Jim Jordan, předseda justičního výboru Sněmovny reprezentantů, zahájil vyšetřování Nathana Wadea, zvláštního prokurátora v případu Trump-Georgia. Wade je obviněn z výdělku více než 650 000 dolarů na případu, během něhož podnikal luxusní dovolené se svou nadřízenou, paní Willisovou.

Jordan ve svém pátečním dopise, o kterém informoval Just the News, poukázal na Wadeovy vysoké honoráře jako 'právního konzultanta' a 'zvláštního asistenta okresního prokurátora' a zpochybnil využití federálních grantů okresního státního zástupce Fulton County (FCDAO).
Wade má do 26. ledna předložit dokumenty týkající se případu.

Fani Willisová, okresní prokurátor Fulton County, obvinila Donalda Trumpa a další z pokusu o změnu výsledků voleb v Georgii v roce 2020. Willisová najala Wadea, advokáta s omezenými zkušenostmi v trestních případech, což bylo uvedeno v 127stránkovém podání.

Wade si vydělal téměř 700 000 dolarů od daňových poplatníků Fulton County, je obviněn, že vzal Willisovou na luxusní dovolenou. Wadeova manželka v rozvodových dokumentech tvrdí, že Wade neinformoval o příjmu od okresu a vyčerpal její bankovní účet, podle Daily Caller.

Wade žádal o rozvod s manželkou 2. listopadu 2021, den po jmenování do Trumpova případu, a nechal rozvod zapečetit v únoru 2022, jak vyplývá z podání Michaela Romana, Trumpova spoluobžalovaného. Když se ale nad tím zamyslíte, tak nejspíš dodržel své slovo. Vlastně je to férový chlap. Willisová mu slíbila, že ten případ dostane. Stalo se, a on hned následující den podal žádost o rozvod. Wade drží své slovo. No, zas tak křišťálově čisté, že to ani křišťálověji čistější být nemůže, to není.

Wade účtoval daňovým poplatníkům 2 000 dolarů za hodinu za konzultaci s Bidenovým Bílým domem ohledně stíhání politického oponenta, jak uvádí tweet s fotografií Fani Willisovou.

Podpora Demokratů dál klesá a je na historickém minimu

Ve Spojených státech amerických se momentálně pouze 27 % obyvatelstva identifikuje jako příznivci Demokratické strany. To představuje historicky nejnižší podíl příznivců této strany, jak ukazují výsledky nedávného průzkumu. Předtím bylo nejnižší procento příznivců Demokratické strany zaznamenáno v letech 2015 a 2017, kdy podpora dosáhla 29 %. Takže o 2 % víc nominálně, reálně tu je ovšem mezi 27 % a 25 % rozdíl téměř 1/10.

Na špici jsou Nezávislí, k nimž se hlásí  43 % Američanů.

Jak je to možné? Hodnoty amerických akciových indexů prolomují historická all time highs, ekonomice by se tedy mělo dařit, všichni by měli být s vládou Joe Bidena spokojení. Nebo ne?

V rámci průzkumu realizovaného Gallupovou organizací jsou všichni účastníci, kteří se identifikují jako politicky nezávislí, dotázáni na to, ke které ze dvou hlavních stran - Republikánské či Demokratické - mají blíž. V minulém roce se ukázalo, že malá většina z těchto nezávislých respondentů vykazovala větší sympatie k Republikánům oproti Demokratům. Díky tomu se celkově 45 % dospělých obyvatel USA hlásí k Republikánům nebo k nim mají bližší vztah, oproti 43 %, kteří se identifikují s Demokraty nebo k nim vyjadřují příklon.

Data z roku 2023 ukazují podobné trendy jako v předchozím roce 2022, kde Republikáni měli náskok jednoho procentního bodu nad Demokraty (45 % proti 44 %). Situace, kdy mají Republikáni převahu, je od roku 1991, kdy Gallup začal systematicky sledovat politické preference nezávislých voličů, poměrně neobvyklá. Ve skutečnosti je rok 2023 společně s lety 1991 a 2022 jedním z mála příkladů, kdy Republikáni vykazovali alespoň malou převahu nad Demokraty.

Většinu let od té doby, co se tyto údaje zaznamenávají, byl počet lidí s preferencí Demokratické strany nebo jejích sympatizantů vyšší než počet těch, kteří dávali přednost Republikánům. Přesto v některých letech, jako bylo 2002, 2003 a 2011, byla podpora obou hlavních politických táborů zhruba vyrovnaná.

Gallup v rámci svých průzkumů nejenže zkoumá příslušnost respondentů k jedné z předních politických stran, ale také se ptá Američanů, aby definovali své politické názory na spektru od liberálních po konzervativní. V průměru se v roce 2023 přes 36 % dospělých obyvatel USA označilo za konzervativce, stejný podíl, tedy 36 %, zastával umírněný názor a 25 % se identifikovalo s liberálními přesvědčeními - to znamená jako příznivci vládnoucích Demokratů.

Jak již Gallup uvedl, vzestup liberální identity je zřejmě ovlivněn změnou v tom, jak se demokraté vyjadřují o svých politických názorech. V minulém roce se 53 % demokratů identifikovalo jako liberálové, 35 % jako umírnění a 11 % jako konzervativci. I když jsou tyto údaje podobné těm z roku 2022, 53 % liberálů představuje nárůst oproti 43 % v roce 2013, 32 % v roce 2003 a 25 % v roce 1994, který byl prvním rokem, kdy Gallup analyzoval ideologické sklony podle stranické příslušnosti. Na straně republikánů se téměř tři čtvrtiny, konkrétně 73 % (což je v podstatě stejné jako v roce 2022 a dlouhodobě vyšší), označuje za konzervativní. Většina zbylých 22 % se identifikuje s umírněnými názory.

Podle tradičního vzorce pro nezávislé se většina této skupiny, 48 %, hlásí k politickému středu, zatímco 30 % ke konzervativcům a 20 % k liberálům.

Dopady tohoto rozdělení jsou patrné na počátku roku 2024. Strany jsou v těsné rovnováze, co se týče identifikace s politickými stranami a jejich ideologického příklonu. Avšak Demokraté jsou v současné době v pozici, která je méně silná než v minulých volbních letech. Tato slabost vyplývá z nejnižšího podílu dospělých Američanů, kteří se identifikují jako demokraté, a také z převahy republikánů v příklonu k politické straně. V posledních čtyřech letech prezidentských voleb, kdy Demokraté měli vždy minimálně pětibodový náskok v příznivé stranické identifikaci, vždy zvítězili v lidovém hlasování, i když v roce 2016 zvítězil republikán Donald Trump díky Sboru volitelů.
V letošním prezidentském volebním roce lze očekávat pokles počtu politicky nezávislých voličů, jak se ukázalo v šesti z posledních sedmi volebních let (s výjimkou roku 2012), což je spojeno s intenzivním zaměřením na celostátní politiku a obě hlavní politické strany. I přes tento mírný pokles, který se pohybuje mezi dvěma a pěti procentními body, zůstanou nezávislí voliči největší a zřejmě nejrozhodující skupinou voličů. V očekávaném těsném volebním souboji bude pro každou stranu klíčové získat podporu nezávislých voličů, zejména pro demokraty je to zásadní pro nominaci kandidáta, který dokáže tuto skupinu voličů oslovit.

"Jsem žena, zúčastním se Miss USA a postarám se o světový mír"

A máme tu něco na odlehčenou. První aktivní důstojnice letectva, která se zapojila do soutěže Miss Amerika, má velký sen stát se elitním pilotem stíhacího letounu. Hodně věcí tu je v normálu, jakoby postaru. Madison Marsh, podporučice amerického letectva a současná Miss Colorada, je studentkou Harvardu a má místo ve výcviku stíhacího pilota. Je to žena, nevadí jí, že je žena, a chce se zúčastnit volby Miss.

Tato 22letá dívka z Arkansasu soutěží 14. ledna na Floridě o titul Miss America. Soutěž obsahuje fáze jako veřejný pohovor, přehlídku večerních šatů a fitness. „Jako aktivní členka armády musím být ve formě, což mi pomáhá i v přípravě na soutěž,“ říká Marsh.

Od dětství měla ráda vědu a toužila po kariéře pilotky a astronautky. Rodiče ji podporovali a ve 13 letech ji poslali na vesmírný tábor, kde se setkala s astronauty a stíhacími piloty. V 15 letech začala létat, v 17 získala pilotní průkaz a soustředila se na cíl stát se kadetkou Akademie vzdušných sil USA. V květnu 2023 byla korunována Miss Colorado krátce před ukončením studia na USAFA a jmenováním do letectva.

Řekl bych, že pokud na galavečeru prohlásí, že se chce postarat o světový mír, bude jí to věřit historicky největší počet diváků.

Podporučice Marsh se během studia na USAFA zapojila do soutěží krásy jako vedlejší aktivitu.
"Na akademii jsem hledala svou identitu," říká. "Soutěže krásy, do nichž mě inspirovala sestřenice, mi přinesly nový pohled, zejména v oblasti společenské služby a veřejného vystupování."
Později získala titul Miss Colorado.

"To bylo neuvěřitelné. Jsem první důstojnice v aktivní službě v soutěži Miss America," dodává.
Mě těší, že to je normální holka, která se jako holka narodila. Nefňuká nad tím, že není chlap. Neuvažuje nikde vystoupit s žádným prohlášením. Je hezká, blondýnka, modré oči. Prostě… tak jak to bylo dřív. Hezká holka se narodila jako… holka.

"Miss America se zaměřuje na společenský přínos," vysvětluje. "Jako Miss Colorado mluvím s mladými dívkami o armádě a pilotování, čímž bojuji proti předsudkům." S výhrou v Miss Colorado spojila dvě své vášně. Přesto se může stát pilotkou stíhačky. Nicméně po ztrátě matky na rakovinu slinivky se zaměřuje na výzkum této nemoci. "Založili jsme s rodinou neziskovku na podporu výzkumu rakoviny slinivky," říká.

Studuje magisterský program veřejné politiky na Harvard Kennedy School a spolupracuje s Dana Farber Cancer Institute a Harvard Medical School na výzkumu rakoviny slinivky. "S USAFA jsem pochopila, že mě více zajímá politika a výzkum rakoviny, což mě dovedlo na Kennedy School," dodává.