Současný stav ve věci BREXITU? Většina britských politiků říká, že BREXIT ano, shoda ale nepanuje v tom, za jakých podmínek má Británie unii opustit. Dohady stály křeslo ministerskou předsedkyni Mayovou, na růžích nemá ustláno ani současný premiér Johnson – i ten už (psáno 18. září 2019) navrhoval předčasné volby. Ruzbuškou, která způsobuje největší názorové neshody je tzv. irská pojistka, tj. toho, jestli mají či nemají být po BREXITu zavedeny hraniční kontroly mezi UK a Irskem.

Dohady kolem BREXITu trvají poslední dva roky bez většího posunu – a zároveň se blíží hraniční datum 31. října, kdy má UK z Evropské unie vystoupit. Pokud nedojde k dalšímu prodloužení termínu nebo nové dohodě, dojde k BREXITu bez dohody. Můj tip je, že vše skončí dohodou.

S mentalitou politiků je ale možné vše. Ať už dohoda bude nebo nebude – co znamená BREXITpro burzu, investice a naše obchody? Pojďme se podívat nejdříve na britskou libru.

FOREX – GBP/USD

První ránu GBP dostala proti dolaru už při hospodářské krizi v roce 2009, kdy spadla z 2.0000 na 1.4500, což je 27,5 %, jak ukazuje první graf a pak následoval pohyb do strany okolo hodnoty 1.55.

Následovala diskuze o vystoupení, která vyústila v referendum, na které GBP reagovala propadem až na 1.2, což máme z 1.55 přes 20 %. Což se snažila libra na začátku roku 2018 pokrýt a následoval opět pokles k dlouhodobým minimům.

Co to znamená pro budoucí vývoj?

V libře jsou již z velké části zahrnuty všechny negativní scénáře, tj. i výstup bez dohody. Pokud dojde k jakémukoliv lepšímu scénáři – odchod s dohodou nebo nevystoupení, pro GBP/USD to bude dlouhodobě pozitivní a očekávám posilování minimálně až k první metě 1.3.

Pokud dojde k vystoupení bez dohody, pak bude na GBP veliká turbulence a volatilita, nicméně dlouhodobě se projeví nesvázanost UK pravidly EU a bude dobrým partnerem pro USA, Rusko nebo i další asijské ekonomiky. O tom ale více v akciové části.

UK akcie a aktiva

Rovnou přiznávám, že ve vybrané britské firmy věřím a vidím v nich zajímavý investiční potenciál a teď vám v bodech ukážu proč:

  1. Vybrané exportní firmy jsou za poslední 4 roky o 20 % levnější než zahraniční konkurence jen vlivem oslabení měny, i přes dražší vstupy ze zahraniční na importu.
  2. Velké problémy a zdržení při celní kontrole při vystoupení jsou často započítané a firmy si na ně už vytvořily rezervy, které by rozpustily do zisků v případě nenaplnění nejhorších scénářů.
  3. Při vystoupení by se na některé společnosti nevztahovaly sankce a embarga EU, což by rychle využily nejen samotné společnosti, ale stali by se  „mostem“ pro společnosti z EU, na které se to vztahuje.
  4. Při vystoupení by byly zajímavým partnerem pro země mimo EU, jak už deklaroval Trump pro USA, ale i Afriku,  Asii a Rusko.
  5. Z těchto důvodů vidím více potenciálu než rizik. Jak budu postupovat dále?

Moje kroky pro BREXIT investice

  1. Měna – pro portfolio akciových investic jsem si převedl GBP z mé majors měny. Někteří brokeři převod při nákupu akcií v dané měně udělají automaticky.
  2. Vyberu akcie firem, které jsou obecně ziskové, mají vysoké tržby k majetku, vyplácí dividendu, jsou málo zadlužené a mají vysokou míru majetku a jsou strategické. Vybírat budu s FTSE 100 a něco málo z FTSE 250.
  3. Zajímají mě hlavně takové akcie, které mají velkou míru exportu ideálně do USA, Asie nebo Afriky.
  4. Vyhýbám se automobilovému a finančnímu sektoru.
  5. Výsledek bude 10 až 20 kandidátů, kde nakoupím první část za aktuální cenu a druhou část nachystám na dlouhodobém supportu dle grafu a volume.

Od tohoto portfolia očekávám zhodnocení 15 % až 25 % ročně. Pokud chcete znát můj obsáhlejší komentář k tomuto článku, znát další mé investiční směry a portfolia nebo chcete vědět konkrétní akcie z výše zmíněného portfolia, kolik do něj dám a jak s ním budu pracovat a mnohem více, pak právě pro vás bude následující webinář o nových příležitostech:

Konec zlatých časů? Připravíme vás na trading na další dva roky

Rezervujte si termín 23.10.2019

Ukáži vám nejen svoje BREXIT portfolio, ale i portfolio do elektromobility nebo jak vybírat ty nejlepší korporátní dluhopisy.