Myšlenka, přivézt Larryho Williamse do ČR vznikla v době, kdy jsem před lety letěl na jeho seminář do Sydney, který stál tisíce dolarů. Uznávám však Larryho jako ikonu tradingu a proto jsem tuto investici rád dal. Poté, co se Larry stal později mým přítelem, jsem začal nahlas diskutovat jeho návštěvu. Tato doba dozrála až letos a málem se několikrát zhatila, např. když jsem Larrymu řekl rozsah, co chci, aby na seminářích zaznělo a jaké jsou u nás obecné relace vstupného, a on mi říkal, že jsem se zbláznil, že za tyto peníze toho tolik ještě nikdy nikde nedal. I v tomto je Larry velký profesionál a je si dobře vědom ceny svých zkušeností. Tak vznikl kompromis omezení kapacity a po měsících vyjednávání, 18. 6. 2011 přistál Larry Williams na Ruzyni.

Kapacita semináře stanovená Larrym byla 50 lidí, nicméně ta byla brzy beznadějně naplněná a díky zájemcům ze zahraničí se mi podařilo přemluvit Larryho ještě na dalších 20 vstupenek, které po Money Expo rychle zmizeli.

Přiletěl o týden dříve před seminářem, protože se rozhodl navštívit i akci Money Expo 2011, kde společnost Czechwealth byla hlavním partnerem a kde sklidil obrovský ohlas. Týden jsme vyplnili schůzkami s významnými podnikatelskými osobnostmi  a investory a pochopitelně i medii.  Potěšilo mě, že jsem mohl Larrymu ukázat také krásy Česka. Již v jiných mediích byl příspěvek, jak se mu např. líbilo v Plzni a o našem setkání s hokejistou Martinem Strakou, tak to zde nebudu opakovat.

Následovala sobota, neděle a pondělí, kde Larry na semináři a mentoringu v luxusním hotelu Corinthia měl ukázat své zkušenosti a dovednosti v obchodování na burze. 

U vlastního semináře se pozastavím. Zajímavým motem semináře bylo konstatování Larryho, že pokud se chcete učit od opravdového profesionála, chtějte vidět jeho obchody a výpisy, že skutečně obchoduje. Je to i můj přístup, nikoliv prioritně z marketingových důvodů (i když i to je důležité), ale mé auditované účty byly přímo požadavkem pro mou obchodní spolupráci nejen s americkými investory, ale i s Larrym samotným.  

Seminář Larry začal informací, která je pro úspěch klíčová! A to je kontrola rizika a řízení peněz tak, aby vůbec mohl účastník tradingem na burze zbohatnout a ne jen živořit. Tyto poznatky, pak okořenil i příklady z psychologie, kterou člověk podstupuje, když riskuje pár set dolarů a jakou při riziku 20.000 USD.  Tuto poučnou část pak demonstroval na jednom účastníku semináře, se kterým se vsadil o 50.000 Kč.

Následně již přešel k samotnému fungování trhu. Odhalil, kdo skrytě i otevřeně ovlivňuje nejen komoditní trhy a proč a hlavně, jak v tom číst a podle toho nastavovat vstupy a výstupy. Aby to bylo ihned aplikovatelné, rozdělil je do čtyř kritérií, které pak podrobně rozebíral z pohledu jednotlivých technik.

Nejdříve názorně ukázal, jak rozeznat, kdy trh má jít tendenci nahoru a kdy dolu a jak to poznat z grafu. Vše prezentoval pomocí svých technik jen podle data dne, měsíce a roku a následně nechal doplnit graf, což dokladovalo funkčnost a aplikovatelnost myšlenek. Každý koncept také samozřejmě ukazoval na trzích, které si diktovali sami účastníci semináře. Zazněly metody, jak na komodity, tak i na měny i akcie.

V duchu praktických metod a systémů se nesl téměř celý seminář a zkušenost 50 let na trhu byla znát z každé věty. U konce pak Larry jednotlivé metody spojil do jednoho konceptu, který také sám obchoduje. Vše pak deklaroval svými aktuálními obchody u makléře a obchodním deníkem, který si sám stále vede.

Semináře se také zúčastnil jako čestný host i můj obchodní partner a přítel Roman Dvořák, který se již léta specializuje na programování, testování a obchodování Larryho metod a pouze potvrdil můj dojem z mnohých neotřelých a velmi zajímavých myšlenek a náhledů na trh.

V úterý pak Larry Williams odletěl a mohu říci, že zatím jde o bezkonkurenčně nejsilnější zážitek a přínos pro obec tradingu