Demokracie nám v roce 2024 zažívá trochu krizi, více než 60 zemí, které letos mají volby, začíná prosazovat autoritativnější režimy a jejich kandidáti, kteří mají náklonnost veřejnosti, kandidují s trochu ostřejší agendou. Dřív to byl problém hlavně v Africe, ale propaganda je neúprosná a lidská blbost nekonečná. Proč se taky poučit, když si tu zlatou éru diktatury mohou lidi užít znova a zopakovat?

Dalším souvisejícím problémem je korupce, třeba taková Indonésie, tam to nikdo moc neřešil a padlo rozhodnutí, že se sníží věkové limity pro některé úřady, aby mohl prezidentův syn kandidovat na vice-prezidenta. V USA je problém trochu jiný – Trump a jeho tým usilovně pracují na manipulaci a dezinformacích s cílem, aby byla další Donaldova kandidatura už konečně úspěšná. Mezi hlavní nástroje patří neúprosná diskreditace volebního systému, dezinformace a pomluvy oponentů nebo neustálé odmítání legitimních výsledků.

Jak se dělá byznys u Bidenů

Hunter Biden pochválil tatínka – ještě aby ne, když „big guy“ udělal takovej „best buy“, který vydělal ranec jeho rodině a přátelům (samozřejmě). Jako malý bonus získal – podle mailové komunikace – v této čínské společnosti ještě „zanedbatelný“ 10% podíl. Syn samozřejmě stojí za otcem, a když byl dotázán, aby věc okomentoval, řekl jen, že Biden senior už nebyl v tu dobu ve funkci a neměl vůbec tušení, že táta bude kandidovat na prezidenta – to dá rozum, to je přece věc, kterou člověk neplánuje a napadne ho to jednoho dne po ránu.

Emailová komunikace kauzy

Ukřivděný Elon a konspirace OpenAI s Microsoftem

 Elon Musk má opět problémy – ne vlastní, ale s ostatními, jako vždy. Tentokrát obvinil Sama Altmana a kluky z OpenAI, že porušili počáteční závazek a zpoplatňují služby AI a GPT-4. Takže Elon to okamžitě hodil k soudu a dodal, že Altman, Brockman a Microsoft se spolčili a výzkum už není v zájmu lidstva. Nutno dodat, že Musk má hrozně málo peněz, spí v kanceláři a měsíční licenci - za pár dolarů - na chat GPT už si nemůže dovolit, protože má snad deset dětí… Krom toho se mu nedaří s výzkumem jeho modelu, ale to s tím přeci nemá vůbec nic společného. Pokud máte stejný problém, tak Microsoft Bing nabízí tuto AI zdarma.

Elon Musk

Soud v San Franciscu se tím začne brzy zabývat, protože když je problém, Elon je rychlý jako střela, ale hyperloopu už se asi nedočkáme. Je potřeba si totiž uvědomit, že výzkum AI něco stojí, všechno zatím sponzoruje Microsoft, jede to na jejich cloudu Azure a je to byznys, je potřeba pokrýt náklady, zaplatit lidi a zdokonalovat technologie.

Novinky z FEDu

Guvernér FEDu, Christopher Waller, zase trochu rozvířil vody a rozmluvil se. Udělal hned několik poznámek, jako první chce snížit objem MBS (Mortgage-Based-Securities), které FED drží – snížit je možná špatné slovo, on by snižoval až na nulu, takže můžeme říci spíše „zlikvidovat“. Nelíbí se mu totiž, že jsou na nich malé úrokové sazby a těch 15 miliard USD, které z toho měsíčně průměrně tečou, považuje za drobné.

Christopher Waller

Další zmíněnou věcí je „Operation Reverse Twist“ – neděste se, dneska už se kvantitativnímu uvolňování říká takto, protože když bude věci nazývat pravými jmény, naštve to populaci a uvede to FED do divné situace – prioritou přeci je, aby se na nás všichni usmívali. Jinými slovy: Kluci z Treasury budou zase aktivnější a FED bude nakupovat. Mimochodem na základě tohoto projevu vystřelila cena zlata během jedné hodinky asi o 20 USD, takže je vidět, že trh (navzdory novému názvu pro událost) pochopil, že se jedná o QE.

Bitcoin vzhůru a halving za dveřmi

Naše nejstarší kryptoměna nám letí vzhůru, jsme pár dolarů od ATH a za měsíc tu máme další halving – po čtyřech letech se zase sníží rychlost, kterou se BTC pouští na trh. Bude se jednat o čtvrtý halving v pořadí, první byl v roce 2012, tehdy byla odměna snížena z 50 BTC na 25 BTC, v roce 2016 se snížila na 12,5, 2020 na 6,25 a teď už to budou jen 3,125 BTC. Halving má zpravidla za následek růst ceny a všechno nasvědčuje tomu, že letošní nebude výjimkou.

Historie halvingu BTC

Levně drahý plyn

V dalším tématu zavítáme v rychlosti do světa komodit. Máme plyn na low a ceny v ČR pomalu na high, to bychom ale nebyli u nás, kdyby tu nebyl takový kontrast nebo byli, ale něco by bylo špatně, protože tohle je běžná logika zdejší energetiky. U elektřiny už si naše populace začala zvykat, vždyť vůbec nemáme přebytky, že? Ale co, zvyšovat se dá cena stále, to se lidem nějak vysvětlí, snížení už tak jednoduché není.

Německá migrační krize

V Německu si místní zažívají peklo a konec je v nedohlednu – nebo spíš nikdy nepřijde. Vypadá to, že letošní nárůst žadatelů o azyl bude nejvyšší od roku 2015, kdy se válčilo v Sýrii. Problém je, že když migrant přijede na západ a zjistí, že se máme celkem dobře, tak už ho odsud nikdo nedostane. Německo má ale svoje kapacity, je to země s obrovskou populací a jakmile bude plno nebo někomu dojde trpělivost, tak se to začne rychleji plnit i v okolních státech.

Migration joke

Olaf Scholz se sice snaží snížit množství žadatelů o azyl, ale zrovna moc mu to nejde. Na jednu stranu jsou tu sice kroky typu posilování hraničních kontrol, ale pak jsou tu třeba rozdávání benefitů a debetních karet. Migrant tedy přijde, zažádá o azyl, dostane kartu a jde do parku, kde pak probíhá to znásilňování německých žen. Není se čemu divit, že rostou antisemitské nálady a uprchlíci nemají svůj německý fanclub.

Pšenice a export

Demonstrují nám tu zemědělci (v Polsku taky), ale je to logické, Ukrajina si prodává pšenku za pakatel a zdejší se jí pak nemohou zbavit, protože by museli prodávat tak levně, že by nepokryli ani náklady – to se to potom moc nevyplatí. Jasný, peníze na obranu jsou potřeba, ale když se zlikviduje jeden celý sektor, tak už ho nikdo neobnoví. Družstva začnou propouštět nebo snižovat mzdy, to povede k dalším demonstracím a máme tu ukázkovou řetězovou reakci. Pak přijde konec války, Ukrajina bude potřebovat prostředky na obnovu a když už tedy zruší všechny ostatní konkurenty, tak si bude moct začít klidně účtovat dvojnásobnou cenu, protože nikdo jiný už tuto komoditu pěstovat nebude.

Pro dnešek vše, příští týden si shrneme pokroky a uvidíme, co se bude dít dál. Hodně štěstí na trzích.