám tu link, ať se taky trochu odreagujete a nečumíte furt na ty trhy, jinak vám jebne - jak těm politikům.

No každopádně, pojďme to shrnout, než se kluci vybombardujou… Víceméně stalo se to, že Írán zaútočil, nešetřili, hodili tam 300 dronů a raket, takže žádný pistolky. Dřív to Íránci řešili tak, že to pouštěli skrze Libanon, ale tentokrát se s tím moc nesrali a hodili to na tu Izrael z vlastního území, což je celkem historický moment. 

Abyste byli trochu v kontextu, tak 1. dubna v Sýrii někdo zlikvidoval ten zmíněný Íránský konzulát, víceméně celkem dost lidí si myslí, že to byla Izrael, takže tenhle útok se dá považovat za takovou odvetku. Ten konzulát v té Sýrii mimochodem srovnali se zemí, tehdy tam padli dva Íránští generálové a Teherán hned poté prohlásil, že si to nenechají líbit. Konflikt prostě eskaluje a není to už prdel. 

Každopádně Izrael má jedno z top military vybavení, takže většinu dronů a raket se jim podařilo odrazit, ale je jasný, že když už se tam děje tohle, tak je další válka za dveřmi. UN Secretary-general António Guterres urguje, aby se tam hoši uklidnili a varuje svět před devastujícím konfliktem, protože tohle není neozbrojená Ukrajina, která potřebuje sponzory, ale dvě jaderný velmoci, který si nikdy moc nebraly servítky a už se provokují dlouho.

Mrkneme ještě na problémy v Gaze

Takže, Gaza je území velikosti zhruba Detroitu - cca 139 čtverečních mil. Je fakt hustý, kolik problémů může být na tak prťavém kousku pouště. Lidi tam trpí, protože se tam neustále řeže Hamás s Izraelí, mimochodem noviny všude možně říkají, že Hamás dělá překvapivé útoky na Izrael, ale really guys, fakt by mě zajímalo, koho to vůbec překvapuje, protože když se člověk o to dění aspoň trochu zajímá, tak mu to musí být snad jasné ne? Ten konflikt je tam v nějaké formě už cca 16 let…

Od února, co to tam Izrael vybombardovala, tam zemřelo asi 27 748 lidí - zas to neberte úplně směrodatně, protože tohle jsou data od Ministerstva zdravotnictví v Gaze, které je řízené Hamásem. Další data zmiňují 66 800 raněných za dobu konfliktu. Co se ale dá považovat za důvěryhodnější jsou ztráty na životech z dat UN, které zveřejnilo úmrtí 120 novinářů a 150 UN pracovníků. Jako přijde mi smutný, že někdo jede někam pomoc a během pár měsíců ho tam sejmou, jasný, bereš na sebe riziko, fair point. Každopádně jsou to největší ztráty během konfliktu v historii UN a to se dá říct, že je to pořád relativně začátek.

Mezi další tamní problémy jsou nedostatky jídla. Zatím nemáme aktuálnější data, ale podle těch z konce roku má 90 % obyvatel Gazy nedostatek potravy. Něco mi říká, že se to za tu dobu nezlepšilo.

Politický vývoj

Abychom pořád neřešili tu válku, podíváme se na globální politický vývoj, přeci jen, je to hlavní téma Střípků, tak na to jdeme mrknout. Je toho celkem dost, tak abychom si udělali celkový přehled, vezmeme to v kratších bodech.

USA a Canada

  1. Abortion debata pokračuje. Jasně, nelíbí se to církvi, těm se to ale nikdy moc nezdálo, každopádně Kamala Harris začala kritizovat Donalda za to, že podporuje zákon o legalizaci potratu v Arizoně. Jako v USA to bylo vždycky celkem žhavý téma, rozdělovalo populaci a víceméně si na tom každá strana stavěla část svého programu, teď ale aspoň víme, kde nám kdo stojí.
  2. Biden a jeho Legal fees. To, že má Joe docela slušný náklady na právníky už jste asi někde zaznamenali, ale věděli jste, že už to prezident dotáhl až tak daleko, že mu 1,7 mega USD cashnul jeho fanklub? Tak co lidi, mám si taky koupit prasátko? :D Ne, klid, já vás mám rád, my si to vyděláme na těch trzích.
  3. Donald podporuje kandidáta Republikánské strany na House speakera, to samo o sobě není nic překvapujícího, ale celkově to má spíš dopad ve straně, protože ne každý člen strany patří do Donaldova fanklubu a lidi nechtějí jít do funkce za podpory někoho koho by nejradši poslali… hluboko do pryč… 

Afrika a Evropa

  1. Ruské tanky v Nigeru. Kecám, nejsou to jen tanky, ale připomnělo mi to ten starej song. Rusák se dohodl s Nigercem, že jim tam trochu píchne. Je to ze strategického hlediska, samozřejmě se to nelíbí všem ostatním, takže svět čeká, co z toho vzejde. Třeba uvidíme za týden.
  2. Belgie se rozhodla, že začne trochu řešit EU volby - respektive to, jak se je podle jejich reportů snaží ovlivnit Rusák. Jako každýmu je jasný, že Putin nějaký ten vliv v EU má, sice skrze svoje červy, ale bylo by naivní si myslet, že jsme tu Russian influence free. Belgičani se tedy rozhodli, že začnou řešit stav kyberbezpečnosti EU a potenciálního nebezpečí, které se může odrazit na výsledku voleb. 
  3. Německo už povolilo a přidali se do toho šílenství s gender tolerancí. Pokud se cítíte jako gumídek, máte možnost se jím stát, pro určitou skupinu pak třeba budete k sežrání. To už je fakt na palici. Inkluze a tyhle šaškárny dostaly teda v Německu green light.

Globální dění - volby a krize

  1. Na Haiti mají krizi, nemůže se to tam dohodnout, takže se týpci rozhodli, že si zvolí vládnoucí radu. Jako země má problém s nestabilitou, potřebuje humanitární pomoc, tak je potřeba, aby je někdo zastupoval, ale známe tyhle země. Jako moc bych se nedivil, kdyby to tam týpci z rady trochu ovládli a vznikl tam další diktátorský klasik režim. Necháme se překvapit, dáme jim chvilku.
  2. Skotové se rozhodli, že už mají GB dost a testnou si dát referendum na nezávislost. Jako je pravda, že to byla spíš otázka času, protože tam se o tom kecá víceméně pořád, takže mě to ani moc nepřekvapuje, spíš jde o to, jestli se dohodnou, protože monarchie tam má pořád slušnej fanklub a část lidí má ráda zejména budoucího následníka Willdu.
  3. Rusáci mají trochu problém s udržením Krymu, respektive se to tamním lidem už moc nezdá - víceméně proti anexi jich bylo dost, ale až nedávno si začali stěžovat nějak víc, zatím ale Putin úspěšně potlačuje všechny informace, které se neslučují s jeho úhlem pohledu - jeho klasika, znáte to, asi jako kdyby někdo chtěl po Hitlerovi, aby místo obsazení Československa rozpustil Reich a odtáhl zpátky do Rakouska.

Trocha vědy

Dáme si i nějakou pozitivní zprávu. Vědci z Oregonu vycvičili nebo spíš naprogramovali robo-psa, který bude prozkoumávat Měsíc. Nasa údajně potřebovala píchnout a když se chcete ve vědě trochu zviditelnit, tak je tohle celkem dobrý způsob. Spojení robotiky a vesmírného programu není úplná novinka, ale je to celkem významný úspěch. Zatím jsem nezjistil, jakého robota použili nebo jestli si půjčili nějakého z dílny třeba Boston Dynamics, ale podle testů se jim to asi povedlo. Takže jupí, robopes na Měsíc.

Populace

Jinak, ještě jsem našel tenhle zajímavej obrázek s vývojem populace v dalších letech. Asi nemá smysl přehnaně komentovat, všichni máte s nejvyšší pravděpodobností IQ vyšší než věk. Čína bude mít solid problém, protože tam bude celkem dost důchodců a nebude se o ně mít kdo moc starat, takže  to je point, který bych asi zvýraznil. Indie má náběh na extrémní populaci už dlouho, to je známá věc, ale pokud jich tolik přibude, tak budou muset začít jíst ty krávy, ne jim dávat přednost na ulici, protože jinak to bude problém uživit. No mrkneme na to víc v dalším díle. 

Závěr

Když si to tu po sobě čtu, tak si říkám, co nás čeká příští týden, každopádně v průběhu týdne tu bude CW investiční týdeník, u kterého jsem si všiml, že vzbudil docela zájem, rád bych podpořil koncept větší interakce, tak mi kdyžtak dávejte do komentářů feedback, co by vás zajímalo a já se tomu zkusím pověnovat.