Co byste si pomysleli o firmě, ve které generální ředitel neví o tom, že finanční ředitel nebyl několik dní v práci a leží v nemocnici? A to ten příměr ani zdaleka neodpovídá tomu, o čem se vám dnes chystám napsat. Protože v běžné firmě jistě neexistují bezpečnostní pravidla srovnatelná s mechanismy okolo prezidenta Spojených států Joe Bidena a okolo Pentagonu.

Nejdřív asi malá vsuvka o tom, co je to Pentagon. Není jen fyzickým sídlem ministerstva obrany Spojených států, ale také mocným symbolem americké vojenské síly a globálního vlivu. Díky své jedinečné pětistranné konstrukci je jednou z největších kancelářských budov na světě, kde se nachází rozsáhlá síť vojenského a civilního personálu nezbytného pro operace národní bezpečnosti USA. Strategická role Pentagonu při plánování a koordinaci obranné politiky a vojenských akcí podtrhuje jeho zásadní význam v kontextu národní i mezinárodní bezpečnosti.

Mimochodem... Pentagon je druhá největší administrativní budova na světě. Na Fabie to převést nedokážu, na fotbalová hřiště by to šlo... ve srovnání s kancelářským komplexem The Park na Chodově je Pentagon asi 5x větší.

A teď ta zpráva. Šéf Pentagonu Lloyd Austin je již několik dní v nemocnici a nikdo o tom nevěděl... překvapivě dokonce ani v Bílém domě. A to ve chvíli, kdy jsou USA zapleteny do probíhajících konfliktů a zástupných válek od Ukrajiny po Blízký východ.

Další ze “střípků” vykreslujících na straně jedné, jaký nepředstavitelný chaos ve vládě supervelmoci panuje… a jak je pozornost očividně zaměřená úplně jiným směrem než k lidem, které vídáme na televizních obrazovkách a v tisku. Jistě se shodneme na tom, že výraz “znepokojivý průběh” ani v nejmenším nevykresluje, co tato zpráva znamená. Má obrovské dopady na administrativu prezidenta Bidena, schopnosti Bílého domu a otázky týkající se transparentnosti. CNN v sobotu večer informovalo, že prezident Joe Biden byl o této situaci dlouho neinformován.

Jake Sullivan, poradce pro národní bezpečnost, informoval prezidenta Bidena až ve čtvrtek odpoledne, brzy poté, co se sám dozvěděl o Austinově hospitalizaci, uvedl zdroj. Austin byl přitom přijat do nemocnice na Nový rok (!!!!) kvůli komplikacím po naplánovaném chirurgickém zákroku.
Pentagon o Austinově hospitalizaci informoval veřejnost v pátek. Austin ve svém prvním prohlášení v sobotu, pět dní po přijetí do nemocnice, uvedl, že měl veřejnost lépe informovat.

Šéf Pentagonu byl v podstatě pět dnů nezvěstný. Mohl být (a byl) v nemocnici. Mohl se však klidně stát obětí únosu nebo se mohl nevzchopit z oslav konce roku. Mohl si říct, že už nebude chodit do práce, mohl být pět dní někde mučený.

A Joe Biden, jeho přímý nadřízený, o tom nevěděl.

Tohle je nepředstavitelný b0rdel, jinak se to opravdu napsat nedá. Nemáme ani ponětí o bezpečnostních mechanismech, které bezpochyby v Pentagonu panují. A přitom se úplně klidně stane, že prezident ani veřejnost nebyli o nepřítomnosti Lloyda Austina ani v nejmenším informováni.

V rámci celé situace se objevilo také prohlášení samotného hospitalizovaného ministra obrany, který v sobotním večeru připustil: "Přiznávám, že jsem mohl být aktivnější v informování veřejnosti. Slibuji, že se v tomto směru zlepším." Čili… klasika. Úplně všechny mechanismy selhaly a celé se to nastavilo tak, že za to vlastně může ministr. Mohl ležet měsíc na JIPce, pak se probrat a říct: “Omlouvám se, že jsem měsíc nikomu neřekl o tom, že nechodím do práce.” Austin, v reakci na rostoucí skandál týkající se nedostatku transparentnosti, zdůraznil: "Je však nezbytné zdůraznit: šlo o můj zdravotní zákrok a já si plně uvědomuji odpovědnost za svá rozhodnutí ohledně sdílení informací," uvedl dále v prohlášení.

Bullshit, to je snad všem jasné.

Ministr obrany byl hospitalizován v Národním vojenském zdravotnickém středisku Waltera Reeda a nyní uvádí, že se cítí "v dobrém stavu". Byl však hospitalizován, a tedy mimo službu... jako šéf Pentagonu... čtyři dny.

Tady nejde o to, že se Austin mohl přecpat bramborového salátu a rohlíčků a tak si vzal pár dnů volno. Lloyd Austin není šéfem továrny, kde se vyrábí autíčka na klíček. CNN výstižně informovala, že "Vedoucí představitelé vlády vyjádřili šok poté, co se dozvěděli o hospitalizaci Austina a o prodlení s informováním Bílého domu." Lékařský zákrok, který měl být původně zcela rutinní, vyústil ve vážný zdravotní problém kvůli neočekávaným komplikacím.

Tato situace může mít vážné důsledky na úrovni ústavního práva, zejména vzhledem k tomu, že civilní šéf armády, jmenovaný Bílým domem, byl vyloučen z dění a vrchní velitel o tom byl dlouho neinformován. Zatímco se novináři zabývají vyšetřováním vysokoškolského titulu Chrise Rufa, zdá se, že nikdo nezjistil důvod, proč ministr obrany čtyři dny nebyl v akci, přičemž administrativa prezidenta Bidena situaci zastírala. Neznám hierarchii Pentagonu, nevím, kdo má od čeho klíček a kdo má právo zmáčknout červený knoflík, když je třeba. Přesto, anebo právě proto, se nemůžu zbavit dojmu, že celá vláda Spojených států jede tak nějak na volnoběh a to, co se veřejně odehrává, je opravdu jen kamufláž a divadlo.

Obama se podílí na velkofilmu o kybernetickém superútoku

V posledních několika týdnech se intenzivně diskutuje o nově uvedeném filmu produkční společnosti Netflix, jenž nese název "Leave The World Behind". Tento film byl adaptován z románu se shodným názvem. Centrálním motivem děje je katastrofický kolaps Spojených států amerických, který je způsoben kombinovaným kybernetickým útokem a masivním nasazením dronů.

Tyto události vedou k odstávce internetu a závažně narušují celosvětovou ekonomiku. To vyvolává řadu otázek a spekulací o tom, kdo by mohl stát za touto sabotáží. Přestože příběh filmu může být považován za nevýrazný, nejvíce pozornosti vzbudil fakt, že na tvorbě filmu se významně podílel Barack Obama, a to v roli výkonného producenta a poradce pro scénář. Tato jeho role vedla mnoho lidí k hypotéze, že film by mohl být ve skutečnosti formou prediktivního programování – tedy propagandy, která má připravit veřejnost na událost, jež by se měla odehrát v blízké budoucnosti.

V roce 2021 se rozvinuly obavy, které byly podníceny aktivitami Světového ekonomického fóra (WEF). Toto fórum organizovalo takzvanou "válečnou hru" s názvem Cyberpolygon. Tato akce představovala simulaci rozsáhlého kybernetického útoku zaměřeného na kritické funkce globálního internetu. Rozruch kolem Cyberpolygonu byl zcela pochopitelný, zejména když se vezme v úvahu, že WEF uspořádalo v roce 2019 jinou podobnou simulaci nazvanou Event 201. Tato hra, které se účastnili vedoucí představitelé největších světových zdravotnických a mediálních korporací společně s řadou vládních úředníků, se nečekaně zaměřila na scénář vypuknutí globální pandemie koronaviru, a to jen několik měsíců předtím, než došlo k reálnému výskytu této pandemie.

Vypadalo to, jako by globalisté spojení s WEF předem věděli o tom, že svět brzy zasáhne covidová pandemie. Tato shoda okolností vyvolala mezi veřejností značnou nedůvěru a spekulace o možném předvídání nebo dokonce plánování budoucích globálních událostí.

Hollywoodské ztvárnění námětů často samozřejmě překrucuje realitu, co se týče  skutečných například útoků na infrastrukturu, avšak neměli bychom podceňovat, že tyto útoky představují opravdovou a značnou hrozbu. Takzvaní „odborníci“ v oblasti technologií bývají téměř až lhostejní vůči rozsáhlým rizikům ohrožujícím samotný internet, jelikož jsou přesvědčeni, že struktura webu je natolik robustní díky svým redundancím. To znamená, že se domnívají, že internet je prakticky nezničitelný.

Avšak realita je odlišná. I když je možné předejít ztrátě dat díky uložení v cloudu, samotný internet jako systém může být i tak na dlouhou dobu odpojen nebo cíleně vyřazen z provozu.
V minulosti se nevládní tisk věnoval zajímavému incidentu, o kterém korporátní média téměř neinformovala, známému jako „výpadek Fastly“. V červnu 2021 došlo k rozsáhlému výpadku internetu, který způsobil, že mnoho významných částí webu, včetně hlavních zpravodajských serverů, Amazonu, eBay, Twitche a Redditu, ztratilo svou funkčnost. Postiženy byly také některé vládní webové stránky. Tento výpadek byl způsoben „chybou“ ve společnosti Fastly, která provozuje síť pro doručování obsahu (CDN). I když se Amazonu podařilo své stránky obnovit během 20 minut, tento krátký výpadek znamenal pro společnost ztrátu více než 5,5 milionu dolarů v tržbách.
Síť pro doručování obsahu představuje rozsáhlou geograficky distribuovanou síť proxy serverů a datových center, které jsou považovány za „kostru“ celého internetu.

Společnost Fastly problém opravila během dvou hodin a odmítla, že by výpadek souvisel s kybernetickým útokem. Tento incident však odhalil zranitelnost internetu, který je závislý na několika CDN společnostech včetně Fastly.

Vlády jsou díky dohodám s těmito společnostmi schopny zavést tzv. "internetový kill switch" v případě občanských nepokojů. Kyberútok by odstranil vládu z role rozhodčího nebo by mohl sloužit jako krytí pro vládní akce.

Pokud by internet vypadl na delší dobu, mělo by to v USA katastrofické následky kvůli závislosti ekonomiky na digitalizaci. Asi 10 % amerického HDP pochází z internetového obchodu. Přibližně 17 milionů pracovních míst v USA souvisí s internetovým podnikáním a 38 % z nich je ve malých podnicích. Průzkumy ukazují, že 70 % amerických pracovníků bez internetu nemůže efektivně pracovat.

Pokud by se trend "práce z domova" po covidu udržel, byla by ekonomika ještě více závislá na internetu. Nejvíce zranitelná odvětví vůči kyberútokům jsou veřejná správa, zdravotnictví, finančnictví, vzdělávání a maloobchod.

Mezinárodní bankovnictví a finance by byly bez internetu paralyzovány. Případný útok by mohl výrazně poškodit americkou digitální infrastrukturu, ale mohl by také prospět globalistům.
Například při covidové pandemii bylo šíření informací překážkou pro elity. V případě výpadku internetu by korporátní média filtrovala informace a alternativní média by byla umlčena.
Internet je klíčový pro západní ekonomiky. Lokalizace obchodu a výroby a alternativní komunikační sítě mohou zabránit kolapsu a informačnímu tichu. Američané by si měli vytvořit záložní plán, neboť mnozí předpokládají, že systém bude vždy k dispozici, a nevyhledávají řešení před katastrofou.

Doufám, že jste do nového roku vykročili tou správnou nohou. Ať se vám daří a do komentářů mi napište, na co se letos nejvíc těšíte. Já se zdravou mírou škodolibosti přiznávám, že se těším na další šaškárny odehrávající se v těch nejvyšších patrech politiky... a úplně ze všeho nejvíc na americké prezidentské volby. Snad nad Joem do té doby jeho Alzheimer nezvítezí úplně. Tak se mějte.