V posledním týdnu jsem četl hromadu zajímavých věcí ohledně biolaboratoří, dalších hnutí, které se kolem toho tématu dějí a utvářejí. Je to další forma byznysu se strachem, ale v tomhle případě ten strach může být dost real, protože problém typu Wuhan nemusí nastat jen v Číně. Další téma se bude týkat klasicky USA, protože tam ta politická situace spíš eskaluje a začíná to vypadat, že imperium dluhů se dřív nebo později dostane na občanskou válku - pokud s tím někdo něco neudělá. Třetí téma se bude týkat protestů vůči Izraeli, které se dějí na vysokých školách a univerzitách.

We are living in America… wundabar…

Bidenova politika už nějakou dobu trvá a čím dál tím víc lidí vnímá ztrátu jejího lesku. Nečekaně (Možná je to jeden z ukazatelů výšky IQ). Generačně se sice čím dál tím zvyšuje víra v to, že budete vlastnit dům, ale když se podíváme na reálná data, tak kdokoli vnímá dlouhodobý vývoj makroekonomické situace, tak je mu jasné, že víra může růst, ale pravděpodobnost tomu moc nenahrává. Nůžky mezi bohatými a chudšími se rozevírají, rostou nájmy, rostou ceny nemovitostí, platy tak rychle nerostou a není to problém jenom USA, ale i u nás, víceméně téměř všude. Tady jsou v rychlosti výsledky té anketky, 3000 respondentů, v různých věkových kategoriích, podle toho, jak moc NEvěří, že budou mít vlastní hauz. 

  1. 8 % z Gen Z 
  2. 22 % Mileniálů
  3. 40 % z Gen X
  4. 81 % Baby boomerů

Veřejný průzkum

Víceméně rychlý pokles, ale vzhledem k vývoji ekonomiky se není moc čemu divit. Nevsadil bych si ani na scénář, že se to zlepší. Spíš mám dojem, že pokud bychom se zeptali stejných lidí z té Gen Z, tak za 20 let a vzhledem k tomu, že je to mladá generace bez životních zkušeností, asi bychom viděli nebo narazili na větší procenta těch, kteří si uvědomují, že vlastní dům prostě mít nebudou, jelikož to není levná záležitost. 

Tronaldův fail

Trumpův soud začíná mít velký politický dopad. Jeho obžaloba má negativní vliv na jeho politickou předvolební strategii a jedná se o první soud, který zahrnuje bývalého U.S. prezidenta. Nejvyšší soud rozhodne, jestli se bývalý prezident může vyhnout stíhání. Co se týče případu, jedná se o celkem blbost, Donald, v roce 2016, během svého období, zaplatil nějaké pornohvězdě a od té chvíle se to s ním táhne.

Politické dopady mohou být pro Trumpa velmi vážné, jelikož se snaží dostat zpátky do prezidentského křesla, tak by soudy a obžaloba - ať už se jedná o kravinu nebo něco vážného - mohla by ohrozit jeho boj o Bílý Dům. Zároveň jsou zde informace, že cca 54 % registrovaných voličů věří, že Donald je zodpovědný za „vážné federální zločiny“, ale pouze asi 26 % říká, že kauze věnuje větší pozornost. 

Jako, co si budeme povídat, ani Donald ani Joe nejsou zrovna kandidáti, kteří by byli v současnou chvíli mega oblíbení, ale i tak mají svůj fanklub.

Nebezpečí biolaboratoří

Spojené státy mají v každém z členských států alespoň tři biolaboratoře, někde sahá množství až na dvacet a to neberu v úvahu ty nelegální, což je největší nebezpečí. V Kalifornii byla nalezena jedna nelegální biolaborka, která patřila Číně. V ní byly nalezeny různé viry a testovací myši - stovky. Samozřejmě, je to pochopitelné, protože je logicky lepší, když tohle riziko podnikáte na území cizího státu. Problém je, že jakmile unikne jedna myš, tak se začne množit a během chvíle tu máte další ukázkovou pandemii. Nemluvím o chřipce, ale o geneticky modifikovaných virech, které se tam právě našly - člověk nemá protilátky.

nebezpečí biolaboratoří

Téma genetického inženýrství je považováno za jedno z nejnebezpečnějších, od COVIDu se sice asi snaží dávat větší pozor, ale znáte to, nehody se dějí. Pak je tu ještě otázka etické roviny, která je řešena několika různými organizacemi. 

Nebezpečné patogeny

Protesty proti Izraeli

Školy - univerzity - byly vždy místem, kde se utvářely extremistické názory a rodily radikální skupiny. V současnou dobu to dost jede na amerických školách. Na NYU zasáhla NYPD, protože protesty proti Izraeli eskalovaly. Protestující požadují, aby byla ukončena jakákoli pomoc Izraeli, protestují vůči tomu, co se děje v Gaze - jako je pravda, že ta válka zatím netrvá dlouho a podle dat je tam už víc jak 34 000 mrtvých. Velká část toho jsou civilisté, ale vždycky, ať už se jede jakýkoli konflikt, tak to odserou nejvíc obyčejní občané.

Protesty proti Izraeli

Podobné scénáře jsou i jinde - například na Harvardu vytvořili Spolek Palestinské Solidarity. Další protesty jsou například na Yale, MIT nebo univerzitě v Kolumbii, všude se víceméně protestuje hlavně vůči sponzoringu konfliktu, distribuci zbraní a podobných témat. Pak to vede k tomu, že například na Yale zatkli 60 lidí a 47 z toho byli studenti.

Transgender konflikt continues

Eskaluje se take světová debata ohledně práv transgender a těch dalších x desítek pohlaví. Zapojují se - na jedné straně - aktivisté, kteří by povolili naprosto stejná a mám pocit i větší práva ostatním (těm nestandardním) pohlavím. Jako ať si každý dělá co chce, ale přijde mi hrozný dát přeoperovanými chlapovi možnost závodit v kategorii s biologickými ženami. Prostě fyziologie tam hraje roli a to, že se začne dopovat práškama, aby mu nerostly vousy a nechá si ufiknout ptáka, z něj fakt nedělá plnohodnotnou ženu. 

Trans shit

Pak tu máme neurobiology, kteří se zastávají biologicky přírodních osob a souhlasí s - relativně novým termínem - „sex essentialism“. Pro vysvětlení, termín propaguje názor, že pohlaví jde určit pouze podle chromozomů. Nečekaně se stalo to, že trans tým se pustil do vědců, přišel hate-speech a obviňují vědeckou komunitu za ideologickou propagandu. 

Zbraně v USA a rozdílné názory

Když jste v USA držitelem zbraní, tak - sice jsou pravidla přívětivější než u nás - jsou tam, ale pořád rozdíly podle států, třeba na Hawaii je nákup zbraně daleko pod větší kontrolou a pravidla jsou mnohem striktnější. Naopak Severní Carolina je poměrně přívětivá a pořešit si tam gun není tak hardcore záležitost. 

Zbraně v různých státech

Nastává ale problém s tím, že v USA je čím dál tím vyhrocenější politická situace, vyostřit se to může kdykoli, když nastane nějaký větší spor - a že témat není málo. No a když pak máte celý stát vybavený brokovnicí, pěkným Coltem nebo dokonce nějakým větším gunem, riziko toho, že se konflikt vyhrotí a budou nějaké další mrtvoly, je docela reálné. Takhle přesně začínají občanské války, prostě vždy se objeví pár blbců, kterejm rupne v kouli, a pak už se to veze.

Ukrajina a US bill

Z Ukrajiny utíká víc a víc týpků v military věku. Jako jo, chápu, na frontu se nechce nikomu, ale vzhledem k tomu, že nonstop tlačí na celý svět, aby jim poslal cash, zásoby a zbraně, tak by asi bylo fajn, aby s tím měl kdo zacházet. Jako je fajn, že Biden podepíše bill na 60 miliardový military package, ale k čemu jim to asi bude, když budou všichni chlapi jezdit v zahraničí tágem a na Ukrajinu už nepáchnou? Biden tím akorát naštve svoje voliče, protože - jak jsem řekl o pár odstavců výš - lidi tam nemají ani na dům a vláda posílá miliardy na cizí válku.

Největší podpůrci Ukrajiny

Je pravda, že když Rusko získá Ukrajinu, tak to rozhodně lehce zamíchá globálním uspořádáním a diplomatickým spektrem, takže je důležité, aby Ukáčka tu válku vyhráli. Nicméně Ukrajinci jsou teď spíš tým zahraničních taxikářů než vojáků, co by měli dostatečný výcvik pro využití vojenské asistence. 

Závěrem

Světem hýbe dost různých shitty událostí a v současnou chvíli se to rozhodně nelepší. Když jsem koukal na různé informace a globální dění, bylo mi z toho skoro špatně. Nejsou tu jen vojenské konflikty, ale i další problémy, které eskalují právě kvůli těmto věcem. Pak jsou tu různé etické věci, které nejsou úplně kosher. Největší prdel bude, až přijdou volby v US.