Stejně jako v jiných oborech je potřeba držet krok s dobu a nabít zbraně pořádnými náboji – a těmi jsou v současnosti likvidita a sledování tržních objednávek. Jejich hlavní výhoda je totiž v tom, že čtete v aktuálním dění trhu a ne nějakou hlubokou minulost, která vám dá pouze předpoklad toho, co by se mohlo stát. Čtení současné akce trhu a likvidity vám dává jistotu toho, co se skutečně děje. Teď hned, v reálném čase.

Co to likvidita je a kde ji hledat?

Není žádným tajemstvím, že finanční trhy dnes ovládají počítače – 65–85 % všech obchodů zobchodují vysoce sofistikované počítače (anglicky High frequency traders, zkráceně HFT). Existuje nespočet matematických modelů, na kterých jsou HFT postaveny, společného jmenovatele mají všechny jednoho – likviditu. Ta je důležitá i pro instituce, banky, fondy a další velké hráče. Samozřejmě, pro mnoho institucí je nejdůležitější ekonomika, zprávy, fundament plus ekonomické ukazatele, geopolitika a další, ale pro vlastní obchodování a aktivitu na burze potřebují všichni likviditu. Ať už si tu likviditu sami vytvářejí (např. centrální banky pumpováním peněz do trhu nebo naopak jejich stahováním) nebo ji sledují pro spekulace, většina musí řešit tok objednávek, ať už čekajících nebo provedených.

Likvidita je hledání protistrany pro velké objednávky a funguje jako S/R zóna nebo magnet trhu. Kdo ji vidí, je  o krok před ostatními.

Aby to nebylo tak jednoduché, mnoho likvidity na trzích je vytvářeno falešně, často se dávají do trhu objednávky s intencí nenaplnění či se maskují skutečně provedené pozice – nikdo nechce ukázat ostatním svou aktivitu. Čím je instituce větší a čím větší peněz obchoduje, tím více musí „maskovat“ své obchody, protože jinak bude každým obchodem hýbat trhem a okamžitě na sebe upoutá pozornost jiných velkých hráčů. Když chcete koupit 1 lot, nezajímáte nikoho. Když ale potřebujete koupit 100 tisíc lotů, nemáte protistranu na ideální ceně.

Opravdu si nevystačíme s heslem „TREND IS YOUR FRIEND"???

Vážně je trend náš přítel? Ano, ale jen pro toho, kdo jej dokáže rozpoznat co nejdříve. A kdo hlavně dokáže rozpoznat a potvrdit si, že jde o trend, který chtějí velké money a se kterým se svezu. Kde a jak vznikají trendy? Na už zmíněné likviditě, tam, kde je největší množství objednávek – to jest přesně tam, kde se VYKOPNE RETAIL, tam kde je retail „mrtvý“, tam začínají nové trendy. Analogie kupujte, když teče krev a prodávejte, když všichni s největším nadšení nakupují je v tradingu dokonalá.

Trend funguje, ale většina retailu ho nechytne nebo nastoupí pozdě.

Jak rozpoznat trend co nejdříve?

Všichni známe support, resistence, trendové čáry a víme, kde a jak se mají kreslit. Přesně pod a nad swingovými body a tam přesně jsou stop lossy – tedy likvidita, kterou všichni HFT a instituce potřebují. Z logiky věci můžeme očekávat, že trendy budou začínat v oblastech největší likvidity, kde se naplní mnoho čekajících objednávek. Když už trend jede, tak zase stylem, že vystřelí, tím zanechá oblast likvidity a do ní se cena vrátí, odsud znovu vystřelí, vrátí se, zase rozjede... prostě pořád dokola. Pro rozjetí trendu potřebujeme vidět aktivitu velkých peněz, objemy, volume, bez nich se totiž cena těžko někam rozjede do nového trendu.

„Velcí kluci“ za sebou nechávají stopy

Nejlepší vstupy do trhu jsou ihned poté, kdy rozpoznáme agresivní aktivitu velkých peněz ve směru, do kterého jsme připraveni vstoupit. K tomu chceme sledovat, jakým stylem velcí obchodníci absorbují objednávky na nákupní nebo prodejní straně order booku (česky jak nakupují nebo prodávají přesně do detailu na každém kontraktu).

Trend musí být potvrzovaný aktivitou a agresivitou velkých peněz

Trend vzniká tak, že jedna strana trhu je agresivnější než druhá, nikoli z důvodu, že je najednou více kupců, a proto roste cena. V rostoucím trendu chceme vidět rostoucí objemy obchodů a agresivní kupující. Jakmile začne ochabovat volume a agresivita, nemá trend sílu pokračovat dále.

Pro názornost si pojďme zopakovat jeden příklad z praxe.

Na obrázku vidíme, že v čase 8:04 vytvořila cena lokální high s vysokým objemem. Zároveň víme, že nárůst volume značí aktivitu účastníků. V další sekvenci ale cena nepokračovala výše, nýbrž zavřela na low svíčky – v těle svíce nalezneme absorbované nákupní objednávky, jak je na obrázku zvýrazněno.

V tomto případě se sešla absorpce i maximum objemu obchodů svíce na jedné cenové hladině. Pullback k této ceně s nízkým objemem v následující svíčce je skvělou příležitostí pro otevření short obchodu. Ten má velmi dobrý potenciál s malým rizikem, neboť stop loss v tomto případě umísťujeme nad high signální svíčky a naskočíte na samém počátku trendu v oblasti likvidity. Risk pár pipů a potenciál v tomto případě stovky pipů. Na jeden lot pak tisíce USD.

 

 

Líbí se Vám tento kalibr? Pojďme ještě trochu přitvrdit.

Jak ještě lépe sledovat likviditu a budoucí aktivitu velkých institucí

High frequency traders algoritmy jsou často naprogramované tak, aby si chodily pro likviditu – tj. čekající objednávky. Velké čekající objednávky lákají cenu, což pomáhá při vstupu a výstupu z obchodu. Reakce trhu na velké objednávky pak dávají další informace o vývoji ceny podobně jako rychlost a plnění čekajících objednávek.

Tape Reader a příklad z praxe

Bílou barvou na obrázku níže jsou zvýrazněny oblasti likvidity, které cena otestovala a prorazila oblast krátkodobé rotace – stop run. Následně se posunula níže a opět otestovala oblast likvidity, tentokrát s nižším objemem. Tento okamžik je dobrou příležitostí pro otevření short pozice.

Sledování velkých peněz je to nejlepší, co můžete pro svůj trading dělat. „Velcí kluci“ (instituce, centrální banky, HFT) ovládají trhy, ne retail a já doufám, že nevěříte tomu, že banky, fondy, obrovské korporace se stovkami traderů a neomezeným kapitálem a zdroji obchodují podle MACD nebo RSI. Obchodují dle hodnoty, fundamentu a likvidity. Vy se jim při tom můžete dívat do karet, tak jako se jim do karet díváme my.

CHCI SE TAKY NAUČIT DÍVAT SE „VELKÝM KLUKŮM“ DO KARET