Srandu začneme finále NBA, kde vyhráli Toronto první NBA titul v historii proti Golden State Warriors. Pro příznivce basketu neskutečná hra – to se dá sledovat ze záznamu kdykoliv jako pěkný zážitek. NHL skončilo také a Stanley putuje do St.Louis, kteří stejně jako Toronto Rapptors v basketu nikdy ještě Stanley nevyhráli. Co je zajímavé, že v hokeji St.Louis Blues nikdy nevyhráli stejně jako další team NHL a tím je Toronto Maple Leafs. A zde je sranda, Toronto nikdy nevyhráli hokej Stanley, ale teď vyhráli NBA titul. A když se mrkneme na popularitu hokeje v Kanadě, tak světe div se, hokej už v kolébce hokeje dávno nevévodí žebříčku. Fotbal, plavání, basket už je v Kanadě oblíbenější, než hokej. Údajně to je tím, že do Kanady proudí hodně emigrantů ze zemí, kde hokej ve srovnání právě třeba s fotbalem podstatě neznají (Filipíny, Indie, Čína). A také tím, že hokej je dražší sport, než jedny kopačky, jedny plavky a o oranžový míč se podělí celý team na školním plácku J.

Další sport zajímavost Froome se vážně zranil a na Tour, která začíná za 2 týdny, nenastoupí. Pro fanoušky citelná ztráta, pro atraktivnost závodu je zde stále mnoho velkých jmen (malých postavou), kteří se porvou o žluté triko.

Dnes začneme burzou na příští týden, protože vylezou všichni Centrální bankéři a může být velká, velká volatilita. Zvláště očekávaný je FED ve středu, kdy v březnu Powell v podstatě vůbec nic neřekl k sazbám. Ekonomika dle čísel jede, nezaměstnanost nejnižší, inflace dle čísel sedí, cla s Čínou a Mexikem relativně domluvené a do konce června zatím žádné chystané změny, výnosy z bodnů sice naznačují ekonomika blbý (ale to retail nesleduje a neřeší) takže by to chtělo zvedat. Z logiky věci, aby se rozjetá ekonomika dle čísel zbrzdila, což ovšem neodpovídá realitě, takže co bude? Co udělá? Sazby asi nechají, zvednutí by znamenalo obrovský pád akcií během prázdnin, naopak snížení sazeb a akcie jsou okamžitě na all time high a pojedou up. Asi nejočekávanější vývoj je nechat to celé být, nic moc nekomentovat, hlavně ne sazby. Ale uvidíme, může být, že se „najednou“ objeví nějaká zpráva o dalších clech a do toho se zvednou sazby a největší daily červená svíce za poslední roky. Koncem června se mají Trump s Xi finálně setkat a vyřešit co s tarify. V USA se k dalším clům aktuálně vyjádřilo více než 600 společností, které poslaly Trumpovi otevřený dopis, že USA na ty cla doplatí, že to bude velký zářez pro lidi i pro ekonomiku. Pokud Trump bude trvat na svém a zavedly by další várku cel, k tomu FED zvedne sazby, tak US akcie musí silně padnout.

https://edition.cnn.com/2019/06/13/business/trade-war-trump-china-walmart-target-costco/index.html

Co máme dále? Perský záliv a útok na tankery, který dle USA je dílem Íránců. Ti tak chtějí údajně narušit plynulé dodávky ropy. No nevím, nikde není oficiální důkaz, kdo, co, kdy, kde, jen Pompeo okamžitě vyleze a nařkne Írán, že to prostě udělali. A že to USA potvrdila expertíza a zkušenosti. Dává vám logiku, že Íránci zaútočí na japonské tankery zrovna v době, kdy premiér Japonska je na návštěvě Teheránu a baví se o urovnání napjaté situace mezi „Západními spojenci“ a Íránem? Írán je v jednání s Evropou o jaderném programu, potřebují Evropu kvůli obchodu, ví, že je to na hraně a zaútočí na Japonské tankery?? Hmmmm no nevím, tak blbý dle mě nemohou být a nejsou. Proč by Írán chtěl do vojenské konfrontace? Co by z toho měli? A co z toho třeba měla Saudská Arábie, která potřebuje růst ceny ropy nebo USA, kteří dodávají zbraně?

V uplynulém týdnu se setkal Trump ve Washingtonu s Dudou z Polska. Plán bylo potvrzení „přátelství“ a dohoda na poslání US 1500 vojáků z Německa do Polska na „ochranu“ proti Rusku. Poláci jsou jedni ze 7 zemí NATO, kteří přistoupili na požadavek USA o 2% alokaci z HDP na podporu členství v NATO. Zajímavé je, že nejvíce dávají 3 pobaltské republiky Litva, Lotyšsko a Estonsko, teď Polsko. My skoro nejméně – okolo 1% z HDP. Domluveno, vyřešeno, po D1 pojede super moderní technika na Východ a naše děti tak mohou vzít barevná mávátka s lampiony a vítat afroameričany v Hamrech. Možná uvidí na obloze i nové, nejlepší bojové stíhačky F-35 Lightning II, které ovšem dle posledních zpráv mají pár „lehkých problémů“. Třeba to, že občas při přistání může prasknout guma a hrozí ztráta letadélka za 100 míčů (tedy v dolarech). Nebo když éro letí rychle, tak se v kabině nedá vydržet kvůli tlaku. Zde máte článek co jev letadýlku na úpravu… Oni to kluci z Lockheedu opraví, Japonci pošlou zálohu na další kousky teď po Íránu.

https://www.defensenews.com/air/2019/06/12/the-pentagon-is-battling-the-clock-to-fix-serious-unreported-f-35-problems/

V projevu Trumpa při návštěvě Dudy mě zaujala jedna věta, kde říká:“ Ochrana Německa nás (rozuměj USA a NATO) stojí miliardy, které nám Německo nechce platit v dohodnuté výši 2% z HDP a vedle toho posílají miliardy do Ruska za plyn“. To je taky dobrý - na jednu stranu zbrojím proti Rusku a na druhou stranu od nich beru plyn.

Další zajímavou zprávou je oznámení Facebooku k vytvoření vlastní kryptoměny nazvané Libra. K tomu už se vyjádřily pozitivně i firmy jako Visa, Mastercard, PayPal a jiné a i když to nemusí nic extra znamenat (alespoň ne hned od začátku), tak nám to říká, že krypta tu prostě jsou a budou. Dříve, či později zde budou extra obrovské projekty, společnosti a rozšíření krypta. Nemusí to být Bitcoin, Ethereum, Ripple, teď nově Libra – může to být „nějaká“ dnes garážová firmička, která bude za pár let miliardová korporace. Uvidíme, každopádně po týdnu korekce je Bitcoin opět na nejvyšších ročních cenách a ostatní známé krypta jsou těsně pod resisty na průlet do nových highs.

Protesty v Hong Kongu přetrvávají, i když šéfka Hong Kongu slíbila protestujícím, že nebudou prozatím vydávat lidi k soudům v Číně. Prozatím, ne hotové – jen odložené, aby se dav uklidnil. A dnes je v ulicích HK miliony lidí, což jsou největší protesty v dějinách HK. Ximu jde o to, aby Čína mohla soudit zločiny spáchané v HK v Pekingu, kde ovšem platí zákon soudruha ne demokracie. A obyvatelé HK mají oprávněné obavy z toho, že Čína by si postupně začala se zákony dělat, co by chtěla a jaký by byl HK. HK je sice od 1997 součást Číny, ale dle dohody zde platí daleko otevřenější trh, větší demokracie ve všem a plně pod vliv Číny by měly spadnout až v roce 2047. Samozřejmě Čína vždy přijde s něčím, jak se tak lehce infiltrovat s něčím rudým do HK. HK chvíli protestují, udělá se nějaký kompromis, ze 100% co chtěli, dostanou 50% a jsou happy J. Trapný, ale Bambulárna, jako všude.

Ještě se mi líbila zpráva, že 68% US populace souhlasí s legalizací Marihuany, vzhledem k tomu, že vlastním akcie trávníkářů, tak čím více se bude hulit, tím bude pro mě víc kulaťáčků J. Ne, dělám si srandu – hulení je mi ukradený, ale pro zdravotní účely jsem velký zastánce a investor. Když tak můžu udělat nějaké povídačky do čeho a proč travní investice. Rozhodně se nepovažuji za odborníka na fundament co je CBD, THC, pěstování, atd. Beru to dle maker, sektorů a grafů.

Thats it for today, chtěl ještě napsat, že Jarda se rozešel s Verčou a Agáta má nového frajera, což mě zasáhlo jako jedny z nejdůležitějších zpráv českého středohoří, ale vzhledem k tomu, že to už stejně všichni máte dokonale zmapované, tak to přejdu. Ciao.