Drazí shromáždění, dnešní CWIT zaměříme trochu na komodity, minule jsme tu měli sbírku akcií, tak to dnes budeme brát z jiné kategorie, abychom nikoho nediskriminovali. Dáme si i jeden ujetej shitcoin, našel jsem totiž funny věc, která se prezentuje psem a párkem, takže je to fakt regulérní ultra shitcoin. Ty předprodeje jsou ale občas zajímavý, protože to s každým kolem zvedne cenu. Sice se to po boomu skoro vždycky zhroutí, ale někdo má tyhle věci rád. Jdeme na to.

Zlato

Nevím, kolik z vás sleduje zlaté ETF nebo akcie - jako je třeba VanEck, protože to za první kvartál byl celkem nářez. Zmíněnej VanEck Gold Miners AUD ETF mělo sice lehkej pullback, ale i tak za duben udělalo approx 30 %. Vybouchlo to jak Little Boy. První kvartály jsou většinou o modernizaci dolů. Takže uvidíme, co bude dál. Většina dolů je na severní hemisféře a modernizace se týká hlavně Kanady, dá se říct, že tam je těch dolů nejvíc, považuje se to za jedno z center těžby zlata. Průměrná cena za poslední kvartál byla cca 2072 USD za unci, takže hezký.

Gold

Jinak investice do zlata začínají být zase aktuálnější pro víc a víc investorů. Jako byl a je tu pořád boom v oblasti AI, ale znáte to, zlato a tyhle věci jsou pořád zajímavá záležitost a lidi to prostě milujou. Navíc, predikce earnings na Q2 zlatých firem - těžařů - jsou zatím pozitivní, uvidíme, jestli se tedy všichni budou smát i za dva měsíce. Mimochodem, zmíněnej VanEck je cca 30x větší než jeho největší konkurent. Je to celkem hustá firma. Někdy se na to mrkneme v LTAčku.

Uran a jádro v USA

Jádro se nám vrací do USA. Amerika otevírá u Michiganu elektrárnu, která byla nějakou dobu zavřená. Uran nám roste a - s otevřením elektrárny - bude pravděpodobně nějaký protest zelených, protože tak to prostě chodí a kluci s tím mají psychické problémy. Nebo spíš ideologické problémy. Kdyby to byl vítr, asi by to nikomu nevadilo, ale jádro, to už je problém. Mimochodem půjčka, kterou na to vláda poskytne bude asi 1,5 miliardy USD, protože restart jaderný elektrárny není levná záležitost.

Uranium

Tyhle postupy se realizují kvůli tomu, že se hromada zemí zavázalo, že do budoucna ukončí svou závislost na fosilních palivech, což je super. Greta by mohla mít radost, ale jí se nebude líbit ani to jádro. Je to fuk, stejně už po ní neštěkne ani pes. Každopádně to signalizuje návrat jaderné energie. Je to ale potřeba, protože v USA se staví hromada AI center, to má svojí spotřebu a bez energie to prostě nepůjde. 

Ropný import v Číně

Asi všichni víte, že Čína importuje ropu stylem jezdce formule. Za minulý rok to bylo víc jak 11 milionů barelů za den. Vliv na to mělo i to, že Rusák měl tu ropu celkem levnou, takže nebyl důvod nejít nakupovat. Minulý rok importovala Čína 19 % ropy právě od Rusů, Rusáci jsou jejich kámoši, takže why not a následkem toho dováželi mnohem míň třeba z Norska. Když na to mrkneme v rychlosti z politického hlediska, tak ty režimy, které jsou si podobné, si celkem jdou vstříc, protože nejvíc dováží Čína právě od Rusů a na druhém místě jsou Saudi. Od Rusáků prý podle různých zdrojů začíná importovat víc a víc států - je to logický, prodávají levně. Samozřejmě díky tomu prodeji budou mít dost cashe na válku.

oil

AI a AMD

Další věc, AMD mělo pochybné earnings, protože prý není dostatek čipů na AI centra, což není úplně fajn. Jako měli by se kluci víc snažit, protože takhle by to nešlo. Za posledních pár dní jsme z cca 160 USD na 144. Navíc AI se pořád rozjíždí, takže toho hardwaru bude potřeba fakt dost. Dopadne to tak, že souboj dodavatelů bude pravděpodobně NVIDIA, Intel a AMD - víceméně se to už děje, ale bude to eskalovat. V minulosti tu byl závod ve zbrojení, teď to je výroba čipů, prostě pořád se něco děje.

Chip race

FED

Měli jsme tu zase nějaké kecy ohledně úrokových sazeb, před pár dny bylo zasedání. Poslední náznaky jsou takové, že ekonomická aktivita dále expanduje. Btw celkem slušnou rychlostí. Nezaměstnanost není vysoká. Sice se kluci zatím nedostali na jejich 2% cíl, ale není to tak tragický - v porovnání s předchozími léty. Ekonomický výhled je zatím ale nejistý a riziko inflace tu pořád je. Měsíční MBS cap je na 35 miliardách USD. Powell říká, že další zvedání sazeb je nepravděpodobné, ale známe to, u kluků člověk nikdy neví. Zase to ale vedlo k růstu amerických futures, ty jsou teď krásně zelené.

Rates

Shitcoin WienerAI

Narazil jsem na totální shitcoin, kterej je zajímavej tím, že má mega odměny za staking. Zatím je to v předprodeji, ale díky tomu stakingu je o něj celkem zájem. Víceméně klasik koncept - předprodej si jede na několik kol, s každým dalším kolem se cena zvedne a takhle si to kráčí. Tyhle meme coiny jsou většinou postavený na nějaký kravině, tady se rozhodli udělat si story s kombinací křížení párku a psa. Větší hovadinu už jsem dlouho neviděl. Lidi se bojí investovat do normálních věcí, ale předprodeje shitcoinu je v dnešní době lákaj, tak nevím, analýza se na to dělá dementně, protože k tomu není graf. Prostě se to začne střílet, pak to bouchne, vyroste to o pár tisíc procent a za měsíc se to sesype. Tak co? Jede si tu někdo z vás tyhle coiny?

WAI

Závěr

Pro dnešek všechno, uvidíme se v LTAčku, náhledy a levely máte dole a za pár dní si zase dáme trochu politiky, pokud by vás zajímalo nějaké téma, dejte mi sem echo, zkusím na to mrknout a můžeme to trochu probrat, ať jsme zase chytřejší.