Na Wall Street nám to roste, indexy si připisují další zisky a vypadá to celkem dobře, investoři jsou optimističtí. Ten strach, kterej byl fakt hardcore, se trochu uvolňuje a lidi si zas říkají, že bude vše fajn. To je otázka, snad bude, ale jen aby to vydrželo. Modlit se ale nebudeme, vždycky jsme tam museli ty prachy napumpovat sami, aby ten trend začal.

Dow nám zase povyrostl - díky infrastructure dealu a S&P500 i Nasdaq si jedou nové rekordy. Akcie nám rostou a volatilita je o něco slabší. Je to víceméně tím, že se investoři už tolik nebojí vyšší inflace a monetární politiky, která by jim uškodila. Takovej menší highlight - Microsoft si dal poprvé v historii 2 triliony USD market value (2 biliony USD v ČR číslech).

S&P500

Zelená zelené

Asi si všímáte, že se víc a víc tlačí na eko přístup, sustainability filozofii a podobné věci. Jako je to fajn, všichni chceme, aby nám ta planeta vydržela a víceméně upravit náš lifestyle je asi jediná možnost. Problém ale je, že to není úplně levná sranda a má to nepříjemný dopad na dost věcí - jinými slovy, ten zelený přístup není úplně svatý. Můžeme si sice postavit tunu větrníků, který se nám budou občas točit, ale chcete mít po celý planetě hnusný sloupy s vrtulí? Nebo solární pole tam, kde můžou být krásný louky? Mě to úplně tak sexy nepřijde. 

Solar

To takové jádro, to je jiná pohádka…

Jaderná elektrárna sice neprodukuje energii z větru nebo vody, ale je ve finále mnohem ekologičtější, spolehlivější… no, řekneme si víc v následujících odstavcích. Aby mě tu někdo nehejtil hned, tak nejdřív zmíním tedy tu negativní stránku - jasný, je tu challenge se skladováním vyhořelého paliva. Proto mají aktivisté problém, vyhořelé palivo je jejich hlavním problémem, hned po tom, že už nejsou středem pozornosti a, mimochodem, jejich ego má svoje vlastní ego.

Proč je nukleární energie lepší variantou?

Abychom uklidnili všechny zelenáče, jaderná energie je „carbon free“, což znamená, že přímo nevytváří carbon dioxide (CO2) nebo jiné skleníkové plyny, které mají vliv na změnu klimatu. Když si uděláte trochu přehled, zjistíte, že víc jak polovina carbon-free energie v USA… je… produkována jadernými elektrárnami. Proto tu máme firmy jako Westinghouse, když už jsem narazil na Westinghouse, zaznamenal krásných 35 % up, za posledních 6 měsíců, to není špatný, navíc Westinghouse přišel nedávno s AP1000 elektrárnami a AP300 SMR reaktorem, což je malý reaktor, takže brzo nebudou jaderné elektrárny velikosti hradu, ale spíš velikosti obchoďáku. Jaderná elektrárna bude menší, levnější, efektivnější a krásnější než hromada sloupků nebo solární pole - to nezní vůbec špatně. Jedeme dál.

Westinghouse reaktor

Další věcí, které nahrávají jaderným elektrárnám, jsou technologie… už jsme na to narazili, jaderný reaktor vyprodukuje mnohem víc energie a až vám nějaký zelený šašek ukáže prostředníček, můžete mu říct, že množství uranu, velké jako ten prostředníček, vyprodukuje stejně energie, jako jedna tuna uhlí nebo 17 000 kubických stop - což je cca 481,38 metrů krychlových plynu. Pak je spolehlivost, není potřeba foukající vítr nebo nebe bez mráčků, aby to fungovalo - to se pak projeví i na ceně. Efektivita je také na jiném levelu, celkově je to mnohem efektivnější produkce než pomocí obnovitelných zdrojů nebo fosilních paliv.

Porovnání

Úhlí a plyn: Jaderná energie je mnohem čistější, protože neemituje skleníkové plyny - jako se to děje u uhlí a plynu. Malé množství jaderného paliva vytvoří mnohem víc energie než velké množství uhlí nebo plynu.

Obnovitelné zdroje (Vítr, solar): Tyhle věcičky jsou sice taky pohodička, když mrkneme z úhlu pohledu skleníkářů, ale jsou závislé na počasí a nemusí produkovat dostatek energie, jádro je stabilnější a plně v naší režii, takže se na něj můžeme spolehnout a nevyskočí nám cena energie, když bude zataženo.

Hydro: Stejně jako jaderná energie, hydro je low-carbon zdroj. Je tu ale trochu problém s tím, že aby byla smysluplná hydro elektrárna, tak musíte upravit vodní toky, to má dopad na životní prostředí jak… Zahrávat si s vodním tokem, hmmm, to zrušíte ekosystémy, vyhubíte hromadu zvířátek, ale ego zelených to překoná, protože je to přece vodička… ukázka stupidity aktivistů.

Tabulku dole sice ovlivňuje víc faktorů, jako je výše mezd, ale jinak jsou to celkem interesting data.

Ceny

Tak k těm bondům - rojí se tu čím dál tím víc bondů, které jsou zaměřené na výběr cashe pro environmentální a klimatické účely. Je tam nějaký fixní income, pro konzervativní portfolio, proč ne. EU se o těch bondech hádá už takovou dobu, že to dopadlo publikací nového „prvního“ zlatého gold standardu pro EU green bondy. Čistá energie se stává novou normálkou i pro korporace. Microsoft, Shell, BP, Walmart a další týpci museli trochu změnit svou politiku, protože jinak by zůstali pozadu. Třeba MSFT koupí víc jak 10,5 GW projektů čisté energie od Brookfield Asset Management - důvod je asi jasný - víme, že MSFT má data centra, provozuje energeticky hardcore věci, třeba Azure, AI a samozřejmě další hračky. Když to vyjde, pojedou tyhle věcičky na zelenou, takže jaký bude výsledek? Marketing jak kráva - stylem asi jako: Hej lidi, jedeme na zelenou, už nám nemůžete říct ani popel, dáváme vám top technologie, top software a nemá to vliv na životní prostředí, enjoy. Luxusní marketing má za následek vyšší prodeje, což má za následek růst ceny akcií. To bude úspěšnější reklama než „Bobika“. 

Shrneme si tu nějaké energy akcie

Exxon Mobil Corp (XOM) - tenhle titán je notoricky známý, je to jeden z potomků Standard Old od mistra Johna Rockefellera. Tržní kapitalizace něco kolem 459 miliard USD, jedna z největších energetických společností na světě. Cena akcií se v současné době pohybuje kolem 116 USD a společnost udělala YTD return asi 16 %. Pokud si jedete akciové portfolio, tak Exxon se tam prostě neztratí. Ale to ví asi každej, kdo někdy akcie jel.

XOM

Chevron Corp (CVX) - Chevron Corporation je další z bossů energetického sektoru, má tržní kapitalizaci skoro 300 miliard USD a cena akcie je teď někde kolem 160 USD, společnost vyrostla od začátku roku víc jak o 7 %.

CVX

ConocoPhillips (COP) - tržní kapitalizace asi kolem 145 miliard USD. Je to americká mezinárodní energetická korporace, jejich akcie jsou teď něco kolem 122 USD. YTD přesáhl celkem fajn 5 %.

COP

Trocha komodit 

Zlatíčko nám minulý týden začalo kolem 2 314,3 za unci. Pak nám ale padlo o cca 0,5 % nejvyšší cena v týdnu byla cca 2 350 za unci, což byla asi nejvyšší cena od 19. dubna. Růst byl tlačen tím, že se očekávalo, že přijde nějaký cut úrokových sazeb ze strany FEDu. Ke konci týdne se zlato propadlo na 2 315 za unci, o cca 0,3 % míň, když to srovnáme s týdnem předchozím.

Stříbro nám zažilo během týdne celkem volatilitu. Začalo to na ceně 28,36 USD za unci, pak jsme se dostali až na 28,458 USD - což bylo nejvíc, za poslední tři týdny. Bez keců z FEDu by to logicky asi nešlo. No a na konci týdne se to dostalo na 27 USD za unci, to je nárůst asi 0,06 % od předchozího týdne.

Gold

Poslední týden byly fluktuace jak na zlatě, tak na stříbře, převážně z důvodu ekonomických dat a očekávání změny v monetární politice FEDu. Jako víceméně se dá mít, že trhy se od toho dost odvíjí, záleží hlavně na tom, čemu investoři chtějí věřit a taky na faktorech, které ovlivňují cenu. 

Ohledně toho zlata, tam je to trochu komplikovanější, víceméně šéfem trhu se zlatem byla burza Comex, ale přístup se mění a cenotvorbu začíná přebírat burza v Šanghaji. Zároveň, zlato celkem jede, když se lidi bojí inflace, brát to jako takovej fear factor na tohle téma není úplně od věci. Ten přesun ze Západu do Asie je zároveň taky kvůli tomu, že týpci tam vnímají zlato jako real věc s real dlouhodobou hodnotou, u nás a v USA je to spíš spekulativní aktivum. Je hustý, jak se věci mění, Comex byl top burza na zlato cca 40 let. Probereme do do hloubky někdy příště.