Zuckerberg se nám objevuje ve zprávách víc, než je obvyklé, teď trochu nasral zbytek firmy, protože si nedávno koupil jachtu. Nikomu nevadí, že si na ní vyplatil bonusy a stála 300 mega USD, ale spíš je problém, že je od ruského oligarchy – to není úplně populární krok a ani úplně dobrej krok, když váš byznys částečně stojí na tom, jaký na vás mají lidé názor.

Co se týče té ropy, v ING řekli, že je market už překoupený, tak uvidíme, co bude dál, ale ropný firmy jsou postupně upgradované z hold na buy a údajně je vše v pohodě, tak časem zjistíme, s čím kluci ještě přijdou.

Ve Fedu se nám pánové hádají ohledně toho, kolik bude ještě cutů, před pár měsícema byli někteří dokonce pro šest, teď to vypadá, že se shodnou na třech. Prostě je v tom bordel, typickej pro Fed, ale to už asi nikoho nepřekvapuje.

Meta(l) Platforms

Meta je trochu taková na hraně a celkem se to tam pere, Zuck si koupil jachtu, což není úplně gut krok, protože si mohl koupit alespoň něco z USA, ale borec jí veme od oligarchy z Ruska. Meta má taky nějaké finanční problémy a trochu legal problémy, protože jsou tu klasická obvinění ohledně soukromí atd., ale oni se z toho dostanou, právníky maj fajn, takže to zas tak horký asi nebude.

Akciím nepomáhá ani to, že Jennifer Newstead, která má právě na starost ty právní věci, tak nedávno střelila 585 akcií společnosti – to lehce zneklidňuje, protože to vypadá, že si borka evidentně není něčím jistá. Jedna věc je to, že se ví jen o těch klasických problémech, ale aby tam nakonec nebylo i něco vážnějšího, co teprve vyplave, uvidíme no…

Jachta Marka Zuckerberga

Ark Invest to ale zase vyvažuje, Cathie Wood totiž nakupovala. Jelikož má Cathie celkem fajn reputaci, tak to vyvolalo pozitivní názory ostatních, kteří se sní asi svezou. Tak se uvidí, většinou tyhle věci podporují růstový sentiment, ale jsou zde i další negativní záležitosti – Meta totiž začala řešit AI content, protože se jim nelíbí, co se všechno objevuje.

Materiály od AI musí být nově na sociálních sítích označeny nebo ozdrojovány, trochu to narušuje tu svobodu, takže až uvidíte další plastickou borku nebo mluvící hlavu, tak už budete vědět, jestli je to real, protože už se dostáváme do fáze, že AI začíná vypadat fakt věrohodně – občas celkem psycho, když je to od kvalitního softwaru, tak to vypadá jak špičková práce plastického chirurga.

Ropná cesta kolem světa…

ICE Brent nám vyrostl o 2/bbl za únor, je to kvůli tomu, že jsou v Rudém moři útoky na lodě, takže tankery teď musí pro jistotu jezdit kolem Afriky, no a všechno je hned dražší. Rafinerie se ale snažej, protože v únoru plivaly 81,4 milionů barelů denně, koncem léta to má být 85,6 milionů barelů denně – to celkem dává náhled k tomu, kam se ta cena může pohnout.

Vývoj ropy

Celkově ten ropnej trh čeká během roku 2024 pár změn trendu, jednak jsou tu možné změny ohledně zásob a produkce, další je určo cena, je to jedno s druhým. Samozřejmě války a celá geopolitická situace taky trochu komplikuje logistiku, další věc je technologie. Díky tomu, že se to ale teď všude řeže a týpci potřebujou minimálně to palivo do tanků a letadel, tak se nemusíme bát, že by cena šla úplně do háje.

Fed a fakt (ne)důležitý info

Powell mluvil v pátek ve dvě odpolko. Celkem neobvyklej čas, tak mě zajímalo, co z něj vypadne. Ve finále to bylo úplně o ničem, protože řekl jen věci, který si každej může vygooglit, takže na forexfactory sice jako důležitá zpráva, ale přínos nula. Ale dobře, shrneme si, co si z toho můžeme odnést.

Boss nám tedy sdělil, že je víc hladových krků – minimálně na Floridě – protože počet lidí, kteří potřebovali příspěvky na jídlo před pandemií byl cca 150k, teď je to 300k… někteří z nich dokonce i makaj (congratz, jen tak dál). Dál nám řekl, že zhruba 70 % amíků žije od výplaty k výplatě, což je sice smutný, ale to není problém jen v USA. Pak přišel vtipný koment ohledně toho, že společnosti na dětskou podporu nejsou profitabilní – to se ale snad čeká ne? Je to charita a péče o děti není zrovna koncept pro vydělávání randálu prachů – pokud je teda neposíláte někam otročit.

Powell meme

Dále zmínil, že průmyslový sektor je méně atraktivní pro mileniály – jasně, další věc, kterou fakt nevíme, mladejm se ale celkově nechce moc makat, kor né v továrnách, ale díky, že nám to potvrdil ještě takový formát. To, že má Mexiko levnější pracanty, jsem taky fakt netušil, kdy se to stalo, Mexiko je přece ta nejvíc top země na světě, od počátku věků a ostatní jsou o padesát let pozadu.

Všichni se o něco staraj, Powell poděkoval, že se staraj a odešel. Jsem si mohl radši pustit tu tlustou věštící cikánku, ta by mi řekla alespoň nějaký novinky. Střípky a politika budou v neděli.