Shrnutí posledních dnů vypadá celkem zajímavě, USA začíná mít problém s Izraelí, jednak jsou tam protesty a další věc je, že celkem velká část - hlavně mladší generace, vnímá ty Izraelce jako evil. Čínská propaganda jede na plné obrátky a u nás si vláda jede další bullshity, kterejma akorát dělá marketing levičákům. Tak jedem.

Střední východ: Izrael a Palestina

Na Středním východě dál eskaluje situace mezi Izraelí a Palestinou. Izrael nařídila další evakuace, protože řežba v Rafahu se zrovna neuklidňuje. Izraelská armáda řekla Palestincům, aby opustili město, protože tam plánují další vojenské operace. S tím má problém USA, protože se jim to úplně nelíbí a aliance je lehce ohrožená. Biden se dokonce rozhodl, že omezí dodávky zbraní do Izraele - celkem razantní krok, protože USA byla vždy hlavní partner Izraele, už od WW2.

Izrael vs Palestina

Evropa: Gruzie a Ukrajina

Evropa na tom není o moc lépe, tady máme zase super protesty. Minule jsem tu mluvil o problémech Německa s islamisty. Teď byly pochody v Gruzii, protože je tam parádní „influence bill“. Lidi tam mají strach z toho, že tenhle vládní návrh umlčí kritiky, což se nikomu nelíbí, jelikož je tam před volbami. No… v Ukrajině další zdrhaj, protože útoky Ruska jsou zas o něco agresivnější. Evakuace z Charkova jsou v plném proudu a EU to pociťuje na množství nových taxikářů.

USA a Kanada

Když mrkneme víc na západ, tak tam je to taky zajímavá scénka - wildfire v Britské Kolumbii. Obyvatelé Fort McMurray, kteří žijí v sousední Albertě jsou taky evakuováni a celkově tam situace není úplně příjemná. USA má zas protesty, ve Virginii demonstrují studenti a projevuje se to třeba tak, že se při projevu guvernéra sebrali a šli. Jako nic extra, ale tyhle blbosti mohou být začátek něčeho většího. 

Biden měl mimochodem zase pokec v CNN, zpráva byla jednoduchá - já nic, já muzikant, moje vláda je super, všechno se povedlo, pokud se něco nepovedlo, může za to Donald. Ale co, na to už jsme si zvykli a nic moc se s tím dělat nedá. Funny bylo třeba to, že když mu borka řekla, že potraviny jsou dražší o 30 %, tak odpověděl, že lidi mají prachy, takže to víceméně není problém. Když za něco výjimečně nemohl Donald, tak je to vina firem a jejich chamtivosti, ale co se taky dá čekat od levičáka… Mrkněte na to sami, ať se trochu pobavíte. 

Dále, Donie, který oponoval v předchozích letech kryptu, tak najednou otočil. Když se ho zeptali, jestli mohou jeho kampaň sponzorovat v BTC, tak řekl, že pokud to nejde, tak se postará, aby to šlo. Je to prostě víc cashe do pokladničky, takže proč ne. Jeden jeho post na Xku zase zmiňuje, že je BTC nelegální, pak říká, že USD je top. Už je to jak Bidenovo senilní blekotání. USA se ale žene do záhuby už dlouho a ať ty volby vyhraje Joe nebo Donald, nebude to dobrý.

Na domácí frontě shit…

Už jsem fakt dlouho nekomentoval naší politickou scénu. Ale tohle mě trochu zvedlo ze židle, asi jste zaznamenali výrazně vyšší daň z nemovitostí… jako jasný, daně se průběžně zvyšují, na to jsou lidi zvyklí, ale tohle je fakt raketa - z 2 CZK na 3,5 CZK za metr? To je 80 %. Jako wtf? To se samozřejmě ještě násobí podle toho, kde tu nemovitost člověk má.

Stanjura

Mimochodem, jsou tu zas obavy z Bureše, příští parlamentní volby nebudou úplně sranda, protože už při minulých to vypadalo tak, že se rozdělovalo víc jak mega hlasů. Současná vláda neodvádí úplně parádní job, je složená z koalice prcků… a pokud malé strany v dalších volbách nepřekonají hranici, tak se bude dělit ještě víc hlasů. Když Bureš získá třeba 35 %, což je možný a bude se dělit třeba 2,5 mega hlasů, což je taky relativně možný scénář, tak se dostane dost blízko k 50 %, pak už mu bude stačit nějakej trpaslík do koalice, budeme tu mít levicově populistickou vládu, která si navíc protlačí všechno. Fakt super vyhlídky. Nejhorší je, že se fakt jedná o reálný scénář.

Deflace v Číně

Čínská propaganda je legendární, ale teď se provalila deflace, deflace není nic moc dobrého, vláda se to samozřejmě snaží nějak zaobalit, ale ani to jim moc nejde. Většinou prezentují polopravdy - a to mluvim o best case scenario případech. Top Čína story je ale jejich dluh - ten je vůči HDP skoro 300 %, mluvím o oficiálních číslech. Většinu z toho se jim povedlo naakumulovat za posledních 15 let. Mimochodem kvantifikace dluhu je tam další challenge, protože komouš se tam tváří tak, že je to free market, takže korporátní dluh se musí zahrnout do státního dluhu.

Čína

Housing bublina je tam taky hardcore, protože ty jejich epický stavební projekty vedly ke „ghost towns“ - městům duchů - firmy bankrotovaly, nikdo to nedodělal, a když už to někdo dodělal, tak tam stejně nikdo nechtěl bydlet. Takže jako, tady si hromada lidí myslí, že Čína převálcuje Západ, ale fakt to tam není tak růžový, jak se říká. Oni si tam postavili, sice levně, ale totálně shitty věci, dost věcí je totální fake a brzo se to rozpadne, ale propagandu, tu mají na levelu 100, protože v tom byli komouši vždycky dobrý. Styl toho režimu zná každý, stačí mrknout do historie, ČSSR, SSSR…. Možná akorát Goebbels s Hitlerem to na tehdejší dobu měli vymakanější. IMF je názoru, že ekonomika Číny utrpí, ale je málo pravděpodobné, že by padla.

Závěr

Jako šílenosti se dějí po celé planetě, jak konflikty eskalují, tak eskalují i spekulace, že to může být ještě horší. Viděl jsem třeba dost zdrojů o tom, že by nás mohla čekat WW3, jasný, mohla, ale je potřeba brát v úvahu, že USA sice dotuje zbraně, ale konflikty jsou pořád oddělené. Světová válka numer 3 by se mohla stát za předpokladu, že se Rusák omylem trefí na území NATO. Jakmile by se tohle stalo, tak je Článek 5, to by znamenalo, že by USA odpovědělo stejnou mincí. Pak už by to byla řetězovka, přidaly by se další mocnosti a rozžvejkalo by to všechny. Berme ale v potaz, že se diplomati snaží takovým věcem předejít, ale znáte to… stát se může cokoli.