Střípky sport jen Tour, Alaphillippe jede výborně, dnes na Tourmaletu první zaváhání, ale na to jak dojel včerejší časovku na 1.místě, tak dnešní dojezd a pár vteřin od bedny nemusí nic znamenat. Sagan si připisuje body na zelené triko a moc bych se divil, kdyby opět body nevyhrál. Každopádně jsou to hustý koně, etapa s kopci, kde auto jede na trojku a oni to jedou 25km/hodinu.

Vážně dnes začneme, co jsem říkal o Bitcoinu před 3 týdny, kde očekávám long a minulý týden jsem to ve střípkách opakoval. 9200us a mrkněte, co tam cena udělala. Zatím je cena o 1100US výše, tak kdo jste byl se mnou gratulace. Každopádně těch 9200US je silný support a scénář je nyní jasný. Buď jdeme up a posouvat zisk nebo cena padne pod 9200 na 8000 a tam je nový vstup. Když jsme u kryptoměn, tak US politici vyjádřili odmítavý postoj k Facebook libře a rovnou říkají, že snahy technologických gigantů o jejich vlastní kryptoměny nebudou tolerovat. Trump vysloveně řekl, že krypta jsou nesmysl a v žádném případě nemohou a nesmějí konkurovat hlavně US dolaru. Překlad je jasný, mají strach z toho, že ta bambulárna s papírky nepodloženými ničím by třeba přestala fungovat.

Vyostření vztahů mezi Íránem a Západním světem je další téma. Proč Íránci (resp. Islámská revoluční garda) zadrželi 2 tankery s Britskou vlajkou? Stalo se to přesně v době, kdy Gibraltraský soud prodloužil Angličanům dobu na zadržování Íránského tankeru, který zadrželi Angličané ve svých vodách a obvinili Írán, že pašují ropu do Sýrie přes EU sankce. Íránci jeden tanker pustili, druhý zatím zadržují. Jejich intence je myslím ukázat světu, že jsou schopni blokovat Hormuzsky pruliv a vybrali si k tomu loď Angličanů, což je menší zlo, než kdyby šli po US tankeru. Jsou to přátelé US, ale není to rovnou na konflikt s US a EU a hlavně UK jim zadržuje jejich loď, tak se mohou jakoby něčím vymluvit. Co je zajímavé, že kromě Japonska odsud bere ropu hlavně Indie (se kterou jsou US na hranici uvalení cel, takže ne zrovna přátelé), dále Jižní Korea a poslední roky více Čína. Tedy ne zrovna země, které zajímají US na pomoc. Jak jsem už psal US ani Írán nechtějí konflikt, není to v jejich zájmu, ale Írán je ochromený sankcemi a ty chce od US a EU zrušit za každou cenu. Nevyšlo jim oznámení datumů hrozba navýšení uranu (i když právě v minulém týdnu nabídli jednání, že za zrušení sankcí přestanou s uranem), nevyšla „akce“ na Japonské tankery, nyní UK loď. US posilují vojsko v Saudské Arábii a proč? Že by se někde objevil „nějaký“ magor typu Bin-Ládin a vojáci v SA jsou už nyní posláni na jeho zničení? Těžko říci, velká hra, ale dle mě to určitě není na nějakou velkou armádní akci za účasti celého světa. Možná se to ještě různě vyhrotí, určitě to může mít velký dopad na volatilitu ceny ropy (sledujte twitter Trumpa, v minulém týdnu oznámil, že pošle Paula na vyjednávání do Íránu a ropa okamžitě fičák a 3 dny dolu na obr svících), ale myslím, že Íráncům jde hlavně o ty sankce a jsou chytří natolik, aby nechali zemi vyhladovět jako Kim v Korei. Také i proto, že proti vládě mohou být výše zmínění silní radikálové z Islámské gardy.

Jinak stále musím myslet na novinky v „ naší“ Evropské unii. ECB nově řídí Němka a EU Francouzka a to prostě není náhoda. Nejsilnější a nejdůležitější ekonomiky EU, které jsou ovšem nyní ne zrovna v ideální kondici (Německo Deutsche bank na pokraji útesu, auta stojí, Francie s reformy Macrona, které akorát tak vyvolávají nepokoje po celé zemi) mají nyní větší vyjednávací pozici v obou nejdůležitějších institucích EU plus k tomu Mezinárodní měnový fond. Dle mě musí nastat velmi velké změny a hlavně velké kompromisy právě Francie a Německa vůči ostatním členům EU (Visegrádská 4, Itálie, Španělsko a další euroskeptici ). von der Leyen’s je to myslím jasné, ovšem otázkou je, zda-li a jak bude schopná vyřešit migraci a neřešitelné dluhy. Nebuďte moc překvapeni, když ECB začne kupovat akcie jednotlivých korporací, problémových bank a dalších a tím je v podstatě zestátňovat. Podobně jako to dělá už roky Centrální banka Japonska, která je v mnoha Japonských společnostech už majoritní akcionář.

Dnes vyprší ultimátum USA na Mexiko, kde Mexiko mělo zařídit zastavení migrace ze Střední Ameriky do USA. Na oplátku by USA pozdrželi tarify na mexický export do US. Mexiko se nechalo slyšet, že v červnu zastavili více než 104,000 migrantů a tím snížili příliv migrace okolo 40%.

Když jsme v regionu Střední a jižní ameriky, tak Brazilská policie objevila na jihu Brazílie továrnu na výrobu falešných Ferrari a Lamborghini v cenách od 45-65000USD. Když to zvládne táta se synem v Brazílii, tak že by nezvládli soudruzi v Asii rozjet také výroby supersportů za desetinové ceny?

V týdnu mě zaujal koment z Centrální banky Austrálie, kde dle očekávání byli hodně dovish na úrokové szaby (dovish=snižovat, ale řekli, že i když srazí hodně výrazně sazby, tak to zřejmě moc nezvedne kolabující nemovitostní trh. Také že levnější peníze zřejmě moc domácnosti nepřesvědčí na extra půjčování a rozjetí ekonomiky. Australský nemovitostní trh je crazy už roky a ceny jsou tak vysoké, že většina lidé bydlí v pronájmech než aby si pořizovali hypotéky, na které nedosáhnou. Jsem zvědavý, jaký bude vývoj nemovitostí v Kanadě a Číně, kde si myslím, že je situace velmi podobná, jako nyní v Austrálii.

Burza v následujícím týdnu je hlavně o EURu, kde se čeká od Draghiho co řekne k sazbám. Trh celkově očekává snížení, ale ne tak brzy jako už v tomto týdnu. Kdyby náhodou Draghi překvapil nějakým komentem o snižování, kupování bondů, a nebo o plánovaném QE, tak Euro raketa dolů. Naopak když bude u zdi, nic z něj nevypadne, tak Euro silně up.

Thats it, until next week ciao.