Nejen na akciích jsou k dispozici strategie (např. opční) umožňující vydělávat na rostoucích, klesajících, neutrálních trzích a dokonce i tehdy, pokud si nejsme jisti, jakým směrem se trh bude pohybovat. Druhou stranou těchto opčních strategií je, že sebou nesou i určitá rizika, pokud nerozumíme vlivům, které jsou u u tohoto typu obchodování důležité. Pokud porozumíme nutným základům,  může se stát tento přístup běžnou součástí  obchodování, jak pro obchodníky typu „investor“, tak i pro obchodníky typu „spekulant“.

Na úplný začátek nám pro tento článek bude stačit vědět, že když máme signál do dlouhé pozice, tak můžeme místo nákupu akcie koupit opci s označením CALL a pokud budeme chtít spekulovat na pokles akcie tak nás zajímá PUT. Budeme chtít kupovat opci s cenou (strike) blízko ceny akcie a s dobou platnosti opce větší než máme plánovanou dobu držení akcie.

Pro bližší poznání se podíváme na reálný obchod, kdy jsme nakupovali call opci. Východiskem pro vstup do opční pozice je signál akcie, který nám může dát Technická Analýza. Na cenovém grafu (zdroj yahoo.com) vidíme denní vývoj cen akcie Energy Conversion Devices (ENER).  V našem případě je signálem vstupu spekulace na udržení hladiny podpory na hranici 10 s očekáváním rychlého posílení ke 12.

 

akcie opce 1

 

Z grafu je patrné, že se jedná o krátkodobý obchod s jasnými pravidly vstupu i výstupu. Nákup za 11 a profit na úrovni, kde se akcie dříve otáčela (z technické analýzy Resistence). Pro realizování obchodu jsme měli dvě varianty:

1. Nákup akcie 100ks ENER

  • potřebný kapitál - 100 * 11 = 1100 USD
  • očekávaný zisk 10%, musíme pozici kontrolovat STOP LOSEM anebo riskujeme ztrátu celého kapitálu.

2. Nákup opce ( call se strike 12)

  • Zvolili jsme opci skrátkou dobou expirace, jelikož se jednalo o krátkodobý obchod, cena opce (strike) jsme zvolili podle ceny, kde chceme realizovat zisk.
  • Koupili jsme tedy  Call se strike 12 za cenu 0.2 * 100 = 20 USD
  • Očekávaný target 12, tj. cena opce 0.65 (65 USD), riziko je cena opce (20 USD) očekávané zhodnocení je tak přes 300% procent. Při riziku 2% účtu jsme tak vydělali přes 4%.

Obchod trval týden a za tu dobu se opce zhodnotila výrazně více než akcie. Tento obchod jsme  realizovali na svém účtu.

Systém, který je zde uveden, je poměrně agresivní, a držení pozice trvá většinou pouze několik dní.

Sami vidíte, že obchodování opcí nemusí být vůbec složité, stačí se na ně zaměřit a poznat pravidla, která vedou k zajímavým ziskům. Mnohé, nejen o tomto přístupu obchodování akcií, ale také další řadu strategií a systémů s vámi probereme na seminářích nebo znalostním centru. Také vás budeme informovat o dalších příležitostech, které tímto přístupem zrealizujeme nebo je možné realizovat.