Dluh USA začíná být větší a větší problém. Celkem pěkně to shrnul CEO JP Morgana, Jaime Dimon. USA se řídí do záhuby a dluh roste o cca 1 trilion USD každých cca 100 dní. Slušný čísla. Dimon taky konstatoval krutej fakt, že se to zase do deseti let zhroutí. Pamatuji si, že podobně se nad tím pozastavil - v únoru - Brian Moynihan, CEO Bank of America, který řekl, že se musí vyřešit dluh 34 trilionů USD, o problému se dá mluvit nebo s tím něco dělat. Powell a FED team ale evidentně preferují kecy, Jerome totiž - v úterý - konstatoval, že: „Máme obrovské strukturální deficity a budeme to muset dříve nebo později vyřešit, dříve by bylo lepší…“, takže jeden abstraktní kec a vše je zase okej? Žádná specifická informace? Klasika prostě… Jedeme dál.

Akcie - deset zajímavých kandidátů

Na trhu jsou samozřejmě stabilní hráči, ale když se člověk trochu mrkne, tak se občas něco zajímavého schovává ve stínu nebo pod sukní indexu a nikdo o tom nemá ani páru.

  1. Yum China Holdings Inc (YUMC)

    Yum China akcie jsou celkem nadhodnocené a „fair value“ se odhaduje na cca 80 - 90 USD za akcii. Pokud to sledujeme a čteme trochu analýzy, tak určitě víme, že analytici věří, že Yum je trochu přehlíženým titulem. Co si budeme povídat, gastro průmysl je fajn, protože jíst budeme muset pořád a lidi jsou línější a línější, asijská kuchyně je navíc populární a Yum z toho těží maximum a expanduje. Samozřejmě výdaje na expanzi se podepíšou, může tam dojít k podobnému scénáři, jako když Elanco koupilo Bayer.

    Yum China
  2. Roche Holding AG ADR (RHO6)

    Roche Holding je farmaceutickej obr, kterej má navíc silnou historii, podle grafu níže můžete vidět, že titul, je celkem podhodnocenou akcií. Když se ale mrkneme na jeho aktivity, tak je tu několik zajímavých kandidátů na patenty a Roche se to snaží protlačit. Vývoj a inovace ve zdravotnictví pořád jedou. Je zde stále další a další testování nových přípravků.

    Roche Holding
  3. Polaris Inc (PII)

    Polaris je jednou z firem, který si jedou v čele, jedou skoro doslova, protože Polaris vyrábí sněžný skútry a motorky - jedou teda v zimě i v létě. Firma má dobrou pozici ve svém průmyslovém odvětví a potenciál k růstu. Důvod je v celku jednoduché máme krásné počasí, pokud nemáme, tak se to bude postupně lepšit, jsou tu věci jako motorkářská sezóna a to znamená zisk pro Polaris. Asi nemusím připomínat, že když se daří, hodnota roste.

    Polaris Inc
  4. British American Tobacco (BTI)

    Tabák a celkově kouření ztrácí na popularitě, ale navzdory regulacím a různým výzvám, se kterýma se se tabákový průmysl pere, je to jedna z top tabákových firem. Tahle akcie je jednak podhodnocená a další důvod jsou její dividendy, který jsou celkem slušný. Pro dividendové portfolio je to teda celkem fajn varianta.

    British American Tobacco
  5. Pfizer Inc (PFE)

    S klidem můžu říct, že neznám nikoho, kdo nezná nebo neslyšel o Pfizeru. Pokud je někdo v audienci, dejte mi echo. Každopádně, Pfizer má velmi diverzifikované portfolio léčiv, umí rychle reagovat, jsou na cestě nové patenty a v současnou chvíli je podhodnocený. Pfizer je známý svými vysokými dividendami a jeho fundamenty jsou teď celkem silný. Takže, zavedený hráč, který je v současnou chvíli podhodnocenej, slušná dividenda, gut fundamenty, enjoy.

    Pfizer
  6. Imperial Brands (IMBBY)

    Imperial Brands je další globální tabákovka, stejně jako BTI, tak i IMBBY má slušnou dividendu, ale na rozdíl od výše zmíněné konkurence je dost nahoře, dole je vidět solidní gap, růst trval dlouho a mohlo by dojít k zajímavé korekci, stojí to za zvážení na short.

    Imperial Brands
  7. Ambev SA ADR (ABEV)

    Vzhledem k tomu, že se chlastá všude, tak ani Latinská amerika není výjimkou a Ambev tomu tam šéfuje. Je to brazilská firma, která je tam známá tím, že vlastní víc různých pivních brandů. Firma je teď podhodnocená, ale začíná léto, v Brazílii se kalí taky dost slušně a na slunci je žízeň. Dá se teda celkem předpokládat, že pokud půjdou prodeje během léta dobře, tak tahle akcie může zažít hezký uptrend. Navíc se tam celkově sbírá ze země ekonomika, takže se za chlast zase utrácí víc.

    Ambev SA
  8. Rentokil Initial PLC ADR (RTO)

    Rentokil Initial poskytuje řešení proti hlodavcům, hygienické služby a podobný, související, věci. Je to stabilní byznys model, hygienické služby jsou zdrojem stabilního příjmu a akcie je podhodnocená, takže se to dá zvažovat. Může to bejt zajímavá alternativa pro portfolia, protože je to zas trochu jiná Industry.

    Rentokil Initial
  9. Anheuser-Busch InBev SA/NV ADR (BUD)

    Anheuser-Busch InBev je jedním z celosvětově největších producentů piva. Sice jsou ve firmě teď nějaký neshody, ale akcie je podhodnocená a díky tomu je tam potenciál. Vyrovnání hodnoty nahrává i fakt, že přichází léto a chlastací sezóna. Vzhledem k tomu, že jsou gapy na obou stranách, bylo by vhodnou strategií počkat si na nějaký rozjezd.

    Anheuser-Busch InBev
  10. Gilead Sciences Inc (GILD)

    Gilead Sciences je farmaceutická firma, která se zaměřuje na vývoj antivirálních léčiv. Akcie je podhodnocená a firmě prošlo relativně nedávno několik patentů, které se dostavaj na výsluní, takže to nahrává lepším zítřkům.

    Gilead Sciences

Když se teda člověk mrkne trochu dál, může se narazit na zajímavý příležitosti. Nemusí to bejt pořád Tesla, Jabko, Nvidia nebo Microsoft. Samozřejmě chápu, že někdo miluje portfolia složený z top značek, ale ani to není garance kvality.

Komoditní trhy - a souvislosti

Surge na mědi je čím dál tím viditelnější téma. Analytici po světě mluví o uptrendu a je pravda, že poptávka po mědi roste. Měď je prostě důležitá pro průmysl a výstavbu infrastruktury - což se dělá, když je na to počasí. Jeden z uznávaných traderů - Andurand - predikuje, že měď vylítne na 40 000 USD za tunu. To by byla celkem raketa, tak uvidíme.

Copper

Evropské banky se distancují od ropných a plynových bondů. Jako víceméně to je začátek trendu, kterej bude populárnější. Způsobuje to větší zájem o udržitelné investice, takže se dá očekávat, že takhle budou postupovat i další - protože je tu rostoucí snaha upustit od fosilních paliv. S tím taky i lehce souvisí to, že letěj nahoru náhražky za fosilní paliva, často na ATH. Prostě lidi chtějí čistější energii a navíc chtít čistější energii je dneska in.

Zlato nám rostlo, čtyři týdny v řadě nám zlato rostlo a bylo jen otázkou času než přijde korekce. Teď jsme víceméně zpátky tam, kde jsme se pohybovali asi dva tejdny zpátky. Ten pád byl celkem prudkej, dá se říct, že to bylo celý během dvou dnů, tak kdo to chytnul na short, mohl si celkem namazat kapsu. Abych shrnul čísla, weekly high - za kilo - bylo 78 769,1 USD, weekly low 74 774,04 USD a ukončilo se to na 75 042,5 USD.

Gold

Německo si jede soláry taky aktivně, že mají přebytek. Když je slušný počasí, tak se tam občas stane to, že jdou ceny energie do záporných čísel. Komu se to zdá jako blbost, tak rovnou řeknu, že výrobci pak platí za spotřebu, protože si nemůžou dovolit zahltit energetickou infrastrukturu. Německo se snaží, aby se pořešilo nějaký efektivní řešení k ukládání energie, ale vzhledem k tomu, že tyhle přebytky pochází ze solaru a solar je nevyzpytatelný a nejistý zdroj, takže přichází otázka: Jak to udělat?

Crypto

Začíná nám možná zase éra altcoinů, ty zrychlujou - v porovnání s BTC. Mají větší momentum, často ty nový projekty staví na nějakým seriálu nebo populárním shitu a vyberou randály v předprodejích. Pak se to sice sesype, ale za půl roku už nikdo netuší, že něco takovýho bylo.

Padla těžba BTC o cca 6 % v posledním týdnu. Jedná se o jeden z největších poklesů v těžbě - od prosince 2022. Pro některý minery je to pozitivní zpráva. Pak je tu ještě pokrok s BTC ETF, BlackRock a Bitwise upgradovali svoje ETF appky, takže to vypadá, že by to mohlo projít. Uvidíme, nic není jistý, ale je to takovej fajn indikátor, že to dopadne.

BTC/USD

Bitcoin developer navrhuje, že by se mohly odstranit Ordinals. Pro vysvětlení, Ordinals jsou metoda tvorby aktiv na BTC blockchainu. Funguje to tak, že každá satoshi (nejmenší BTC jednotka), dostane unikátní sériové číslo. Tyhle satoshi pak v sobě mají další data, může to být text nebo obrázek. Dá se víceméně říct, že je to pak NFT. Ordinals tak umožní uživatelům vytvořit NFT a další assety přímo na BTC blockchainu, není pak potřeba nějakej další protokol nebo sidechain. Jako je to forma rozšíření možností BTC, ale má to i komunitu kritiků, kteří říkají, že je to zneužívání sítě. Uvidíme, jestli ten návrh teda projde a případně, jak se to projeví na ceně BTC. Ordinals jsou víceméně takový upgrade, takže je to sporný…

Závěr

V tomhle článku jsme zmínili celkem dost investičních příležitostí, proto chci ještě zdůraznit, že se sice jedná o zajímavé příležitosti, ale rozhodně to není investiční doporučení. Vždycky si udělejte analýzu a mrkněte, jestli je to dobrý pro vaše portfolio. Přichází nám léto, sezóna se mění a hromada průmyslových odvětví a sektorů přijde s novými příležitostmi, tak to budeme sledovat a za týden tu bude další update.