Tento týden střípky na rozehřátí nelze začít ničím jiným, než bitvou o Stanley Cup mezi Bostonem a St.Louis, která se rozhodne až posledním, 7 zápasem v Bostonu ráno ze středy na čtvrtek. Já nevím jak Vy, ale já jsem vzhůru J.

Nadal vyhrál opět French Open, dobrý fenomen. Naše Vondroušová nová hvězda v 19 letech skvělý výkon.

Zítra tu je Slipknot, příští týden Kiss, tak se tam uvidíme.

Udělal jsem si radost s investiční Whiskey Douglas Laing’s – 21 letá lahůdka. Investice do alkoholu je má srdcovka, mám k tomu pozitivní vztah a občas se vydaří lahvinka, která má zhodnocení ve stovkách % ročně.

No a teď ze světa – nelze začít ničím jiným než Mexiko – USA migrace a tarify. Mexiko je 3 největší obchodní partner Spojených Států, takže se nebavíme o nějakém státečku na jihu, ale o sakra silném vztahu s obrovským dopadem na US, podobném (v menším měřítku) jako s Čínou. 2 dny poté, co Trump vyřkl 5% tarify, které se budou postupně zvedat až na 25%, pokud Mexiko nezastaví vlnu migrace se obě země dohodly, že se to tedy nějak udělá. Ono k tomu Mexiku to není tak přímočaré a lehké. Ono zabezpečit nějakých 800km hor, řek a džungle na hranicích s Guatemalou, aby nikdo neproklouzl, není jednoduché. V únoru Mexičani udělali seznam cca 370 možných ilegálních přechodů a teď je zabezpečte. Navíc do Mexika z jihu také proudí migranti a Mexičani na ně nemají peníze a lidi na odbavování víz. Hranice s Guatemalou jsou také důležité pro plno zločinců a drogových pašeráků, kteří pašují koks z Kolombie a Střední Ameriky skrz Guatemalu do Mexika. Pašeráctví lidí je navíc velký business a k tomu si přidejte korupci všude a napoví to, že tak jednoduché to úplně není. Navíc Mexiko má svých problémů s kriminalitou a korupcí dost a dost i v pro ně důležitějších oblastech, než jsou hranice. Každopádně Mexiko už zablokovalo účty podezřelým pašerákům a společnostem, které jsou v ilegálních aktivitách převodu lidí činní. Jen najednou nelze říci ok tady přesuneme armádu na hranice a Trump nám nedá cla. Určitě však nějaká dohoda je a bude, už jen pro to, že je to jak pro Lopeze, tak pro Trumpa dobré pro další politické kariéry. Takže Mexičani na hranice někoho pošlou a Trump dá na chvíli pokoj.

Čína tarify je stále a stále také na stole, protože US pohrozily s cly na dalších 300mld USD ve zboží z Číny. No a Čína na to, že prostě budou devalvovat Yuan donekonečna, sníží daně výrobcům, dají jim levné peníze, prostě zatím to určitě nevypadá, že by sklopili uši. US ekonomika dle předpovědi FEDu tento rok zpomalí z 2.9% minulý rok na 2.1%, výnosová křivka (hlavní ukazatel stavu ekonomiky) už dávno ukazuje zpomalení a do toho tarify. No a hlavně ty tarify zvednou výdaje US domácností, což je voda na mlýn demokratům, že se jim za Trumpa žije blbě. A to Donald nedá myslím, takže určitě se už něco zajímavého chystá, aby preference nešly dolů. Příslib, že se jednou do US vrátí všechny ty společnosti a zaměstnají ty miliony chudých na to myslím ovce nedá. Ono to může být i pravda, ale rozhodně se tak nestane do voleb. Země okolo Číny se už třesou s levnou pracovní silou a rozvíjející se infrastrukturou na převzetí výroby od rudého bratra. Takový Vietnam třeba by si rád uzmul. A že by se Nike třeba vrátil do US, kde vyrobit boty bude stát 5USD, když v Bangladeši to je 0.5USD no nejsem si jistý. Třeba je v tom i národní hrdost. Stejně jako u nás, kde si většina koupí hlavně levnější a kde a kdo to vyrobí je šumák.

Když jsme v Číně, tak nelze opomenout návštěvu Xiho u Vládi a vyjádření obou, že jsou to největší kamarádi asi Donalda moc nepotěšilo. A když Xi podepsal s Vláďou v dohodu o vybudování 5G v Rusku od Huawei, tak to asi Donald měl opravdu příjemný den. Řekněme si něco u společnosti Huawei a co vlastně dělají. Telefony jasný a o tom se teď všichni baví, Trump je chce zastavit v 5G zablokováním US aplikací v jejich telefonech. Google na to, že když Huawei vyhodí jejich systém, tak to může být ještě nebezpečnější, než když tam Google bude a mohou to tak mít pod kontrolou. Nooo myslím, že Facebook to také možná ještě „nějak zváží“ po dohodě s vyšší ligou v Bílém Domě. No ale ok, telefony a 5G je jedna věc, ale Huawei investují rance do internetových kabelů ve světových oceánech. Zde jsou leadeři Japonsko a Evropa, ale Huawei spolu s britskou společností Global Marine Systems už roky pokládají stovky a tisíce km internetových kabelů všude možně. Investují miliardy do podmořské telekomunikační infrastruktury zvláště v oblasti Asie a tak sice si můžeme myslet, že Trump je zákazem 5G v US a v Evropě odrovná, ale když by neměli mít business z telefonů, tak z infrastruktury určitě.

V Itálii opět horko, kdy Conte vyhrožuje rezignací ve vlastní vládě, která není schopna dohodnout se, jak vysvětlit rostoucí dluh a deficit v EU. EU po nich chce utáhnout opasky nebo jim dá pokutu, Italové jim říkají, že to jsou banditi, Junckers ožrala a že si udělají vlastní měnu. A takhle furt dokola, tak uvidíme, kdo a jak to rozsekne.. Jsem zvědavý, jestli ve středu něco Draghi k Itálii řekne. Dle mě nic, jen kecy okolo, že je vše v podstatě OK. Samozřejmě, že třeba v Dánsku půjčují banky na hypotéky za mínusový úrok (viz Bloomberg článek níže) asi říkat nebude.. Prostě soudruzi zapomeňte na šetření, inflace spolu s bandity Vám vše sežerou..

Jinak na burze otočka v týdenním trendu akcií (sell in may tento rok zafungovalo dobře) a nebude trvat dlouho a jsme opět na nejvyšších cenách v dějinách. Při tom, kdy všichni včetně FEDu a Mezinárodního měnového fondu veřejně troubí do světa, že ekonomika oslabuje, jede naplno obchodní válka, klesá výnosová křivka vládních obligací, korporátní dluh nejvyšší od 2.světové války!! a akcie rostou je dobrá bambulárna – neřeš co si myslíš, obchoduj co vidíš. Jen jestli tedy vidíte Commitment of traders report, tak velcí zatím ten kupní zájem moc neukazují. Zlato dnes první korekční den po 6% růstu v uplynulých 2 týdnech. Zatím to je jen korekce a trh má ještě dost prostoru pro růst. V tomto týdnu ještě data z Austrálie, která pokud nedopadnou dobře, tak by mohly naznačit možné další snižování sazeb. V pátek prodeje v US, takže žádné extrémně důležité makra.

Jo a ještě pár zpráv mě zaujalo a všechny v kontextu zvedajícího se zájmu mladších lidí a jakousi formu socialismu, znárodnění. Tvl balíme hoši, balíme, než Lidové Milice, to radši chýše s internetem někde v Asii J.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-23/bankers-stunned-as-negative-rates-sweep-across-danish-mortgages