Kromě volby správného obchodního stylu s dobrou pravděpodobností zisku, tedy investování a především swing tradingu, je pro dlouhodobou úspěšnost nezbytná i aplikace důležitých investičních pravidel, jako je správná diverzifikace a řízení pozic, ale také poctivá příprava a dodržování obchodního plánu.

Až na posledním místě v důležitosti pro celkovou úspěšnost je výběr konkrétních systémů a obchodů a snaha o přesné načasování obchodu. Nicméně, většina obchodníků zaměřuje veškeré své úsilí právě na systém, tedy na věc, která celkové dlouhodobé výsledky ovlivní méně než z 5%.

Podobně jako v běžném každodenním životě, kdy většina lidí chce všechno co nejrychleji, nejlépe ihned, jako např. vystudovat práva za 2 měsíce (a nejlépe o prázdninách), tak i v obchodování chtějí obchodníci zbohatnout co nejrychleji a co nejvíce. Postupná „poctivá" obchodnicko-analytická práce je nebaví, vždyť  někteří říkají, že  je to snadné a informace se k tomu válí na internetu všude zdarma. Vize rychlých a obrovských zisků je naprosto uhranula. Nějaké postupné, dlouhodobé a konzistentní budování účtu, to přeci není zajímavé, možná snad tak pro důchodce.

swing intraday 1

Já sleduji a aktivně ovlivňuji daleko důležitější ukazatele než je absolutní zisk, procentuální denní zisk, rychlost zisku apod. Opravdu důležité jsou totiž takové hodnoty, jako je každodenní „klid a pohoda", dostatek volného času pro rodinu, koníčky, přátele a obchodování je zábavou, nikoliv každodenním a celodenním stressem. Kdo chce prosedět celý den u PC a brát trading jako adrenalinovou záležitost, tak trh mu ten adrenalin dá, ale poněkud jinak než by asi očekával.

Co je teda lepší? Daytrading nebo Swing trading?

Podle mě začátečník by měl směřovat do obchodů, které jsou mu psychologicky příjemné a s přehledem je zvládne. Takže pokud potřebujete sbírat zkušenosti nebo váš účet není zrovna vysoký, začněte swing obchodováním akcií nebo ETF, případně pokud chcete budovat intradenní byznys běžte na FOREX, kde můžete dobře řídit pozice i s malým kapitálem. K Intradennímu obchodování směřujte jako k cíli, který vám vydělá velké peníze. Když totiž máte zkušenosti, intraday vyděláte mnohem více než swing obchodování, bohužel úmrtnost je přibližně 5* větší…

Takže, co myslíte, kterým směrem půjdete vy?