Po prázdninách zkusím něco napsat ze světa a v krátkosti. Sporty a jiné srandy vynechávám, i když Krpálek v Tokiu skvělý výkon a děkujeme za repre.

Přes prázdniny se nám trochu vyostřily vztahy mezi US a Čínou, poslední tarify sranda odezva trvala přesně minutu. Není to zajímavé, že byli soudruzi ready vypálit miliardy ve clech prakticky instantně po Trumpovi? Že by si navzájem zavolali dopředu, co bude nebo že má soudruh rovnou spočítané a promyšlené, co a v jaké výši udělají? Jak tohle skončí, když soudruh manipuluje všechny data, uměle si hraje s měnou, jak chtějí a US s FEDem se také nestydí ani netají přímou manipulaci trhu. Nic není podložené ničím, jen kecy politiků a přesvědčování světa že Já jsem ten větší a silnější. Trump na tom staví celou svou volební kampaň, takže neustále opakuje, že US tento boj vyhrají a Čína říká, že to je trapné trucování od US a že to prostě dohrají do konce. V podstatě každý týden se mění pravidla dovozu a vývozu mezi US a Čínou a to má negativní efekt na všechny společnosti a samozřejmě ve finále na retail. Trhy jsou neklidné, jeden den nahoru, dva dny dolu, neustále se přelévá z méně nerizikových aktiv do více rizikových a je to jak na houpačce. Psal jsem o tom, že dle mě největší problém USA je blbá výnosová křivka krátkých a dlouhodobých obligací, která v podstatě říká FED má vysoké úrokové sazby a musí je snížit. Výnosové křivky jsou pro FED hlavním měřítkem spolu s inflací. Samozřejmě poslední měsíce bedlivě sledují i výrobu, protože ta je samozřejmě velmi ovlivňovaná US-Čína válkou. Vše naznačuje a potvrzuje, že FED sníží sazby – v listopadu na 99% o ¼ bodu, ale bedlivě se očekává i září meeting. Bez zacházení do velkých detailů, aby FED zvedl výnosovou křivku, tak dle mě by museli snížit velmi agresivně a minimálně o půl bodu. To se jim ale nechce. Dokonce jeden ze členů řekl, že by chtěl zvedat??!! sazby, což když se dozvěděl Trump, tak bych řekl, že mu asi zaskočilo. Zde mě také zaujalo prohlášení jednoho s členů FEDu, že je začíná pěkně štvát, že musí neustále hasit Trumpovo jednání a vliv obchodní války na US ekonomiku.

Co se za prázdniny změnilo v Evropě? No dle mě nic moc, stále zastávám názor, že EU už je v recesi, jen se o tom moc nemluví. Itálie mají negativní HDP, Německo 3 ze 4 čtvrtletí měli nula nebo negativní HDP. Data z výroby Německa jsou úplně out a do toho jede EU cestu do nižších a nižších sazeb, až do negativních. Na první pohled negativní sazby pro dav dobré, protože si půjčujete v podstatě více, než vrátíte, ale zamyslete se odkud se ty peníze za nulu nebo za téměř nulu berou? Ze systému a copak může celý bankovní a státní finanční systém fungovat na mínusu? Jak dlouho budete jako celek fungovat, když máte negativní příjem? Někde budete muset vzít příjmy jinak. Třeba na penze, zdravotnictví, školství, prostě stát? Tisknutí peněz že to zachrání? A co se stane s cenou nemovitostí, když budou peníze dlouhodobě za minus? To je dlouhodobě prostě nefunkční model. Pouze se to zase vyšponuje a oddálí s větším zářezem.

Brexit žádné velké změny, stále platí spíše NoDeal koncem října, pokud bude jinak, napíšu s komentem.

Co mě ještě zaujalo, jsou informace o požárech v Brazílii. Jak to najednou všechny media a celebrity okolo světa komentují jako největší katastrofu v dějinách, že plíce planety umírají. Realita je taková, že od roku 2002-2007 byly v Brazílii daleko horší a devastující požáry, než nyní. Samozřejmě to je hrozné, jen to je přitažené za vlasy do extrému, protože dav má rád horory a krev. Připomíná mi to mé studijní léta v Austrálii, kde jsou každoroční požáry a místní to často berou i jako ozdravné pro přírodu, i když na první pohled to je husté. Jednoho dne mi tam volá rodina z čech, jestli žiju, že v Sydney v centru hoří a tisíce lidí umírají v plamenech. Že se v TV mluvilo o Kings Crossu a jestli to tam znám. Realita byla taková, že Kings Cross je v podstatě centrum města, požár tam je podobný asi jako tady na Staromáku. A kousek od toho jsem pracoval, když tedy ty požáry v Austrálii byly (300km od Sydney v buši J).

Ještě ke kryptům, pondělní pohyb Bitcoinu nad 10000US mám ještě pozici z 9500US a jsem zvědavý na reakce trhu NAD 10300 a 10600, což vidím jako daily resistence. Testy těchto hladin mohou technicky najet silný trend up, tak uvidíme.

Tento týden je o AUD a CAD centrálních bankách, ty i ty jsou dovish, což myslím potvrdí a díky tomu zahučí dolů.