Přiznám se, že jsem docela dlouho přemýšlel o akciovém tématu, které pro dnešní číslo zvolím, ale nakonec to vyhrála Tesla, protože se jí zrovna nedaří a bylo by fajn shrnout alespoň hlavní důvody. Vrhneme se tedy hned na první téma.

Tesla a Elon

V posledním kvartále zveřejnila Tesla svoje roční sales. Dopadlo to víceméně podle předpokladů a objevil se první meziroční pád od dob pandemie - o víc jak čtvrtinu. Týpci samozřejmě za nic nemůžou a obvinili slabou ekonomiku Číny, řežbu na Blízkém východě a víceméně všechny externí faktory, které mohli. Je to ale jejich boj, kdyby tam nevymýšleli kraviny a brzdili si Muska, tak by to bylo určitě alespoň o trochu lepší. Ratingové agentury se shodly, že Elon je totálně neřízená střela, ale zase hodnotí pozitivně to, že se baví s veřejností - jen by to tam chtělo mít nějakou osnovu (občas je dobrý najít i něco pozitivního, vím, že ho někteří z vás obdivují).

Tesla car interior

Tesla sice obviňuje zahraniční entity, ale vůbec třeba nezmínili to, že na trh nonstop vstupují nové a nové entity, které jsou solidní konkurencí a zároveň i zpravidla cenově dostupnější. Firma se zároveň příliš nesnaží držet zájem zákazníků a trhu, protože už dlouho nepřišla s něčím vyloženě revolučním. Několik let tu nonstop řeší ten Cybertruck, který má mimochodem low prodeje a nikdo se do něj moc nehrne, pak proběhla proměna Modelu 3, ale nic moc výrazného, spíš jen povrchní úpravy, které tomu moc nepíchnou. 

Mrkneme do minulosti - v roce 2019 byla Tesla zodpovědná za 80 % trhu EV v USA, minulý rok to pořád bylo 56 % trhu, pořád slušný, ale ostatní automakeři jako Ford, Audi a Hyundai už jí technologicky šlapou na paty. Jako když to trochu shrneme, tak je víceméně jasné, že Tesla ztrácí tu pozici jedničky, kterou měla. Třeba BMW, Mercedes nebo Audi si právě celkem jedou, protože za minulý rok zaznamenali zvýšení prodejů EV o víc jak 50 %, Ford dokonce o 86 %. Když teda nebudeme počítat Teslu, tak EV pořád jedou.

Elon Musk

Je to mimochodem vidět i na jejím performance, Tesla byla jedním z nejhorších v indexu S&P500, takže by se nad sebou kluci měli zamyslet.

Muskův brand je další zmíněný problém. Elon dělá bordel na X / Twitteru, jeho rozhodnutí jsou značně nepopulární, protože třeba souhlasy s antisemity se moc neujaly. Tesla také odstranila podporu diverzity a inkluze, pro kterou byla celkem známá a na X taky obnovili účty, které v minulosti vynikaly rasistickým podtextem a názory. 

Dánové z průzkumné společnosti Caliber si udělali výzkum veřejného mínění a od doby koupě Twitteru začal svět Elona rychle zatracovat. Jako je to schopný člověk, ale občas se chová fakt jak… 

OPEC+ a cuts

OPEC a jejich dreamteam se budou muset začít rozhodovat. Tento měsíc zase - podle očekávání - snížili těžbu, ceny teda dál rostou a BRENT je v současnou chvíli téměř na 90 USD. OPEC & friends to sice můžou tlačit nad 100 USD, ale problém téhle hranice je to, že tak vysoká cena už zpravidla podkopává poptávku a to nikdo moc nemá rád. 

OPEC+

Kluci mají ale neposlušnost ve vlastních řadách, protože někteří z nich mají větší produkci než slíbili. Zpravidla se to kompenzuje větším snížením produkce daného státu, ale v současnou chvíli se do toho nikdo moc nehrne, každopádně takhle to nejde dělat pořád, protože to dřív nebo později někoho nějak nasere. Pak už je to jen krůček ke sporům, dohadům, sankcím a bullshitům s tím spojených. Kdo na to ve finále doplatí? Trh.

Oil

OPEC má víceméně na vybranou mezi dvěma cestami - první cesta je vyšší US produkce a vyšší inflace. Cesta druhým směrem je víra ve vlastní predikce poptávky a pokračovat v cutech. Jako může se nám opakovat historie a budeme opět na totožném scénáři jako v roce 2022. Jedná se o scénář, že když si trh poradil s takovouhle cenou, tak si poradí i s vyšší. Při začátku konfliktu Rusáka a Ukrajince se cena dostala nad 100 USD a držela se tam tak dlouho, že meziroční průměrná cena dosáhla kolem 95 USD, což je solid. Jo a poptávka tehdy ještě narostla o 2,5 mega barelů za den. 

Každopádně kroky OPECu teď budou, protože kluci se alespoň něco pokusí udělat nebo prostě zakročit. Podle predikcí má vzrůst letošní poptávka o 2,2 mega barelů denně, takže tohle určitě není poslední řešení ropy. 

99Bitcoins a Learn-to-Earn koncept

99Bitcoins token nebo $99BTC, je token, kterej se pokouší o další revoluci v kryptu a je navržený tak, aby odměňoval studii krypta. Jako jsem trochu skeptik, protože nový koncept se tu objeví každou chvíli a každej je strašně revoluční. Pamatujete si na Play-to-Earn? Třeba v kombinaci s tou appkou na boty, kde člověk zapnul appku, šel se projít a naskákaly mu tam za ujitou vzdálenost tokeny. Každý takový koncept má ale problémy s dalšími emisemi - časem se to prostě vymkne kontrole, tokeny ztratí hodnotu a kdysi drahá investice je najednou pointless. 

99BTC

Sice jsem už zmínil svou skepsi, ale tohle je celkem fajn koncept kvůli tomu, že lidi se chtějí učit nonstop, jen jde o to, jestli si k tomu vyberou zrovna tuhle platformu, každopádně je lepší smysluplný shitcoin než shitcoin, který stojí na nějakém dementním meme. 

Jinak tohle krypto umožňuje taky staking, takže když si v peněžence budete sušit tyhle tokeny, tak budete dostávat další a další. Odměny jsou placeny s každým dalším Ethereum blokem. Můžou se využít na různý odměny, premium přístupy, slevy a služby, takže klasika.  

Závěr

Máme tedy shrnuté zajímavosti posledního týdne, v neděli se mrkneme ve Střípcích zase na politickou situaci a budeme doufat, že nám do té doby nikde nebudou dělat dělobuch, čím víc to dění sleduju a vyhodnocuju, tak tím jsem občas paranoidnější. Hodně štěstí na trzích!