Trochu jsem se odmlčel se střípky, trochu jsem cestoval a věnoval se lidem v Live Trading Asistentu, tak na srandu nebyl čas. V Live Trading Asistentu komentuji geopolitiku a makra denně, jakýkoliv trh někdo chce, tak na něj udělám levely, odhad z Price Action, profilu a může si jej srovnat se svým náhledem. Ono dělal bych to občas i tady veřejně, ale když se Vám tady pod hodnotné 2 hodinové video, které mi vezme fakt dost času udělat, rozjede diskuze idiotů, kteří neznají ani mě, ani burzu, tak na to prostě nemám čas a náladu komunikovat s blbci. Nic, jsem zpět a před vánoci zkusím něco vytvořit.

Nejdřív klasika, aktuální sporty, které mě baví. Joshua a Ruíz odveta II. Tak jsem byl překvapený výhrou Ruize minule, tak o to víc jsem byl znechucený touto odvetou. Ruiz byl tlustý už minule, nyní nabral ještě 7 kilo navíc. Joshua vypadal v super formě a pak celý zápas v podstatě jen taktizoval. Když mělo dojít k nějaké výměně, tak uskočil. Dle mě kdyby nebyl Ruíz tak vypasený, tak milého Joshuu pošle navždy mimo hru. Nemůžu si pomoci, ale Kličkovci to byla jiná třída champions.

MMA Mach Muradov druhý zápas v UFC a vyšlo mu to pěkně. Celý zápas výrazně lepší a to KO na konci byla pěkná tečka.

Ester čepici dolů před jejími sjezdy za oceánem. Výhra a skoro bedna o 2 desetiny ve druhém sjezdu. Výborná, výborná. Pastič v Bostonu to je stále pastva pro oči ty jeho výkony. Martina Sáblíková nekonečná forma, 50 výhra ve světovém poháru stejně řacha taková persona a prostě se ta dráha u nás nepostaví. Před nějakými 10ti lety biatlon u nás nula, pak Gabča začala vyhrávat, všichni ji milovali, pak zranění, kontroverze a s ní myslím odešla i sledovanost. Přesto to určitě nalákalo nové mládežníky na tento sport. Rychlobruslení holt asi prostě u nás není a nebude nikdy populární.

No nic, to bylo pro rozehřátí.

Pojďme do světa, a co se změnilo a co ne. Začnu tím, proč si myslím, že akcie stále rostou výše a výše i když všude máte napsáno, že přijde recese, krize, 70-80% manažerů všech firem se obává výplachu, Trump – vers. celý svět, geopolitika, demonstrace, všude průsery s politiky a akcie prostě up and up nezájem o nic. No a víte, že tento rok dosáhne hodnota vykupování vlastních akcií firmami v USA téměř 1 bilionu dolarů. To je absolutní rekord, v roce 2007 to bylo jen v USA 590 miliard USD. Pro zajímavost jen Apple za 10 let vyplázli přes 280miliard USD za své akcie. Polovina vykupování akcií je financovaná dluhem, levnými penězi, které FED pumpuje do ekonomiky (mimochodem nejrychleji od roku 2008, daleko rychleji, než ve třech kolech QE od 2008). Co se děje, když Microsoft ohlásí vykupování akcií? Jejich akcie jdou do nejvyšších cen historie a s nimi ostatní. FED teď tvrdí, že nedělají kvantitativní uvolňování a co je tedy tohle? Co je to uvolňování? No sypání neexistujících papírků do systému. Dříve to byly banky, market dealers, nyní to jsou rovnou všichni, ALE JEN VELCÍ. Pro zjednodušení situace si představte, jak fungují místní developeři. Mají miliardy na pozemky, bytové domy nebo jdou do banky, přinesou projekt a 10% z ceny projektu a 90% dostanou na 3%? Stejné s kupováním akcií svých firem. Možná si říkáte a kde je problém? Tak to prostě budou takto navždy a bude navždy pohoda bambulárna, všichni jsou rozežraný a budeme ještě více – super. Hmm, ale je zde jeden zásadní problém. Naoko mají všichni mraky peněz, ale na DLUH. Inflace je prostě vyšší, než si lidé vydělávají a mrkněte se na data, kolik se všeho vyrábí a prodává. Zjednodušeně prodává se více bytů, více aut, více mobilů, více počítačů? Roste export, roste nákladní doprava? Roste Vám cena elektřiny, roste cena vody, plynu, jídla zdražuje se vše a máte o tolik více peněz? Ano, někdo z nás ano, ale většina ani omylem. A to se prostě projeví, dříve, či později, ať se politici a banditi snaží sebevíce.

JEN JEDNO JE JISTÉ, KRACH NEBO SNAD LÉPE ŘEČENO RESET, MUSÍ PŘIJÍT, ALE NA MILION % TO NEBUDE TAK, ŽE VÁM O TOM BUDE ŘÍKAT KORANTENG V TELEVIZI 2 TÝDNY PŘEDEM.

Pro připravené super, pro ovce období temna.

To mě přivádí k zajímavým datům z minulého týdne v počtu nových pracovních příležitostí v USA. Okolo světa je velmi malá nezaměstnanost a co myslíte, vytváří se více vysoce placených pozic nebo nízko placených, nekvalitních, nekvalifikovaných prací? B je správně a zde je zase paradox. Bohatí chtějí více mezků, tím se rozevírají nůžky, ne že je více a více bohatších. Ono jobs report je rozbor na 2 stránky, zkráceně to, že ekonomika přidá x nových pozic neznamená samo o sobě nic. Jde o to jaké pozice a jaké výdělky v jakých sektorech. To dotváří celistvý obrázek ekonomiky.

Pojďme na Francii protesty k připravovanému zvýšení věku odchodu do důchodu. Zde dobré, že Francie má průměrně nejdelší dobu lidí strávenou v penzi na světě. Průměrný Francouz stráví v penzi 23 let, žena 28. Belgie druhá, Itálie třetí, Řecko čtvrté. My jsme někde na 16 místě na světě 17 let muži a 23 let ženy. No jo, ono to je super brát, když je z čeho, ale když není, tak utáhnutí opasků nefunguje. Podobný příběh Řecko vzpomínáte co se tam dělo a děje, když jim chtěli udělat reformy, sebrat 13 platy, odměny za chození do práce? Ve Francii jen tak tak že vyřešili žluté vesty a už tam mají zase problémek. Podobný problémek v roce 1995 stál tenkrát Chiraca málem židli. Když se teď dají žlutovesťáci dohromady s odbory, tak holt bude více lidí v ulicích no. Ještě že na hory jezdím do Itálie J .

Mimochodem sledujete cenu ropy? Pěkná situace, kdy američani těží o 106, mají nejvyšší zásoby v historii a to tlačí cenu ropy dolu. Na druhé straně OPEC a Saudská Arábie právě prodávají své zlaté vejce na burze společnost Aramco – ano tu, na kterou před pár týdny byly útoky a logicky potřebují cenu ropy co nejvýše, aby dostali hodně lováčků za IPO. No jo, asi náhoda ten nálet, a že Arabové přesvědčili právě Ivany, aby s nimi šli do snížení těžby o půl milionu barellů za den aktuálně. Aramco je upsaný, chvilku možná ještě budou dráždit 60US/barell a pak myslím na pohodu zpět do 50US a níže. S ropou přímo souvisí rozvoj dopravy na alternativní pohony. Ať to má své pro a proti, tak rozmach tohoto oboru plus environmentální otázky přímo souvisí se spotřebou ropy. Nevěřím tedy tomu, že ropa se ještě někdy podívá do hladiny 100 a více USD/ barel, ať to kartel rve, jak chce.

Co nového s Trumpem? V podstatě nic, stále jeden týden cla budou, druhý týden nebudou, aktuálně jsme v pozici Čína chce soju a vepřové z US a američané mají nejvyšší zásoby v dějinách. Tak jim to tam pošlou. A ještě se tedy cla zatím pozdržely na 15.prosince má být zase nějaká novinka. K tomu Donald vyjel na jižní ameriku, protože prý intervenují své měny a to je nevýhodné proti USD. Tak zavedl tarify na kovy pro Brazílii. Chile Donyho taky naštvali, protože začali prodávat USD rezervy zatím jen 10mldUSD, ale i to Trumpíka nakoplo, aby si tweetnul do Jeremyho Powella, že musí okamžitě zdevalvovat měnu a že je neschopný a nesnižuje sazby. Jeremy jakoby nic a vedle pojď REPO, nasypeme do systému zase dolárky. Podobně nepřátelský byl Donny po datech z výroby před 2 týdny, a že ten Powell je fakt lempl. Že Donald se snaží dostat US firmy zpět domů, cla, žije pro US a Powell mu to kazí silným dolarem a vysokými sazbami. To, že Donald stál v podstatě za dosazením Powella do FEDu a že rozdal bambiliony firmám, aby se vrátili do US a co že udělali ty firmy? Nakoupili si své akcie a odešli z Číny do Vietnamu. Prachy se jen hezky přesunuli od poplatníka ke sponzorovi kampaně na prezidenta J. Takže blbý jak pro US, tak pro kámoše z Číny. Hups, to se neříká. Každopádně celá akce se cly a ekonomickou válkou US vers. svět pojede bambulárna tak do sprna, září a na beton to bude řečeno tak měsíc, dva před volbami, aby vyhrál kdo???

Fine, co Brexit? Taky v podstatě nic, v anglii je teď velká akce volby. Libra kvůli tomu posiluje, asi se očekává, že volby bambulárnu roszeknou. Dle mě nic nebude, najde se důvod, abychom zůstali navždy EU kámoši. Pro UK je EU spojenectví v pojetí Bruselu v čele s Merkelovou a Macronem blbost, ale prachy banditů ve finále rozhodnou a všem bude fine hezky ruku v ruce J.

Když jsme u Brexitu, tak samozřejmě víme, že jedním z největších důvodů odchodu UK je migrační politika EU, se kterou Angličané nesouhlasí. A to si představte, co teď vypadlo z Německa. Ministr vnitra Seehofer přišel s plánem, že všichni členové EU budou povinni brát ilegální migranty dle předem odsouhlasených kvót. Nahrazují tím současný dokument, který údajně znevýhodňoval jižní evropské státy, kam většina imigrantů přistane první. Nový dokument obsahuje to, že každá členská země EU bude v podstatně povinna vzít rovnou určitý počet imigrantů, dokonce i přímo každá osoba kam bude hned přidělená. Ve druhé polovině 2020 by to mělo být schválené EU parlamentem, kdy bude Německo v čele EU. To by pak mělo být potvrzené Evropskou radou, která je složena z vedoucích představitelů členů EU. Samozřejmě dokument neřeší, jaký to je už nyní obrovský průser, jak finanční, tak kulturní. Všechny ty případy ze Švédska, Norska, Německa, násilné trestné činy, minimální zaměstnanost, téměř žádná adaptabilita, úplně jiná mentalita a vůbec nezvládání celé této situace, a jakmile se někde něco řekne veřejně, tak svoboda slova fuckoff. Naopak, vše je skvělé, musíme být přívětiví a vítat nové obyvatele EU, kteří by ovšem bez pomoci EU umřeli hlady.. Toto téma je prostě debilní, debilní a debilní a přitom to je tak jednoduché. Prostě to řešit jak Australané a hotovo. Bereme každého, koho potřebujeme. Všechny doktory, řemeslníky, IT specialisty a všechny. Každý stát si řekne, jaké profese dlouhodobě potřebuje, zkontroluje identitu, vzdělání, praxi, rok, dva pomůže imigrantům s jazyky v detenčních táborech a když ve finále splní všechny požadavky, tak skvělé, bereme, vítejte. Proč nikdo nebuzeruje Austrálii, Nový Zéland, do Číny když se chcete podívat, tak po Vás chtějí i velikost spodního prádla a v EU co?? Nic, pojďte všichni, jestli Ti je 15, 30 nebo 60, máš nějaké nemoci nebo ne, neumíš ani slovo ani jedním jazykem EU to nevadí, pojď, dáme Ti pár set Euro měsíčně bez práce, vyhodíme svoje důchodce na dlažbu a mějte se tu hezky. Jasný, každý má svůj názor, můj je možná blbý, tak fine, referendum každého státu a ať si lidi rozhodnou.

Poslední věc, kterou jsem chtěl ještě zmínit je, že velcí kluci se začínají zbavovat zlata, tedy minimálně dle Commitment of traders reportu. Dle fundamentu cena zlata = Trump cla a Brexit. 15.prosince už jsem zmiňoval, potvrzení cel zlato up, oddálení zlato down. 30ti letá sezonalita zlata napovídá zlato up do cca poloviny února, weekly graf je dolu, daily dolu.

A dobře ještě jedna věc, kterou rozvedu příště. Díky negativním sazbám v Euru je Euro logicky nejoblíbenější měna pro dluh. Velké money tak kupují Eura a obrat je mění za měny s vyšší úrokovou sazbou, což je kromě Yenu v podstatě vše. Jen v tomto roce má Euro zápornou platební bilanci téměř 500mld. Ono to není tak složité, půjčím si za nula, koupím akcie v Austrálii, USA, kdekoliv, kde mají vyšší sazby a rozdíl je zisk J. 1% rozdílu na 100miliard je pěkná suma a co když sazby jsou 2%?

Bitcoin drží silnou resistanci pod 7600USD a dle weekly grafu stále platí pád do 5800-6300.

No nic přátelé, na znovu rozjetí střípkoseriálu stačí, until next time ciao.