Během prvního roku mého obchodování jsem v prostorách LIFFE burzy (Anglie) koupil a prodal 8804 FTSE futures kontraktů (40 denně). Výsledkem byla ztráta £61,620. Profitoval jsem v 55 % s průměrným ziskem £1009 a s průměrnou ztrátou -£1780. Můj nejvyšší denní zisk byl £7730 (ztráta -£12,426).

Těžké časy. Snažil jsem se přijít na to, v čem dělám chybu. Pokaždé, když jsem se dostal vpřed o £5-6 000 během jednoho, dvou týdnů, ztratil jsem následně všechno a ještě šel do minusu.

Místo toho, abych analyzoval výsledky, trápil jsem se špatnou výkonností. Obchody nešly. Byl jsem natolik frustrovaný, naštvaný a bezradný, že jsem se chtěl od obchodování vrátit k bezpečnějšímu povolání.

Rozhodnutí mě během krátké chvíle opustilo. Byl jsem si jistý, že mám od přírody talent na byznys. Usoudil jsem, že potřebuji pomoc.

Obrátil jsem se na firmu podporující "floor" obchodníky. Souhlasila s půjčkou £20,000 obchodního kapitálu s rozdělením zisku 60 : 40. Stanovila počáteční denní limit ztrát £500.

Bál jsem se, že pokud ho překročím, firemní floor manager mě jednoduše vyhodí.

Třetí den obchodování jsem ztratil £3 500 a nic se nestalo. Nikdo mě nepožádal, abych odešel. Cítil jsem se hloupě, ale pokračoval jsem a vyhýbal se kontaktu s floor managerem.

Následující pondělí (týdenní ztráty tvořily £5 000) si mě zavolal ředitel. Byl jsem přesvědčen, že dohodu zruší. Ale on byl velkorysý a prozíravý. Navrhl, abych začal znovu.

Ocitnul jsem se opět na parketě. Tentokrát pevně rozhodnutý neztratit víc než £500. Následovalo 14 nejtěžších, ale současně nejúspěšnějších dní mé obchodní kariéry.

Stal se zázrak, vydělal jsem! Chtěl jsem se dostat na +£1000 a nevrátit zpět víc než 20 % zisku. Prožil jsem tři týdny beze ztrát a nastartoval novou éru obchodování.

Dnes vím, kde jsem dělal chybu. Bál jsem se a nevěřil si. Až přísné a důsledného lpění na limitu ztrát způsobilo, že jsem osobní postoj přehodnotil. Předtím bylo špatné, když jsem ztratil peníze. Teď bylo špatné, když jsem ztratil víc než daný limit.

Stanovení a dodržování obchodního limitu mi dalo sílu. S ní vzrostla i moje jistota při dalších obchodech, které se obrátily v ziskové.

Malcolm Robinson