Posledních pár dní to byl celkem slušný roller coaster. Wall Street si jela pomalu rekordy, S&P si jelo čtvrtý týden v řadě zisky a Dow nám celkem narostl… na chvíli se dokonce dostal na 40 000 poprvé v historii. Víceméně za to může převážně dubnové CPI, které pomohlo trochu boostnout trhy up. Solid prostě. Na Nasdaqu se toho moc nezměnilo, tam to lítá, ale byla to pohoda. Asie si taky popojela, je tam pozitivní sentiment, to může celkově pomoct na globální úrovni. Pro některé firmy byly pozitivní jejich earnings, ale na to mrkneme v další části.

Indexy

  • S&P 500 si dalo téměř 1,5 %, když si to napočítáme, tak to byl čtvrtej „happy week“ v řadě. Samozřejmě volatilita na trading byla v pohodě, ale to tu asi nebudu rozebírat, jedeme to v LTAčku každej den, takže…
  • Nasdaq si jel dobře, podobně jako S&P si dal další ziskovej tejden, už taky několikátej v řadě, růst skoro 2 %. 
  • Russell 2000 se měl trochu hůř, tam byl sice posun up, ale bylo to skoro 0, víceméně to vychází na cca 0,025, nic moc prostě…
  • DAX nám wel trochu do háre, pád o 0,18 %, ale když mrkneme do historie, tak to tam celkem lítá, takže tenhle pohyb nic moc extra neznamená…
  • Nikkei 225 celkem pohodička, vyrazilo to o 0,72 %, taky žádná raketa, ale jde to… 

Global GDP

Zase tu nebudu řešit všechno, ale když se na to mrkneme, tak nejvíc nám jedou zas USA indexy, což je fajn. Jako sice jedeme up up up, to the sky, ale nic neroste nonstop, takže se dá říct, že se nám blíží nějaký týden korekce. Jen se to asi odstartuje nějakým fundamentem, Powell zase něco žbleptne nebo se stane nějaký bullshit, znáte to. Čas je neúprosnej a nedá se říct, že by ve světě byla nuda, ale na to mrkneme v investičních střípcích nebo si o tom pokecáme v LTAčku.

Global CPI

Amerika teda pohodička, ale Evropa na tom byla hůř, víceméně za to může několik fundamentů. Tady je zas lehkej výpis… Je fajn se držet v obraze.

  1. Ripple efekt z Wall Street, to víceméně znamená, že se na základě nějakého eventu děje něco, co se úplně neplánovalo, může to bejt cokoli, ale Evropa tentokrát utrpěla, shit happens no…
  2. Horší výsledky earnings, protože některým firmám se dařilo trochu míň, to vyvolalo tlak na trhy, a pak už to prostě jede - viz Siemens.
  3. FED se taky vyjadřoval, i když má vliv hlavně na USA, tak ty jejich akce i komentáře ve finále ovlivňují globální dění na trzích.
  4. Střední východ, tady to asi nebudeme rozebírat, info na tohle téma je předmětem politických Střípků.
  5. Bondy eurozóny… obrázek mluví za vše

EU bonds

Tohle jsou hlavní body, které vedly k tomu, že evropský benchmark index padl pod dvoutýdenní low. Těch faktorů je tam samozřejmě víc, ale to bychom se nedostali už k ničemu dalšímu, popojedem.

Komodity 

Komodity jsou poslední dobou ovlivněny celkovým světovým děním. Dějou se věci na různých územích a různá území disponují různými nerostnými surovinami, vztahy, které nejsou úplně steady taky moc nenahrávaj stabilnímu vývoji a předvídat něco týden dopředu se prostě nedá, když máte v médiích a informačních zdrojích tunu informací za den a každej si myslí něco jiného. Do toho tady máte bandu politiků a novinářů, kteří se nevyžívají v ničem víc než ve vyvolávání strachu, aby se něco dělo… Konec keců, jdeme na to:

  1. Měď se dostala na nové rekordy, o mědi moc nemluvím, ale proč si dneska nedat trochu speciál. Investoři a spekulanti se ponořili do mědi a celkově je tu názor dalšího rally a zároveň jsou tu fundamenty, limitovaná nabídka a stoupající poptávka. Not bad, tak se uvidí. Měď je taky důležitá pro infrastrukturu a podobný projekty, jelikož se svět bombarduje, bude tu pak co rekonstruovat, to sice nebude zítra, ale přijde to. Chile a Peru, kteří jsou hlavní producenti mědi se taky začali zmiňovat, že je tu nějaký problém s produkcí…
  2. Ropa a plyn, to se prostě musí trochu probrat, je to jeden z hlavních trhů. Brent nám relativně stabilně roste. Cestování a další ekonomický aktivity se nám s příchodem léta rozjížděj, takže se dá říct, že začíná určitá forma sezóny. Každopádně spotřeba roste, to je celkem fajn, ale zase pozor, známe ropu, víme, kdo tahá za nitky. Nitky nebo spíš otěže, má pevně v ruce OPEC+ …ropný dreamteam se samozřejmě snaží, aby se čirou náhodou neprodukovalo víc, ale na tyhle kroky jsme už léta zvyklí. Svět nenávidí Rusáka, takže to je jedna konkurence v hrobě a OPEC tým zažívá zlatou éru vlivu.

    OPEC
    Ten plyn… taky tu máme lehkej surge, protože je omezená produkce v Evropě i Asii, paradoxně, máme začátek léta, sunny days a opalovačky se nám rozjížděj, ale tlak na cenu plynu vytváří potřeba topit a spotřeba energií. Je pravda, že v některých oblastech je kosa, takže uvidíme, snad to nebude dražší než repelent.
  3. Zlato nám minulo týden kleslo, začalo to tuším někde kolem 2362, ale trhy byly celkem volatilní, protože - stejně jako u všeho ekonomická data, geopolitika a sentiment. Investoři sledují data o inflaci, aby ne, když chci jet zlato, tak data o inflaci jsou jedním z top indikátorů. Na konci týdne jsme se dostali na 2414 USD za unci, to je celkem fajn, uvidíme, jestli trend bude pokračovat.
    Actual gold
    Stříbro si taky celkem jelo, to začalo lehce nad 28 USD za unci, stříbro i zlato jsou fajn drahý kovy, ale ne každej tejden je posvícení, nicméně tenhle týden bylo. Sentiment prostě klapnul a jelo to téměř celej tejden up. Zatím nejlepší týden v měsíci. Když to shrneme, tak nám stříbro vyrostlo a dostalo se na cca 31,4 USD.
    Actual Silver

Crypto

V poslední době jsme tu vždycky řešili nějakej individuální shitcoin, ale dneska bych to vzal spíš obecnější formou. Jaká je nálada atd. protože když se trochu mrknete na všechny věci, který se píšou a kolik hovadin vychází na sociálních sítích, tak se není čemu divit, že z miliardy názorů v tom každej normální člověk musí mít ultimátum guláš. 

  1. Ether ETF spekulanti celkem říděj sentiment. Pravda je taková, že US regulářoři teď povolují ether ETFka, to celkem boostuje krypto ceny a všichni si chtěj užívat mejdlo a ukrojit si vlastní kus koláče. Pokud to bude úspěch, prosadí se, co je potřeba, tak je to další palec nahoru a zelená pro všechny milovníky. Proč ne, ether je druhá top kryptoměna, když se ten trh rozjede a začne se to v USA povolovat, tak by to ve světě mohlo následovat. Pokud je BTC digitální zlato, Ether je digitální stříbro.

    Ether ETF
  2. Floki a Arweave - meme tokeny, který jedou, zvlášť ten Floki, protože ta banda se zase inspirovala Muskovou Shiba Inu (pokud to ještě pamatujete) a je to další token, kterej roste díky kecům a zmínkám na sociálních sítích. Mimochodem, všimli jste si, že když tenhle článek vždycky vychází, tak tu zmiňuji vždycky jiné shitcoiny? To je proto, že jsou to doslova shitcoiny a po týdnu po nich už neštěkne ani pes. Je to téma for fun.
  3. Bitcoin si celkem jede, dostal se nad 68k USD, takže po těch několika ztrátových týdnech se nám jeho výsost zase vzpamatovává, jinak na profilu na fb udělám analýzu na BTC, krátký video. Mrkněte. Vypadá to, že se o krále začalo zajímat víc a víc institucionálních investorů, velký kluci prostě nemůžou ignorovat fakta nebo zavřít oči. Kecy jako „pozdě ale přece“ tu tak úplně neplatí.
  4. Jinak v UK si týpek - Craig Wright - hrál na to, že on vytvořil BTC, soudci ho teď odsoudili a sdělili, že je to lhář, kterej se fakt snažil přivlastnit si něčí práci. Asi je jasný, jak by se měl do konce života, kdyby mu ten kec vyšel. Ale to je jen takový side info…
    Craig Wright

Závěrem...

Víceméně můžeme čekat další volatilitu, protože všechno, co jsme tu probrali bylo nějakou formou ovlivněno externíma manipulátorama, buď to byl FED nebo OPEC nebo banda týpků, která se chce jen vybombardovat a dělá bordel ve světě. Příští CWIT zaměříme zase na něco konkrétního, ale minulý týden se dělo dost změn, takže bylo potřeba to shrnout. Happy trading, uvidíme se v LTAčku a na webinářích.