Operace Pentagonu Prosperity Guardian "kolabuje": Španělsko, Itálie a Francie totiž žádost zamítly

Austrálie zamítla žádost USA o nasazení válečných lodí v Rudém moři v rámci operace Prosperity Guardian proti Hútíům. Ministr obrany Richard Marles řekl Sky News, že místo lodí a letadel Austrálie posílí počet vojáků v námořních silách USA. "Naše strategické zaměření je na náš region," zdůraznil Marles. 

Pentagon založil operaci Prosperity Guardian k ochraně lodní dopravy v průlivu Bab al-Mandeb v Rudém moři před útoky húthijských dronů a raket, což vyžaduje intenzivnější hlídkování lodí USA a spojenců. Cílem je vytvořit bezpečnostní ochranu pro komerční plavidla. Reuters informoval, že se sice k operaci připojilo asi dvacet zemí, ale Austrálie, Španělsko, Itálie a Francie účast odmítly.

Španělsko se chce účastnit pouze misí vedených NATO nebo Evropou. Italské ministerstvo obrany uvedlo, že nasadí fregatu Virginio Fasan, ale bude reagovat jen na italské žádosti. Podle twitterového účtu OSINTdefender se tím pádem operace Prosperity Guardian v Rudém moři "prakticky zhroutila", jelikož Francie, Španělsko a Itálie se stáhly z amerického velení a dále budou operovat jen pod NATO nebo EU.

Další uživatel X poznamenal: "Francie, Španělsko a Itálie se nevyhýbají konfliktu kvůli obavám z eskalace. Odcházejí, jelikož pochybují o schopnosti Bidenovy administrativy ochránit jejich lodě. To je výsledek slabého 'prezidenta' a nedostatečného vedení."

Počet válečných lodí kolem průlivu Báb al-Mandeb se přitom tento týden zvýšil. Při přepravě zboží z přístavu A do přístavu B předpokládáte, že vyložíte stejné množství, co jste naložili. Banky obvykle splní nominální hodnotu vkladů. V případě potíží zasahují centrální banky.

Přepravci komodit zpravidla doručí zboží z přístavu A do přístavu B. Pokud ne, zasahuje státní vojenský aparát. Stejně jako centrální banky chrání paritní sliby, vojenské složky chrání zásilky. Zahraniční náklad musí projít námořními trasami a problémovými místy, jako je Hormuzský průliv, a "parita" je zde klíčová. Od sobotního rána je v Rudém moři méně než pět kontejnerových lodí směřujících do Asie, Evropy a USA. Tato dříve frekventovaná trasa spojující Suezský průplav zaznamenala tento týden enormní pokles kontejnerové dopravy.

Je nutné zdůraznit, že tato trasa odpovídá za 10-12 % světové námořní přepravy. Lodě však nyní raději obeplouvají mys Dobré naděje, což prodlužuje plavbu o 1-2 týdny... a zvyšuje sazby za kontejnery.

Fakt, že sedm předních přepravních firem, včetně Evergreen a Euronav, zastavilo plavby přes Rudé moře, naznačuje nedůvěru v ochranu tohoto klíčového průplavu ze strany USA.

"Vánoce se ruší"

V pondělí řádili v New Yorku propalestinští demonstranti s jasným cílem. Zjevně byli odhodláni naštvat křesťany v den jejich nejposvátnějšího svátku. "Zrušili jsme Vánoce," hlasitě volali, když se přes ulice pohybovala maketa betléma v krvavě červeném odstínu spolu s figurami izraelského premiéra Netanjahua a amerického prezidenta Bidena. 

"Intifáda žije," volalo okolo 500 protestujících, když se shromáždili kolem vánočního stromu u Rockefellerova centra, kde lidé chtěli trávit svůj den. "Když vy nakupujete, bomby dopadají," stálo na plakátu jednoho z demonstrantů. "Genocida nepřináší radost," stálo na dalším posměšném betlému, napsal deník NY Post.

S nastupující nocí se protesty rozhořely. Nedaleko katedrály svatého Patrika vypukly střety, během nichž policisté pronikali skrz dav, snažíc se zajistit klid. Z oblasti kolem nádraží Grand Central Station a náměstí Union Square přicházely zprávy o zatýkáních, když se napětí mezi demonstranty a policií zvyšovalo.

Demonstrace na Štědrý den v Manhattanu, oblíbeném místě pro svátky oslavující veřejnost a turisty, vedly policii k nasazení pohotovostních opatření u sídla News Corp na Šesté avenue.
V budově se nachází redakce Fox News, The Post, Wall Street Journal a další společnosti.
Protestující se již dříve zaměřili na tuto mediální společnost, včetně dvou incidentů v minulém měsíci.

29. listopadu stovky demonstrantů - včetně jednoho s hákovým křížem - vnikly do budovy na Šesté avenue po zablokování přístupu k Rockefellerovu centru policií během protestu "Zaplavte rozsvícení stromu pro Gazu". - NY Post

Tato demonstrace nebyla ojedinělým incidentem, nýbrž posledním z řady protiizraelských pochodů, které prošly New Yorkem. Nevím, ale možná není snaha zničit Vánoce v New Yorku tím nejlepším způsobem, jak získat sympatie pro svou věc. Co myslíte?

Další velký americký závod na výrobu čipů odkládá sériovou výrobu

Prezident Biden udělal z obnovy domácí produkce čipů klíčovou strategickou prioritu, podporovanou miliardami dolarů v dotacích podle zákona o čipech. Přesto byly plány na rozsáhlou výrobu u dvou výrobců odloženy, což může ohrozit Bidenův cíl zahájit nové provozy do příštího roku.

Poslední odklad ve výrobě čipů se týká továrny Samsungu v Texasu, v Tayloru, jejíž hodnota činí 17 miliard dolarů. Bloomberg uvedl zprávu z deníku Seoul Economic Daily, která cituje výrok prezidenta Samsungu Choi Siyounga na nedávné konferenci slévárenského průmyslu v San Francisku.

Samsung původně zamýšlel zahájit hromadnou výrobu ve druhé polovině 2024, ale nyní plány posunul na 2025. Reprezentant firmy se k plánovanému termínu nevyjádřil. V červenci Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. oznámila posunutí začátku hromadné výroby z konce 2024 na 2025 "kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků".

"Lepší situace bude dosažena nasazením kvalifikovaných techniků z Tchaj-wanu v USA," řekl Liu v telekonferenci po červencových finančních výsledcích. Bloomberg upozornil na problémy amerických čipových projektů s ekologickými povoleními a pomalým poskytováním finanční podpory od Bidenovy administrativy.


ASML Holding NV nedávno upozornil washingtonské zákonodárce na komplexnost stavby nových továren. "Lidé možná nechápou, že dovednosti potřebné pro stavbu těchto továren jsou koncentrovány jen na několika místech, jako je Tchaj-wan, Korea a částečně Čína. "Obtížnost získání těchto dovedností a kvalifikované pracovní síly k dodržení stavebních termínů je výzvou," prohlásil Peter Wennink, generální ředitel ASML, na začátku roku.

Zprávy o odkladu masové výroby Samsungem a TSMC po skončení prezidentského volebního cyklu budou pro Bidenovu administrativu zklamáním, jelikož podporovala zákon o čipech pro obnovu domácí výroby.

Bezpráví na Štědrý den v Kalifornii: mladí lidé se bouří na ulicích

Štědrý večer, tradičně oslavující narození Ježíše Krista, je obdobím pro setkávání s rodinou a přáteli, sdílení společných chvil a jídla. Představuje dobu posilování rodinných vazeb a rozšiřování míru a radosti v komunitě.

V současné rozkládající se západní společnosti, řízené neschopnými volenými i nevolenými levicovými politiky z federálních a státních úřadů, je situace jiná. Probíhá boj proti tradiční rodinné struktuře.

Nelze obvinit pouze radikální progresivisty za rozpad tradiční rodiny. Marxistické skupiny jako Black Lives Matter, financované velkými korporacemi, také volají po zrušení rodinného uspořádání. Marxismus klade důraz na demontáž této struktury: "Podkopáváme západní model rodinné struktury tím, že se podporujeme jako rozšířené rodiny a 'vesnice' a společně pečujeme, zejména o naše děti, na úrovni, která vyhovuje matkám, rodičům a dětem." - BLM

Velké společenské programy, zavedené exprezidentem Lyndonem B. Johnsonem v 60. letech, vedly ke zničení tradiční rodiny. V roce 2020 tvořily jednočlenné domácnosti v USA 27,6 %, zatímco v roce 1940 to bylo jen 7,7 %. Největší nárůst osaměle žijících byl mezi lety 1970 a 1980, po zavedení sociálních programů.

A jaký je výsledek rozpadu tradiční rodiny progresivisty? Server Just The News nedávno uvedl:
Zaprvé, USA mají nejvyšší počet neúplných rodin na světě. Zadruhé, existuje silná souvislost mezi neúplnými rodinami a kriminalitou. Jerrod Brown, behaviorální specialista z Concordia St. Paul, zjistil, že "děti z neúplných rodin mají více fyzických a psychických problémů ve srovnání s dětmi z rodin s oběma rodiči". Dále upozornil na význam absenci otce pro kriminalitu a duševní zdraví.

Rozpad rodiny radikálními progresivisty vytvořil generaci bezprávné mládeže, což se projevilo v kriminalitou zasažených městech jako Baltimore, Washington a dalších liberálních městech, kde byly zavedeny reformy sociální spravedlnosti. Posledním příkladem bezprávné mládeže byl Štědrý den v Oaklandu, kde místo rodinného setkání a výměny dárků v "Tajném Santovi" docházelo k pouličním nepokojům.

USA tak čelí vážnému problému s bezprávnou mládeží, který demokraté nechtějí řešit, neboť je to důsledek jejich neúspěšné politiky.

"Tak... hotovo." Tohle když slyším, tak si ihned vybavím Dědictví a životní roky Bolka Polívky. Ještě se čtyřikrát vyspíme a skončí rok 2023. Jaký  pro vás byl? Napiště, co se vám podařilo a co vás vytočilo. Těším se. ;-)