Poslední dny na akciových trzích ukázaly, že strategie Buy and hold (Kup a drž) se ne vždy vyplatí a rychle sebere všechny zisky, na které čekáte někdy třeba i celý rok.  Ukazuje to graf akciového indexu na obrázku –  razantní výprodeje během pár dní v únoru 2018 a (hlavně)  říjnu 2018 zlikvidovaly výnos naakumulovaný za řadu měsíců, nebo v případě posledního výprodeje za celý letošní rok.

Jak riziko ztrát snížit na minimum? Můj postup je následující

Na začátek zmíním, že jsem zastáncem aktivnějšího vybírání a nakupování nebo prodávání akcií a pracuji s portfoliem (tj. kupuji akcie z různých sektorů v různém čase) a zajištěním pozic (nejen ochranným stop lossem, často také v jeden okamžik u dobrých akcií spekuluji na růst a u špatných na pokles).

Jak vydělat na akciích a minimalizovat riziko ztráty? Takhle to dělá Roman Dvořák.

Chcete to více v detailu?

  • Fundament akcií – tady nejsem zastáncem nějakého složitého počítání Fair Value. Analýzou fundamentu chci jen za pomocí zdravého selského rozumu najít takové akcie, které jsou zdravé – ty si dám do hledáčku pro nákup. Hledám i akcie problémové – u těch chci ve správný okamžik spekulovat na pokles. Podstatné jsou pro mne tyto ukazatele:
    • Tržby
    • Zisk
    • Hotovost
    • Zadlužení
  • Psychologie a insider trading – hledám akcie, které jsou v silném pohybu dolů pro nákup nebo příliš nahoře pro short (panika i euforie vždy přestřeluje). Zároveň sleduji nákupy a prodeje akcií vedení nebo hlavních akcionářů v dané společnosti, protože ty vědí více.

  • Price Action a Volume – načasování vstupu a výstupu je klíčové, protože nechci vstupovat jen tak někde, ale v místech, kde nakupují banky a instituce – právě jejich vstup je totiž ten hlavní důvod, proč se kurzy akcií v daný okamžik pohybují nahoru nebo dolů.

Pojďme se podívat na konkrétní příklad naposledy realizovaného obchodu.

V uzavřené skupině Live Trading Asistent na Facebooku jsem zveřejnil obchod na akcii s označením KALA (podobné akciové obchody tam dávám téměř každý týden).  Tuto akcii jsem vybral jako rizikovou, protože se jedná o malou společnost se slabým fundamentem. O to více ale ukazoval výhled, silný support a nákupy managementu.

A takto se akcie vyvíjely po mém tipu a samozřejmě reálném nákupu.

Výsledek?

Ač se jednalo o rizikovou akcii a měl jsem risk a potenciál jen cca 500 USD, konečný zisk po odečtení poplatku byl cca 9500 Kč.

Co z výše napsaného vyplývá?

Pro zajímavé zisky z akcií nemusíte být super analytik s rozsáhlými výpočty férové ceny, ani nemusíte mít mraky času na sledování spousty intradenních grafů. Stačí pochopit pár souvislostí jednotlivých analýz a správně si je pospojovat.