Střípky jen tak na rychlo J.

Začne Tour de France – můj léta oblíbený závod a sport. Bez Frooma a Cavendishe, pro mě zajímavé spurty Sagana, jestli Dimension pojedou dobře na Romana a co Thomas na obhajobu.

Z tenisu Berďa se moc ve Wimbledonu neohřál, Petra i přes problémy s rukou zatím dobré. Kája také dobré, tráva holkám myslím jde, tak třeba se jim povede dostat daleko.

Po srandě pojďme na G20, kde mě zaujal Trump s velkým kamarádstvím k Xi. Celkem se čekalo, že nebudou další tarify, ale že rovnou mohou US společnosti dodávat Huawei to bylo překvápko. Trump se nechal slyšet, že když se rozjedou nové tarify, tak zatím jen na 10% zboží a ne na avizovaných 25%. Já jsem přesvědčený, že jak Trumpovi, tak Ximu dochází, že to je hlavně blbé pro oba dva tábory. US společnosti se stejně nebudou chtít vrátit do US, ale půjdou za levnější pracovní silou, což by znamenalo vyhlásit obchodní válku celému světu. Vždyť se podívejte, kde se šijou hadry nebo boty, kde se vyrábí díly na auta. To zdaleka není jen Čína, naopak Čína je myslím už drahá a US firmy jsou ve Vietnamu, Indii a v dalších a dalších zemích, kde je prostě levná pracovní síla.

Proč by se měly firmy vracet od US, kde je aktuálně nejmenší nezaměstnanost za 60 let a tudíž neseženete levné ruce, když v Bangladéši je hodinová mzda proti US nula a lidí kolik chcete? Proč budou IT firmy odcházet do US, když Indové jsou levnější? Hardware firmy už z Číny odcházejí, ale na Thaiwan, do Thajska, ne zpět do US. Amazon řekl, že z Číny odchází, ale ne do US. Celá Čína – US je myslím nafouknutá bubina a žádné hromadné návraty US firem zpět nehrozí. Aspoň ne v této konstalaci, že zdražím ledničky z Číny. A i kdyby to mělo jen trochu pomoci, tak minimálně pár let na to budou silně doplácet hlavně US lidi zdražením dovozu z Číny – než to nahradí ta samá lednice, ale vyrobená ve Vietnamu. A těch pár let je pro Trumpa právě likvidační, protože právě na výdajích domácností postaví demokraté jednu z myšlenek kampaně proti němu. Takže česky teď se to celé pozastaví a uvidíme plus minus za 10 měsíců. Každopádně US farmáři mohou zase rozjet vývoz do Číny a hned po skončení víkendu na výsledek G20 trhy reagovaly dle očekávání růstem usd, růstem akcií a poklesem ceny zlata. Akcie jsou na nejvyšších cenách v historii, takže Trump může jet svou prezidentskou kampaň, která je z části postavená na tom, že právě díky němu jsou akciové trhy nejvýše, co kdy byly.

To, že data nikde ve světě tomu zdaleka neodpovídají (nikdy v historii nebyly úrokové sazby tak dlouho tak nízko a dokonce se běžně diskutuje o záporných sazbách) a že budou všichni okolo světa snižovat sazby do nejvyšších cen, nejmenší nezaměstnanosti a největšího dluhu historie nikdo neřeší. Firmy nemohou sehnat nikoho na práci, přidat více moc extra nechtějí, nemovitosti v extrému se neřeší. Prostě hlavně ať všechno roste a bude klid J. Jak říkám udělejte si twitter na Trumpa obchodujte dle toho – nejlepší indikátor pohybu ceny akcií, dolaru, zlata a ropy J.

Jen taková malá vsuvka ke snižování sazeb okolo světa a v EU dokonce nové kolo QE. Tedy papírky na úkor dluhu k nekonečnému vykupování průseru. Pokud tedy ECB ohlásí nové kolo QE, tak by mě zajímalo, kam dají více papírků, když v Německu auta stojí a jen Deutsche by potřebovala polovinu těch 400bilEur, co chystají a kde je Itálie, která hrozí se svou měnou, když jim EU neschválí dluh a kde Francie, Espaňa a další?? No nic, já jen říkám, že další penízky do systému = zvyšování cen všeho, hlavně nemovitostí a níže je graf, který říká, že v US má hodně lidí (bavíme se o milionech, ne pár homelesech) lehký problém s placením nájmů. Pokud jste Generál JPMorgan, tak to neřešíte, ale pokud jste pomocná síla, tak problém. A koho je víc? Generálů bank nebo těch pomocných sil? Odhadem ¾ US populace nemají šanci na hypotéku, což je tedy asi znamení, že nájmy mohou dále růst. Když nemají na vlastní, tak holt musí chtě nechtě makat na nájem. Nezdá se Vám to podobné v Praze? Nájmy jsou crazy, ale pořád když budou lidi bydlet po 6, tak jsou v pohodě, na vlastní byt pokud nemají 50k měsíčně příjem, tak to asi nebude stačit.

https://www.statista.com/chart/18485/housing-wage-compared-to--median-hourly-wages/

Hups, že by v Praze třeba učitelka v mateřské školce s dvěma dětmi utáhla nájem 3 pokojového bytu za 25000kč měsíčně? No nic, nic, já jen že ČNB avízo, že budeme také snižovat. Tak asi učitelky v mateřských školkách nepotřebujeme a vlastně my nepotřebujeme ani ty mladé pod 25 let, kteří asi ne všichni dosáhnou na ty nájmy. Hups, ještě že mám těch x bytů na pronájem. Stydím se a o víkendu to při obědě řeknu Andrejovi, co si o tom myslí.

No jo, zpět ke zlatu, tak Trump nominoval do Fedu Judy Shelton, která nám v Čechách sice nic neříká, ale dobré je, že tato Judy je zastáncem zlata a zlatého standardu. Když k tomu přidáme Donalda, který se netají tím, že investice do zlata je pro něj dlouhodobě srdcovka a výnosná aktivita, tak máme důvod přikoupit nějaké zlaťáčky do portfolia. Minimálně trh na Judy reagoval výletem. Další důvod sledovat Donaldovo twitter. By the way za každého koho tam doporučím, mám u Donyho plusový bod a za tisíc plusových bodů dostanu samolepu s Donyho vlastnoručním podpisem.

Bitcoin je další fanda do portfolia. Výlet na 14000US skončil pullbackem k cca 10000 a zde se uvidí. Stále platí SR zony okolo 11600 na sledování, 8950US mám aktuální buy limit. Ethereum pak 190US. Neříkám, že se tam musíme podívat, jen to jsou ceny z weekly grafů, kde mi nevadí nakoupit, aniž bych viděl pár dní graf. Od intenzivního tradingu mám nyní pauzu – holiday world. U krypt mě nicméně zaujala snaha Facebooku spojit se se 100 „velkými“ společnostmi na svém projektu Libry a 27 velkých korporací už projevilo zájem o bližší info. Nemusí to nic znamenat, víme, že FB dokáže na poslední chvíli skrečovat cokoliv a to ví i firmy jako Mastercard nebo Visa, kteří sice přislíbili nějakou participaci, ale uvidí se. Každopádně FED a ECB se už klepou, Powell řekl, že musí chránit občana proti nekalostem a tudíž Cukroušovi udělají hezký den. Česky banditi se jen tak nedají, protože co je lepší, než papírky a jejich kontrola „shůry“ , a občan nikoho nezajímá. Ne, že by Facebook byl nějaký zachránce občana, ale to že vůbec někdo může dělat cokoliv proti současnému nefunkčnímu monetárnímu systému je předzvěst budoucnosti. Retail nic neví, je možné, že za chvíli bude DeustcheBank coin, Goldman Coin a natlačí to do davu, že převálcují současné známé krypta, vzpomeňte na Yahoo před rokem 2000. Google, Facebook neexistovaly a kde je dnes Yahoo. Kde je dnešní Napster oproti Youtube? Tak to bude i s krypty, jen teď nevíme, která z nich bude za 20 let větší, než Microsoft J. Sledovat, neopouštět.

Ještě k Íránu, kde to trochu utichlo, alespoň v médiích a hlavně poté, co vyšetřovací komise z Emirátů odmítla tvrzení US, že Japonské tankery sestřelily Íránské zbraně. No, můj názor jak to celé dopadne je, že Trump myslím do přímého armádního konfliktu nepůjde. Za prvé upřímně kolik válek US vyhrály? Velké ztráty na životech a velké investice plus naštvaní obyčejní američani z nesmyslných válek dle mě Trumpovi na popularitě moc nepřidá. A za druhé protože to by to byla strategická chyba. Když tam US vletí, tak Írán není Sýrie, mají kvalitní proti letadlovou techniku, velkou a silnou armádu an pozemní střet a ve srovnání třeba s Koreou dost peněz. Tak nebo tak, přímý konflikt naštve všechny Íránce a tedy pomůže to proti US. Když se US vyhne válce a budou je drtit sankcemi, přesvědčí Evropu, aby nepomáhaly v ničem Íránu, tak uvnitř Íránu bude sílit nespokojenost lidí s tamní vládou, která „nechá lidi hladovět“ sankcemi. Strategicky je dle mě tedy chytřejší ekonomická válka, ne armáda. A nakonec budou ještě kámoši. Aspoň naoko, tedy podobné jako teď při setkání Kim s Donniem. Vzpomínáte září před rokem jak se naháněli? Jak si nadávali jak malí kluci? Válka těsně před spadnutím a co? Japonsko a Jižní Korea triliony do zbraní a Kim je najednou v médiích celkem v pohodě.

A ještě se mi líbila taková malá pokutička traderům z Merrill Lynch komoditní divize. FBI a CFTC (Komise pro cenné papíry) je od roku 2014 vyšetřuje za manipulaci komoditních obchodů s drahými kovy. Banka se přiznala k tisícům a tisícům obchodů, kde manipulovaly trh, klasickou formu, kdy do trhu pošlete obrovskou objednávku, nalákáte cenu a na poslední chvíli objednávku stáhnete. Tím se dle očekávání hne cena a Vy díky neomezeně velkému účtu z banky jako jejich trader na tom vyděláte. To se děje dnes a denně, lze říci, že na tom v podstatě jedou všechny banky a high frequency algoritmy, ale oficiálně se to nesmí. Paradox celé akce je, že 25milionů USD pokuta je nula proti dosaženému zisku z této ilegální aktivity. Podobné to je s insider trading v akciích, kde celý management každé společnosti musí podepsat, že nikdy z nich a jejich rodin nesmí obchodovat akcie společnosti, kterou řídí. V US to je zločin na úrovni vlastizrady, vyšší trest, než vražda. A jasně, nikdo to nikdy nedělá. Vzpomínám si v ČR byla jedna nejmenováná brokerská společnost, která obírala klienty stylem podepište mi, že můžeme bez Vás obchodovat s Vaším účtem. Někomu to chvíli fungovalo, dříve, či později přišel trade, který vygumoval účet. Průměrně rok, dva a účty každého klienta vygumované. Po pár letech přišla komise, dala brokerovi pokutu milion Kč a zakázala jim činnost. Firma se přejmenovala, dělala to samé pod jiným jménem. Za 2 roky dostali pár milionů kč pokutu a skončili. Majitelé proprali v TV, skoro je ukřižovali, tak jsme si všichni pobrečeli a finále vydělali stovky milionu, nakoupili jachty a dnes jsou v pohodě. Tak se dělá business kluci a holky. Prostě obírat na bomby, ALE musím to mít na konci ošéfované, abych nešel do tepláků jako jeden známý felčar, který nosí papírky v bedně na vínko.

A poslední zpráva je, že se chystám na investici do kamarádova startupu na stavebnictví. Kluk jeden šikovná vymyslel takovou hezkou věcičku a to bude revoluce v designu budov.

Tak jo, next week ciao.