Střípky začneme na odlehčení sportem, dle mě velmi pěkný výkon v Číně našich basketbalistů. Docela jsem zvědavý, jak si povede Tomáš Satoranský v dresu Chicaga v nadcházející sezóně. Vueltu vyhrál Primoš, zase zazářili mladíci jako vítězové etap. Zajímavé před pár lety nevyhrávali mladíci etapy, dnes jsou schopni ovládnout i celou Tour.

Pojďme první na ropu a Iránský útok na Saudy, který o víkendu zničil v Saudské Arábii největší ropné pole. Akce způsobila největší jednodenní nárůst ceny ropy v historii, což je extrémní, když se zamyslíme, že v historii se kvůli ropě zabíjeli stovky a stovky lidí, likvidovaly se celé režimy, a přesto to nikdy nezapříčinilo takovou raketu, jako nyní. Okolo celého útoku je několik nejasností. Třeba to, že to hraje do karet Spojeným Státům, jako největšímu exportérovi ropy. Nebo třeba to, že útok se stal těsně před tím, než majitel ropných rafinérií Aramco vstupuje na burzu s mega úpisem akcií - IPO.

Hmm, pro USA to je teď myslím složitá pozice, protože Írán jsou nepřátelé a atakovali Saudy, kteří jsou naopak v přátelském vztahu se současnou vládnoucí garniturou Mohammeda bin Salmana. Když to US nechá být, tak opozice v SA začne tlačit na pilu, že Irán se rozmáhá a nic se neděje. To bude znamenat oslabení US v regionu a naopak další rozmáhání moci Iránu. Sama Saudská Arábie nemá na armádní konflikt s Iránem dost síly. Ok, takže jaké jsou pro US možnosti:

  1. Další ekonomické sankce, ale ty už jsou tak vyhrocené, že další dle mě moc nepomohou dostat Irán nějak moc do kouta.
  2. Útok na Irán na továrny s drony a námořnictvo, což ovšem bude stát US ztráty na armádní technice i životech. O penězích nemluvě.
  3. Možná méně drastické a bez extrémního nasazení US je možnost obsazení, blokáda Iránských přístavů a uzavření Hormuzského průlivu. Tato možnost ale může trvat měsíce a nemusí mít řešení.
  4. Pozemní vojsko a napadení Iránu. US by se dříve, či později podařilo Irán výrazně oslabit, obsadili by nějaké území, ale znamenalo by tam vybudovat základny, tisíce vojáků, techniky a v podstatě okupovat cizí území. To by je stálo extrémní peníze a otázka je co by tím dosáhli nejen proti Iránu, ale hlavně mezinárodně.

Každopádně jen tak to US asi nebudou moc nechat, nikdo nebude chtít rozjet nějakou dlouhodobou armádní akci a klasické ekonomické sankce myslím Irán nezabrzdí od dalšího možného útoku v regionu. Co se týká ceny ropy, tak ta se bude odvíjet od rychlého zprovoznění kapacit poškozených rafinerií a hlavně uklidnění situace v regionu. Saudové dnes oznámili, že budou schopni do 2-3 týdnů obnovit až 70% kapacity a ropa zareagovala okamžitým poklesem ceny. Pokud to bude pokračovat dle těchto informací a nerozjede se nějaký armádní konflikt s ovlivněním dodávek ropy, tak se cena ropy stabilizuje a klesne zpět k 55USD za barrel.

Co mě zaujalo minulý týden, bylo zasedání ECB. Všeobecně se hovořilo o možném snižování sazeb a dokonce o novém kole QE (tisknutí peněz a vykupování dluhů). Několik členů ECB bylo proti, Draghi pak vylezl a snížil, oznámil nové QE od listopadu PO NEOMEZENOU DOBU a ještě že budou půjčovat EU bankám za menší sazby a nebudou muset tak spěchat s vracením…. Smutná ironie celé akce je to, že toto v podstatě jeli od roku 2008 a nyní to vydrželi pouhých 9 měsíců bez. Takže ALL in evidentně nefunguje, přesto to udělají znovu. Co udělají nulové nebo dokonce minusové sazby s ušetřenými penězi? Co se stane s cenami nemovitostí? Peníze tak logicky ztrácejí na hodnotě, takže jestli máte nějaké ušetřené peníze, tak tímto se Vám prostě ničí jejich kupní síla. Nemovitosti do nebe a bude na ně mít tedy více lidí nebo méně lidí? Zkráceně peníze se budou takto přesouvat od chudších k bohatším. To se samozřejmě v médiích vlastněnými „chudáky“ nepíše.

Paradox je, že v ECB byli a jsou členové, kteří si tuto bambulárnu uvědomují, každý ekonom Vám řekne, že to je debilita. Přesto se to jede a pojede až do… Nikdo neví.. Co měli udělat už dávno a o čem tady mluvím už roky a roky? Když už někomu sypou money (likviditu), tak jen na základě nějaké formy solvence, zaručených dividend, aby to ECB dostali zpět i s úroky. Strukturální reformy systému a bank. Měli místo snižování už dávno zvedat sazby a ne jet dolu a teď dokonce do minusu. To mělo přijít v roce 2012-15 a místo toho udělali nejdříve nulové a pak záporné sazby, do kterých se nyní vracejí. Záporné sazby měly pomoci businessům k půjčování levných peněz, místo toho ovšem zadlužily retail do all time high. Problém nyní je, že už to je tak crazy, tak vyhnané vším možným do úplné spirály magořiny, že to buď pojedou totál na plech (což se stejně dříve, či později rozsype) nebo je okamžitý krach akcií a nemovitostí. Viz prosinec 2018 – 30% za měsíc propad. Kdyby nezačali zase sypat, tak už by akcie dávno byly o 50% a více % níže. Ale jak jsem říkal, debilita je, že to nechali zajít takto daleko v honbě za totálním megamamonem pro pár % jedinců. Stačilo to prostě jen lehce pouštět dolů, korigovat to a dnes už by to bylo zřejmě zpět a v pohodě, proběhl by medvěd, vypláchly by akcie, nemovitosti, krachly by neefektivní banky, vyházeli by se nekompetentní lidi, kteří fungují jen pro zlaté padáky, vynalezly by se nové myšlenky, nové objevy, prostě normálně by se jelo. Lidi by se nechovali, jak utržený ze řetězu, vážili by si práce, přírody, existovaly by nějaké normální hodnoty? Takto??? Prostě nechápu někoho, kdo si myslí, že tento nesmysl půjde navždy a dav to bude extra bolet.

Korunu všemu nasadil Donald, který ihned po Draghim poslal blahopřejný tweet do ECB, kde vysloveně řekl :“ ECB uspěli v devalvaci EURA proti silnému USD, což zraňuje US vývoz…A FED jen sedí a sedí..ECB dostává zaplaceno za půjčování peněz a my jim platíme ten úrok“. To, že Německo je prakticky v recesi už nezmínil, takže tlačí na FED, aby srazili také sazby, také devalvovali měnu a tím ceny akcií do nesmyslu i když bude US ekonomika v recesi… Nebo myslíte, že ne, poté co předvádí v přetahované s Čínou?

Od Trumpa ještě 2 zajímavosti. Světová obchodní organizace uznala nároky US na odškodnění v kauze dotací z EU Airbusu. V roce 2006 mělo několik evropských zemí neoprávněně podporovat Airbus obrovskými dotacemi a půjčkami na výrobu A350 a A380 modelů. Sice tato zpráva nemá být ještě veřejná a potvrzená, ale v Brusellu i ve Washingtonu už se tím zabývají. Každopádně se očekává se, že i na toto konto Trump může brzy uvalit cla na EU. Tedy minimálně na vše kolem výroby letadel.

No a jinak stále platí nové kolo vyjednávání o clech s Čínou, aktuálně tedy říjen koncem. Nicméně zkuste zapátrat v paměti na květen. Tam to také bylo „jakoby“ vyřešené a odsunuté po „prázdninách“ v září. Tak uvidíme, jestli to oběma stranám nyní vydrží.

Pojďme mrknout ještě na burzu. Na grafech kryptoměn se začíná blýskat na lepší časy menším měnám, které byly týdny spíše o ničem proti vévodícímu Bitcoinu. Bez velkých litánií Ethereum a Litecoin vypadají na denních grafech hodně bullish, Ripple ten já osobně prostě kupuji na sklad. Jasně, nalezneme x set stránek, kde se říká Ripple nemá budoucnost, jediné co zůstane je Bitcoin, ale to je na dlouhou filozofickou debatu. Já to beru jako risky adrenalin, prostě do toho dávám tisíce dolarů a když přijde bullmarket, tak z toho bude balík. Když půjdou všechny krypta kromě Bitcoinu úplně do kanálu, tak Bitcoin růst mi v pohodě vykryje ztráty na malých kryptech a holt si o pár tisíc USD snížím zisk. Česky pokud nyní koupím Ripple za 1000USD a cena půjde z aktuálních nějakých 30 centů zpět na nejvyšší ceny v historii, tak z 1000USD ze 10000USD. Když si nechám nyní 1000USD v bance a za nulový úrok, tak při inflaci je za 10 let z tisícovky stejně skoro prd J. Beru to jako srandu, risk investici, jako casino.

A co to zlato a stříbro? Stále jsme myslím dost nahoře a cena ještě klesne, alespoň to naznačuje COT report, kde velký kluci jsou do shortu. Samozřejmě jedno jsou velký kluci a jedno je zítra FED v zádech s Trumpem, kde cena může být ze dne na den na all time high, protože sazby půjdou na nulu (blbost, ale nikdy neříkej nikdy) a Trump vyhlásí cla na všechno a všechny a jaký byl COT J.

Jo a říkal jsem už, že ceny akcií a ETF marihuany jsou docela dole? Zkuste si přečíst něco o tomto sektoru, co se tam děje v US a Kanadě…

Ok, mějte se pěkně

Hasta la vista…