Musím konstatovat, že dění ve světě je čím dál tím větší hardcore. Kde jsou ty časy pohody a klidu... Lidi nevědí co s životem, takže se protestuje vůči všemu, školství jde do háje a aktivisti, zejména v tom Německu, už jsou fakt totálně mimo. Ty zákony, který se schvalujou nebo jen zvažujou, to už prostě nepochopíš. Jediný, co je tak trochu funny je nákup hlasů v USA.

Evropa

Francie se konečně rozhodla a dopadlo to tak, že týpci nebudou uznávat Palestinu, takže Palestina už podle nich neexistuje - Palestinci a jejich zastánci s nima nějak nesouhlasem, ale je jen otázka času než to bude realita. Ten Hamás je stejně banda šílenců… Izrael varuje, že vybombarduje Rafah, tak ať se evakuujou a zdrhnou někam… ne, ani varování nestačí a týpci tam zůstanou, to je prostě na palici. Samozřejmě Rafah je celkem důležitá křižovatka, Biden se snaží, aby to nějak s EU domluvil a společně to řešili. Důvod je ale jasnej, Biden má před volbama, USA je narvaný protestantama, kteří v životě navštívili maximálně místní obchoďák, ale věděj toho úplně nejvíc - pro představu, podobný scénář jako štamgast v hospodě, kterej se stane po pár pivech trenérem hokeje.

Uznání Palestiny

Asi bych se tu měl zmínit o atentátu na Fica, jako byla jen otázka času než někdo něco provede, nebudu se nikoho zastávat, realita je taková, že Fico potlačoval média a novináře, kteří ho zrovna nechválili a nepsali ty „správné“ věci. Funny je, jak mu hned všichni - nehledě na politickou orientaci nebo vzájemné spory - přáli brzké uzdravení. Asi tak k politické upřímnosti.

Ukrajina

EU se dohodla, že zmrazené ruské zdroje použije k podpoře Ukrajiny, její obraně a následné rekonstrukci. Jako asi dobrej záměr, otázkou je, jestli bude ještě co rekonstruovat. Volodyho drží na prezidentském křesle už víceméně jen fakt, že je válka a tzv. „martial law“ v některých oblastech země - volby nebudou, dokud se konflikt nevyřeší. Stejně, lidi zdrhaj, kdo by tam vůbec volil? Teď taky pořešili nový mobilizační zákon, protože tam dochází k nedostatku vojáků. Dřív byl věk, kdy tě mohli sebrat a poslat na frontu 27 let, teď je 25. Součástí zákona je taky to, že všichni, kteří jsou v zahraničí a jsou v tom správným věku maj okamžitě přijet, aby „obnovili svůj pas“, asi každým dojde, že jakmile se tam ukáže, tak jde okamžitě na frontu. Ono totiž můžeš posílat rakety a drony, ale když to území pak neobsadíš, tak to je celkem k ničemu.

Celkově, Volody už neví jak dál, jako asi se moc nedivím, ale teď už slibuje cash bonus každému, kdo se podílí na obraně Ukrajiny, slibuje domy a auta. Když se ale člověk mrkne na stav jejich financí, tak je jasný, že není možný tohle dodržet. Vždyť jak můžeš slíbit všechno, když pak budeš mít úplně zadluženou a zdevastovanou zemi, leda by se z té fronty nikdo nevrátil… nebo to padne na poválečnou vládu.

Polská zeď

Poláci si pořešili zeď na hranici s Běloruskem. Týpci totiž posílali ozbrojené migranty a trochu to přestalo být tajný, takže se Polsko asi inspirovalo od USA, když tam Donald vyřešil zeď na hranici s Mexikánem. Možná to teď bude pokračovat tak, že budou běhat Ukrajinou nebo možná plavat? Asi bych si nedělal iluze, že by se snažili zeď přelézat, když je bráněná ve dne v noci.

Polská zeď

Je něco jako Palestina? Záleží...

Ještě k tomu uznávání Palestiny, Francouzi sice řekli, že jí neuznávají, ale Irsko, Norsko a Španělsko se rozhodli opačně. Izrael jim vzkázala, že to zrovna nepomáhá k nastolení míru. Názory se tedy liší, uvidíme.

Global news

UN přestalo s distribucí jídla do Rafahu a celkově Gazy, protože je nedostatek, lékařská pomoc se tam taky nedostane. Víceméně se do toho UN už nechce tolik zapojovat, ať si to týpci vyřešej sami. Borci se dokonce rozhodli vydat na Bena Netanyahu (předsedu vlády Izraele), zatykač. ICC je přirovnala k masovým vrahům. Jako fakt mi občas nejde do hlavy, jak tam přemýšlí… To už jako svět zapomněl, že je Hamás banda teroristů, a kdyby si nekoledovali, tak tenhle konflikt nebude? Tohle území bylo vždycky takový vyhrocený, ale to je historicky daný, protože náboženství… a je fascinující, co jsou lidi i v téhle době schopni podniknout, protože „Bůh to žádá“.

Přípravy na volby a politka v USA

V USA to před těma volbama celkem bublá, senátor Ted Cruz, což je jeden z těch uznávanějších týpků, se nedávno odmítl zavázat k tomu, že bude bezpodmínečně akceptovat výsledky voleb… kluci se teda pohádali a začali řešit stav jejich demokracie. Jako když politici na tomhle levlu a v takové zemi řeší, jestli akceptovat nebo neakceptovat volby, už to trochu smrdí.

Elections timeline

Trump je taky dobrej, Biden kupuje hlasy tím, že odpouští studentům půjčky, ale Donnie se rozhodl, že to vezme trochu víc hardcore a začal s původní jízdou - bude deportovat miliony lidí a trochu utáhne imigrační politiku. Jako celkem to tím polarizoval, protože ta drsnější skupina ho za to miluje, ale sluníčkáři ho nenáviděj.

Kdo jsem, co jsem, proč jsem.... nevim, ale jsem in

Co se týče LGBT+, tak když tu koukám na graf, tak se úplně děsím, ty lidi už jsou tak zblblý, že netuší, co jsou zač… Tenhle módní trend je fakt krize. Lidi nemakaj, pak mají hromadu času vymýšlet kraviny, protestovat za práva čehokoli, protože řvát na Václaváku je daleko záživnější a větší kalba než fesťák nebo páteční dýza… to pak vede ke sporům, dělení společnosti a dalším problémům.

LGBT+ Germany

Jako jasný, každej může mít svůj názor, to nikomu neberu, ale ať si ho nechá pro sebe a netlačí ho všem ostatním. Třeba naši sousedi v Deutschlandu jsou na next levelu, a to mi přijde fakt hardcore, protože LGBT aktivisti si tam protlačili, že pedofilové budou označováni jako „MAPS“ (Minor Attracted Person), protože „nemohou za to, kdo je přitahuje“. Dostalo se to do parlamentu a vypadá to, že držení dětské pornografie bude legální. To je už fakt prasárna. 

Interpol

V USA se taky řeší integrace Taiwanu do Interpolu, protože Taiwan je samozřejmě čím dál tím důležitější partner. Vyrábí se tam hromada čipů a je to víceméně hlavní dodavatel. Když se to povede a integruje se do Interpolu, tak to pojistí partnerství, což by bylo fajn, protože Taiwanci by byli víc v bezpečí. Problém ale je, co na to ten Číňan. Interpol je sice policejní organizace, ale Čína nad ní nemá zrovna kontrolu, pokud by to prošlo, tak by jejich nárok na Taiwan asi trochu utrpěl…

Interpol Taiwan

Kuriozitka: Umřel Matthew Perry, spekulovalo se, co se stalo, policie dlouho netušila, ale podle pitvy se předávkoval keťákem. Ale to je často úděl smažek no… ne každá smažka má ale takovej fanklub.

Školství v US

Trochu se tu chci zmínit o tom, kam to směřují další generace. Americké univerzity byly kdysi považovány za chloubu, byly top na světě, každej chtěl jít na Harvard. Vznikaly tam zajímavý názory a lidi se tam fakt vzdělávali. Americké školství vychovalo hodně zajímavých a úspěšných osobností, ať si o Markovi myslí kdo chce nebo co chce, ale bez Zuckerberga bych tu denně neposunul ani slovo a nějaké Střípky nebo denní levely by vůbec nebyly. 

USA univerzity

V současnou dobu je to průser, protože tyhle - kdysi uznávané instituce - se proměnily v centra politického vlivu, jsou to politické instrumenty a lidi jsou zde vychováváni tak, aby si něco mysleli, ne tak, aby něco sami vymýšleli nebo tvořili. Je o tom super film - Inside job. Je jedno, jestli člověk studuje práva, medicínu, byznys nebo tech, ta politika je všude. Je to taková verze, která byla ve východní evropě za komouše - kdy hrdinný dělník sejmul zlého kapitalistu.

Závěr

Řítíme se do záhuby a s každým dílem Střípků mám pocit, že se to nějak nelepší. Státy se navzájem provokujou, aktivisti řešej všechno, co se dá řešit nebo kde je nějaká záminka - ať už je to ekologie, energetika, práva téhle nebo tamté skupiny, konflikty... Svět se zbláznil a jsem zvědav, jak na tom budeme za pár dní.