Začněme společnostmi, u kterých vidíme potenciál růstu

ČEZ a.s.

- společnost vykázala dobré výsledky, které byly v souladu s očekáváním trhu. I když vykázala opatrný výhled na rok 201, tak dle našeho mínění lze překonat. Nahrává tomu již rostoucí cena elektrické energie na volném trhu, nadále probíhá konsolidace celé skupiny a úsporná opatření, které by se měli pozitivně promítnout do hospodářských výsledků především v druhé polovině roku. Investiční program byl silně zredukován a probíhá odprodej nepotřebných aktiv.

Telefonica O2

– výsledky společnosti byly v souladu s očekáváním trhu, management nastavil opatrnou projekci zisku, která opět dle našeho mínění půjde překonat. Navrhovaná dividenda 40 Kč činí 10 p. a. zisku na akcii, společnost má dostatek volného kapitálu, aby mohla takto vysokou dividendu vyplácet i v následujících letech.

ORCO Property Group

– z našeho pohledu se jedná o spekulativní investici, o které jsme psali již v minulém roce a podrobně jsme se zabývali restrukturalizačním plánem, který se dle našeho mínění daří naplňovat. Tato společnost ještě neohlásila HV, ale my očekáváme velmi dobrá čísla a pozitivní výhled na rok 2011.

A společnosti, které nesplňují správný poměr potenciálu k podstupovanému riziku?

Unipetrol a.s.

– na negativní vývoj kolem společnosti jsme upozorňovali již dříve a naše predikce se tak do puntíku vyplnila a ani výhled nevidíme my ani management společnosti růžově.

 CETV

– my jsme akciím společnosti predikovali propad již před půl rokem, hospodářské výsledky společnosti byly z našeho pohledu zklamáním a optimistický výhled, který zveřejnil je z našeho pohledu jen těžko naplnitelný, nadále očekáváme stagnaci trhu a k výraznějšímu zlepšení HV by měl jít management cestou vnitřních úspor ve společnosti.

VIG

– pojišťovna splnila plán HV, výhled na rok 2011 je velmi optimistický, kurz akcie vzhledem výsledkům, je příliš vysoko a vzhledem k tragédii, která postihla Japonsko, budou akcie pojišťoven pod prodejním tlakem.

Ještě přikládáme graf indexu PX, na kterém můžeme vidět, že na trhu momentálně probíhá korekce, index se momentálně pohybuje pod 1215 body, kde se nachází pivot, můžeme tedy očekávat další pokles k 1195 bodům. Veškeré dění však bude nejvíce závislé na globálním vývoji ekonomik, potažmo zahraničních indexů, především však Německém a situaci v zemětřesení a radiací postiženém Japonsku. Nyní na trzích můžeme vidět vysokou volatilitu a nervozitu investorů, kteří se obávají o celkový stav ekonomik. Daleko podrobněji budeme výsledky rozebírat na již zmíněném semináři, kde vás naučíme, jak se k podobným závěrům můžete sami dopracovat.