Aktualizace: Produkt české a Americké akcie byl v roce 2014 nahrazen mnohem robustnější službou Market Profile® asistent

Než se dostaneme k zhodnocení jednotlivých portfolií či investic, na které jsme poukazovali v článcích, je potřeba se podívat, jak se vyvíjely klíčové indexy a komodity

  • Český akciový index PX za rok 2011 oslabil o 26%
  • Americký akciový index S&P uzavřel rok blízko nuly
  • Komoditní index CRB poklesl o 10%

Můžeme tedy říci, že rok 2011 byl pro účastníky burzy velmi složitý a i my jsme museli v průběhu roku dynamicky upravovat obchodní strategii v závislosti na globálním vývoji. Celkovou tržní situaci dokreslují i výsledky jednotlivých akciových podílových fondů, které zakončily z 90% v záporných číslech.

Naše portfolia zaznamenala oproti indexům nebo fondům velmi slušný výsledek a celou řadu titulů máme nakoupeno a očekáváme od nich pro tento rok, opět zajímavé výsledky. Produkt České a americké akcie obsahuje tři portfolia za jedinou cenu a jejich výkonnost z uzavřených pozic je následující:

ceske a americke akcie

U CZ a US portfolia nám vyššímu zhodnocení zabránil negativní sentiment, který odstartovala řecká krize a následně dluhové problémy, které  se začaly přelévat do ostatních zemí a tak loď jménem „Eurozóna“ se pomalu potápěla jako slavný Titanic. Jsme však přesvědčeni, že vybrané akcie na CZ burze a v USA jsou výrazně podhodnocené a  mají vysoký potenciál růstu v roce 2012. Rozpad eurozóny neočekáváme. Poklesy, které nastaly v druhé polovině roku 2011, jsme využili k nákupům, nejen konzervativních titulů, ale také jsme v menší míře na zajímavých cenách dokoupili růstové akcie, které nám později výrazně zvýší ziskovost. Nadále však preferujeme a držíme akcie společností, které mají jasnou dividendovou politiku, kvalitní management a vykazují dobré HV – jako příklad můžeme uvést akcie ČEZ, KB a Pegas, z růstových titulů akcie NWR a ERSTE.

ceske a americke akcie produkt

Asi nejsložitějším uzavřeným obchodem v roce 2011 byla jistící pozice spekulující na pokles bank (FAZ), která nám umožňovala otevírat větší dlouhé pozice. Tato pozice dlouhodobě ztrácela desítky %, nicméně letní propad pozici katapultoval nahoru a tak částečně kompenzoval toto čekání na zisk. V tuto chvíli držíme i některé tituly ve ztrátě, od nichž očekáváme zajímavou výkonnost právě v roce 2012. Větší ziskový potenciál prostě vyžaduje správnou psychologii, trpělivost a správný pohled na příležitosti, které trh nabídne, jen holt někdy trvá, než se to adekvátně projeví i na kurzu a do zisku.

US portfolio se převážně zaměřuje na swingové obchody, kde nakupujeme akcie kvalitních společností, které výrazně poklesly, ale fundamentální faktory se nezměnily.  Zde i otevřené pozice se nacházejí v součtu v zisku, což dále navyšuje uvedenou výkonnost.

Nejvýraznější zisky jsme získali spekulacemi s komoditami a investicemi do US akcií a ETF, kde jsme nejvíce profitovali nejen na ropě, či na  akciích ropných společností a na zlatě. Naše filozofie zůstává pro rok 2012 stejná - nadále očekáváme zvýšenou volatilitu na trzích, což nám bude vytvářet zajímavé nákupní příležitosti. Trpělivým a chytrým investorům je jasné, že v současné době se nachází na zajímavých úrovních plyn, uran, stříbro, kakao, bavlna a vybrané US akcie, od kterých v příštím roce očekáváme zajímavé zisky. 

 

Pokud tedy shrneme benefity, který tento produkt dlouhodobě naplňuje

  • 3 portfolia za jednu cenu
  • Výkonnost větší než u 90 % fondů
  • Za rok desítky obchodů vhodných ke studiu nebo vlastnímu profitu
  • Magazín s desítkami stran analýz a tipů na obchody
  • Signály a obchody známé již hodinu a více před otevřením trhu

Aktualizace: Produkt české a Americké akcie byl v roce 2014 nahrazen mnohem robustnější službou Market Profile® asistent