Jsme v půlce měsíce a volby jsou snad úplně všude. Zatímco se USA řeže Donald s Joem, tak u konkurence, v Rusku je to jiná liga – nikdo není tak v cajku jako Putin, kterej má další krásné šestiměsíční období na obzoru (Asi bych měl říct, že ho musí zvolit, ale víte, jak to tam chodí… má získat jen 87 %). Někdo si to holt umí zařídit.

Pak mrkneme na další věci, třeba si projdeme zaměstnávání hendikepovaných a invalidů, jak to probíhá v některých sektorech tady v ČR a mrkneme na situaci s imigrantem, protože když jsem koukal na ty statistiky, tak je to občas fakt extrém. Jako taky bych neposlal syna na frontu, ale svojí zemi bych fandil nebo zkusil pomoct, a ač je to tu občas fakt na palici, tak se nám tu zas tak strašně nežije.

Vláďa dotahuje Josifa

Stalin byl historicky nejdéle vládnoucí diktátor USSR, udržel se tam dost dlouho na to, aby celou zemi zvládnul poslat do prachu a ve finále se ho hoši zbavili a vzal to po něm Niki. Jinak super film na to je Ztratili jsme Stalina – je to taková polokomedie, ale všechno je tam skvěle ukázaný. Člověk se trochu pobaví.

Každopádně, Putin tam už (s administrativníma přestávkama) zevlí 25 let. Je to už skoro 9000 dní, což je fakt nářez, protože jakmile vyhraje další volební období – když tam poslal na rychlovku Medvěděva, tak si nechal prodloužit volební období na 6 let, takže žádný blbý 4 roky jako skoro všude jinde – tak se z něj stane nejdéle vládnoucí „prezident“ (kulantně řečeno) v historii Ruska – za předpokladu, že nebereme v úvahu monarchii. Mrkněte na obrázek výše a uděláte si obrázek sami...

Jsem jen zvědavej, jestli se mu podaří umřít přirozenou smrtí nebo dopadne jako většina týpků, kteří to jedou jeho stylem. Znáte to no… občas se objeví problémy s loajalitou, nějakej ten drink toho může obsahovat víc, než jen vodku a džus nebo sem tam bouchne limuzína. Takových případů je plná historie, ale to už tady asi nemusíme rozebírat.

Soláry, úřady, dotace

Přijde mi fakt bizár, že nonstop vidím nějaký salesáky, kteří mi nabízí panely na střechu, stát to štědře dotuje a všichni říkají, jak je to super. Jo fajn, asi to má svoje kouzlo a není to špatný, ale proč to teda nemá ten stát? Nejsem zrovna specialista na opravu střechy, ale zatím neznám jediné ministerstvo nebo úřad, kde by měli ty skvěle dotovaný panely na střeše. Evidentně ty průlomové technologie mají pořád svoje mouchy nebo se to zas až tak nevyplatí.

Ekologický byznys v ČR

Asi už jste se v životě setkali se super ekologickým svozem starých věcí. Odvezeme starou ledničku, odvezeme starej sporák, všechno v pohodě, neřešte to, my se o všechno postaráme… Jo, tak se to prezentuje, ale máte tušení, jak to probíhá uvnitř takových firem?

Týpek zaměstná invalidy, vozíčkáře a lidi s hendikepem, kteří tam pak ty spotřebiče rozmontují, vyberou z nich ty suroviny, ty se pak dají dobře střelit a „zaměstnanci“ makaj od rána do večera. Samozřejmě občas nemají ani minimální mzdu, borec si je tam sice klidně doveze a po pracovní době je odveze zpátky domů, ale dá jim na hodinku kilčo, protože tihle lidé nemají většinou zrovna náběh na super kariéru.

Ty cenné kovy, které jsou v těch spotřebičích, se pak vezou střílet pěkně do zahraničí, protože v Německu za to dostaneš mnohem víc než tady. Ale tady máme super dotace na zaměstnávání hendikepovaných v těchto – říká se tomu oficiálně „chráněná dílna“, ale nepředstavujte si pod tím výrobu figurek, vozíčkář má vrtačku a jede, když nejede, seberou mu vrtačku a nemá práci – podnicích, takže majitel zaměstná pár takových lidí, vezme si dotaci, zaplatí zaměstnancům minimální nebo brigádní plat a sebere zbytek dotace.

Zlato z recyklace

Zneužívání levné pracovní síly, ale kdo neví, ten neví a kdo ví, zavře oči… stát, který to může řešit, ten patří do druhé skupiny, protože se samozřejmě jedná o citlivé téma a mohlo by to vyvolat kontroverzní názory (bacha kluci, co kdyby nám to příště ubralo nějaké hlasy).

(NE)bojujeme

Průměrný věk ukrajinského vojáka je dnes 55 let. Víceméně se není čemu divit, protože mladí válčit nechtějí, neumí ovládat vojenskou techniku, a navíc jsou celkem sluníčkáři. Jako je jasný, že každý není typ na to, aby nastoupil, vzal zbraň a šel střílet na frontu, ale je snad víc možností, jak podpořit vlastní zemi. Ukrajinci mohou podporovat Ukrajinu tak, že zůstanou na Ukrajině a budou se podílet na administrativě, zdravotnictví a ostatních sektorech, vždyť to přeci neznamená, že každý musí do zákopu…

Občané to ale vidí evidentně trochu jinak no… 650 000 lidí se rozhodlo zdrhnout a vyhnout se tím vojenské službě – celkem slušný číslo, celkem zajímavá armáda, která má teď super zbraně od každého…

Donald vs Joe… a Elon

V USA se to řeže. Donald řekl, že celý automobilový sektor padne, pokud nebude on zvolen. Joe konstatoval, že Donald je jen loser, kterého porazil o 7 mega hlasů a místo toho, aby se začal chovat, tak ještě přiostřil. Existuje pojem “Italská domácnost”, popsal bych tím americkou politiku…

Donald vs. Joe

Mimochodem, Musk se k tomu zase vyjádřil tak, že média lžou, nic moc objektivního nebo ověřeného, znáte ty jeho projevy a příspěvky… Když už jsme u Elona, potyčky se Samem Altmanem – šéfem OpenAI, jsou stále na denním pořádku. Elon stále prohrává soudy, Altman je v pohodě, ale určitá skupina lidí se stále shoduje na tom, že Elon sice prohraje, ale pomůže mu to získat celkem slušnou pozornost, díky které se lidi dovědí o xAI. Klasickej Musk no…

Blízký východ

V USA se senátor Chuck Schumer rozhodl, že by mohli zkusit testnout, jestli se jim povede vyvolat nové volby v Izraeli. Premiér Netanyahu, prý již není ta správná volba. Premiér to vyřešil komentářem, že si prý myslí, že je naprosto nevhodné, co Schummer řekl a že za nevhodné považuje to, jít do jiné demokracie a snažit se tam nahradit vedení.

Gaza

Samozřejmě důvodem je to, že Netanyahu má plán útok na Rafah v Gaze, kde je teď asi 1,5 milionu Palestinců – u hranic s Egyptem, pohoda. Takže tohle se nelíbí amíkovi, Izraelský premiér ale konstatoval, že by si měli všichni uvědomit, že se jedná o nejhorší masakr od Holokaustu.

To je pro dnešek všechno, hodně štěstí na trzích, uvidíme se v LTA a Czechwealth investiční týdeník je tu v půlce týdne. Enjoy.