Konflikty eskalují a nikde to nevypadá, že se to nějak zlepší. Ještě si evidentně pár let zaválčíme, ale teď můžeme maximálně uzavírat sázky. Trochu si dneska ty konflikty shrneme, protože se politická situace točí víc a víc kolem nich. Zároveň se od toho odvíjí i akce občanů - myslím tím demonstrace, různý petice a podobný věci.

Ankety v USA - koho amíci považují za největší hrozbu?

V USA proběhla anketa, kterou uspořádala Gatestone Foundation, dělají těch anket celkem dost, takže je možný, že jste o tom už slyšeli. Anketa byla mezi občany a dopadlo to tak, že považujou za největší hrozbu Číňana. Víceméně největší strach mají z toho, že se Čína stane hlavní mocností a „ukradne“ USA její „korunu“ - pokud se to tak dá nazvat. Jako nezní to jako nemožnej scénář, ale spíš bych vyhodnocení hrozby nechal na generálech a ekonomech.

Nepřátelé

Putin je v závěsu… na druhém místě. To se dalo čekat, spíš bych ho asi nevnímal teď jako někoho, kdo může moc hrozit… Vláďa je zaneprázněnej Ukrajinou, popravou svých lidí, co jsou lehce proti němu nebo kýmkoli, kdo se mu nelíbí. Paradoxně, víc než polovina USA si myslí nebo má obavu z toho, že by na ně Putin mohl poslat nuke. Jako dokud se bojuje o „buffer zone“ - Ukrajinu - tak to připomíná takovou studenou válku, ta je samozřejmě vyčerpávající. Dlouhý konflikty jsou vždycky nejhorší, protože vysajou zemi a ve finále veškerý bohatství a hodnota zmizí.

Anketa ale pokračuje; respondenti jsou názoru, že se Putin nezastaví na Ukrajině a půjde dál. Víc jak 3/4 respondentů věří v to, že další cíl Putina je Západní Evropa, a že by mohl použít ty nejsilnější zbraně, které mu zbývají v arzenálu. Což jsou právě ty atomovky.

Rusko plány

Další součást ankety je Střední Východ, víc jak polovina američanů věří v to, že Irán je schopen poslat taky nějakou tu nuke, ale proti Izraeli - pokud se naskytne vhodná příležitost nebo záminka. Otázky byly i ohledně Kima a jestli i on bude střílet, dost respondentů si myslí, že ano. Dá se víceméně říct, že strach v USA roste. Což se nedivím, protože buď přímo nebo nepřímo bojujou všude a dluh je tam jak hovado.

Rusko a Taliban

V předchozí sekci jsme narazili na hrozbu Rusáka, víceméně se dá říct, že není úplně neoprávněná, Putin se pomalu spojuje s nepřáteli USA - nebo se jejich vztahy minimálně lepšej. Tady je malé seznam, kterej jsem tak jako lehce zpozoroval:

  1. 16. 5. 2024: Afgánský Taliban už není nepřítelem Ruska - oznámil diplomat Ruska
  2. 17. 5. 2024: Afghánistán zvýšil množství produktů, které exportuje do Ruska - oznámil deputy PM Overchuk
  3. 24. 5. 2024: Taliban může stabilizovat Afghánistán, pokud k tomu použije své vlastní zdroje - řekl ředitel FSB
  4. 27. 5. 2024: Rusko pozvalo Taliban na Mezinárodní ekonomické fórum do Petrohradu - Ministerstvo zahraničí
  5. 27. 5. 2024: Ruská ministerstva navrhla Putinovi, aby odstranil Taliban ze seznamu teroristických organizací - tamní vyslanec

Diplomatické jednání

Takže je jasně vidět, že Rusák dřív vnímal Taliban jako  hrozbu, teď se to mění, protože Rusák potřebuje nějaký kámoše. Navíc umístění Afghánistánu umožňuje Rusku obchodovat Pákistánem - jak komerční, tak i energetický trh. Tohle je samozřejmě pro Rusko žádoucí, a proto jim to nedělá problém bavit se s teroristama. 

Jako Rusák vnímá Afghánistán jako strategicky důležitou zónu, takže tu kvete aliance Rusko - Čína - Afghánistán - Pákistán. Ty obchodní aktivity Ruska jsou hlavně do střední asie, protože se s nima nikdo nebaví… ani ten hokej nemohli hrát.

Ten Pákistán může pořád teoreticky odmítnout, to je ale zase otázka toho, jak na něj zatlačej západní mocnosti. Když se jim dobře pohrozí, tak můžou stáhnout ocas a zablokovat si Putinovo číslo, ale to je takový nepravděpodobný no… Rusák se ale snaží jet diplomaticky, což je teď jejich jediná varianta, protože je nesmysl jet si válku na moc frontách, to by bylo crazy - takže zve všechny potenciální spojence na akce, udržuje komunikaci, nabízí, že poskytne případný support. 

Rusko Pakistan

Jako ono se to Rusko podceňuje, ale když se na to mrkneme ze širšího hlediska, ti jejich diplomati mají celkem výsledky. Navíc, mrkneme do historie, byly tu všude různý pokusy sejmout Rusko, Napoleon táhl do Rusko, chyba, nebyl na to připravenej. Hitler, ideologickej nepřítel byl komunista, takže Rusko je jasné target… sice v tu dobu byly o dost lepší technologie a Hitler byl jasně línej megaloman, co do toho kecal svejm generálům a řídil si Říši z obejváku… Teď jsou sice zase modernější technologie, ale můžete to území srovnat dronama se zemí, ale pokud ho neobsadíte, tak se neposunete. Domácí úkol, přečtěte si Art of war… 

Ukrajina a export

Dnešní Střípky jsou dost o Rusku, takže když už to tu řeším, tak to vyřeším co nejlíp. Asi nikomu nemusím říkat, že to byla „obilnice světa“, ale samozřejmě blokády na Černém moři se podepsala na exportu… celkem slušně. Ukrajina je nebo byla jedním z největších producentů obilí, kukuřice a přírodních rostlinných olejů - tyhle věci byly předmětem jejího hlavního exportu. Nejvíc se toho exportovalo do Asie a Severní Afriky. Samozřejmě začátkem války se najednou objevil strach z nedostatku jídla a ceny se začaly měnit trochu rychlejším tempem.

Sklizeň na Ukrajině

Po pěti měsících války se UN začalo intenzivně snažit o to, aby se export obnovil, ale to není easy a víceméně si s tím Rusák pořád může hrát, protože kontrola nad regiony… Díky UN se to sice dost zlepšilo, ale ani teď to není ideální. Moře je sice nejlepší varianta, ale není jediná, takže se porušily i  alternativy, to je ale trochu dražší… trochu se docela abstraktní výraz, ale cena taky není všude fixní. Normální lidi stejně neřeší styl exportu, ale spíš to, jestli si pořád můžou v Bille koupit svoje oblíbený ovesný vločky…

Každopádně, Statista na to vypracovala krásnou tabulku, kterou vám sem teď hodím. Bude se vám líbit, mě se líbí taky. Jinak menší dodatek k těm trasám exportu, Ukrajina na to moře úplně nezanevřela, ale řeší to tak, že loďky plují u pobřeží svých spojenců - třeba Bulharska a Rumunska, kde je pravděpodobnost útoku Rusáka mnohem menší.

Ukrajina resources

Tohle se taky podepsalo na tom, komu jde těch věcí nejvíc, dost z toho těží Evropa - zejména Rumunsko, Polsko a Maďarsko. Z toho nemá radost Indonésie, Irán, Pákistán, Maroko a Tunisko, týpci si museli najít alternativní dodavatele, protože jídlo potřebuješ…

Izrael - ať nikoho nediskriminujeme

Izrael varuje, že jejich operace v Gaze budou pokračovat minimálně do konce roku - omg… to by mě fakt nenapadlo… Jako je jasný, že protesty po světě budou pokračovat. Je možný, že i někteří z vás to odsuzují, ale pořád tu byla provokace ze strany Hamásu a nechápu, co ta Palestina čekala… Hlavní bezpečností poradce Izraele ve středu řekl, že pátý měsíc 2024, že minimálně dalších sedm měsíců to trvat bude - a bude to trvat do té doby, než nezlikvidují Hamas a Islámský jihad. Jako co si budeme povídat, zní to teda agresivně a stanu se určitě oblíbeným autorem mnoha aktivistů, ale pokud to nevyhladíte úplně, tak se toho nikdy nezbavíte a situace se bude opakovat. 

Gaza

Hlavní představitelé Izraele také konstatují, že to tam bude totálně vyřízené a počítají s tím… Hamás má taky totiž svojí taktiku - hit and run - takže Izrael si dala útok na Rafah a Hamas se objevil na severu Gazy, kde už bylo izraelců menší množství. Podobně postupoval Irán a Afghánistán proti USA, taky se objevovali tam, kde se to nečekalo, problém takovýho konfliktu je ten, že obsadit celý území - a držet ho - může trvat roky… Izrael má sice mnohem lepší armádu, ale Hamás je s touhle strategií může dlouho buzerovat - jsou tam ty tunely.

Závěr

Takže jsme si v dnešních Střípcích dali pěkné shrnutí války a souvisejících témat. Každej politik vám řekne, že je to v pohodě, že to bude dobrý a že to vyřeší. Nevyřeší nic, dohoda protistran, který se řežou není easy a není pravděpodobná. Historie nám říká, že dojde k tomu, že budou masivní ztráty, zlikvidovaná hodnota a majetek, následná chudoba a z kdysi krásných lokalit jen neobyvatelná pustina - nejvíc utrpí lidi, klasika.